Μια αξιόλογη πρόταση για ελληνική street food κουζίνα με δημιουργικά twist βρίσκουν, από αυτό το Σεπτέμβρη, οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων σε μια «ghost» Kantina του Περιστερίου, η οποία προσφέρει το προσεγμένο και απλό, αλλά όχι απλοϊκό, φαγητό της μόνο κατόπιν παραγγελίας στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες των εταιρειών διανομής τροφίμων. Τον δημιουργό της, Σταύρο Βαρθαλίτη, τον πρωτογνωρίσαμε στο MasterChef 4. Ακολουθήσαμε την πορεία του στο show και γιορτάσαμε μαζί του την άξια νίκη του.
Ο Σταύρος ήταν μόλις 15 ετών όταν δήλωσε, για πρώτη φορά, την αγάπη του για τη μαγειρική. «Όνειρο μου ήταν πάντα να ανοίξω το δικό μου εστιατόριο και να προσφέρω στους ανθρώπους μια αξιόλογη εμπειρία, γιατί για μένα το φαγητό είναι εμπειρία και όχι απλά ένα νόστιμο πιάτο που σε χορταίνει» λέει ο Σταύρος και προσθέτει «τα πιάτα μου επηρεάζονται πολύ από τις προσωπικές μου αναμνήσεις καθώς και τις εμπειρίες μου από ταξίδια στην Ελλάδα».
Ο Σταύρος ζει στα δυτικά προάστια και αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχή γαστρονομική άνοδο της περιοχής, ώθησαν αυτόν και τους συνεργάτες του να κάνουν έδρα της Kantina το Περιστέρι. Το, δε, όνομα επιλέχθηκε με στόχο να ενημερώσει το κοινό, πριν καν δουν το μενού, για το οικείο, καλομαγειρεμένο και νόστιμο φαγητό που προσφέρεται – φαγητό που θα περίμενε κάποιος να βρει στην αγαπημένη καντίνα της γειτονιάς του. Το μενού απαρτίζεται από δροσερές σαλάτες, πλούσια ορεκτικά, πληθωρικά κυρίως πιάτα και ευφάνταστα επιδόρπια και προσφέρει οικίες γεύσεις που όλοι έχουμε αγαπήσει ενώ τα δημιουργικά twist προσθέτουν νοστιμιά και ενδιαφέρον στην κάθε επιλογή.
Στις σαλάτες ξεχωρίζουν αυτή με την τρίχρωμη κινόα, καρδιές μαρουλιού baby gem, τραγανό μπέικον, ραπανάκι, φουντούκι και dressing φυστικοβούτυρο καθώς και η «κλασική» Χωριάτικη με ντοματίνια, αγγούρι, κρεμμύδι, κάπαρη, ελιές, φέτα, dressing ντομάτας, ρίγανη και κρουτόν από κουλούρι Θεσσαλονίκης, που της χαρίζει μια εξαιρετική τραγανότητα. Στα ορεκτικά, το Hot Dog Σπετσοφάι, με χοιρινό λουκάνικο με πράσο, τραγανό κρεμμύδι και μαγιονέζα, δίνει ελληνική διάσταση σε ένα δημοφιλές street food των ΗΠΑ. Εξαιρετικές και οι τραγανές φρέσκιες πατάτες, που κόβονται σε κύβους και σερβίρονται με λάδι τρούφας και παλαιωμένη γραβιέρα.
Στα κυρίως πιάτα, τις «Ανοιχτές Μερίδες» όπως δηλώνει ο κατάλογος, άξια δοκιμής, μεταξύ άλλων, είναι και τα Βαρθαλίτικα κοκκινιστά κεφτεδάκια, με τριμμένη φέτα και αρωματικό λάδι που σερβίρονται πάνω σε πίτα και συνοδεύονται από τηγανητές πατάτες, ένα πιάτο που φέρνει στο νου του chef αναμνήσεις από τότε που η γιαγιά του, η Σταυρούλα μαγείρευε τα εξαιρετικά κεφτεδάκια της «με αγάπη, ενδιαφέρον και προσοχή, κάνοντας όλο το σπίτι να μοσχοβολά», όπως λέει ο ίδιος.
Νόστιμη, επίσης, και η πλούσια, καλοψημένη χοιρινή πανσέτα με τζατζίκι, ψητά ντοματίνια, αγγούρι, κρεμμύδι και μυρωδικά που σερβίρεται και αυτή πάνω σε πίτα και συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες καθώς και το κοκκινιστό pulled μοσχάρι, μια συνταγή που θυμίζει στο Σταύρο ένα οικογενειακό ταξίδι στα Καλάβρυτα. Ο γύρος από μανιτάρια πλευρώτους με μπαχαρικά, πατάτες και vegan τζατζίκι έρχεται να ικανοποιήσει vegan διαιτητικές προτιμήσεις. Αξιόλογες και οι επιλογές σε επιδόρπια, όπως το Cheesecake Φράουλα και το Προφιτερόλ «Αλλιώς», όπου αλμυρές νότες καραμέλας παίζουν με τις γλυκές της σοκολάτας. Με την Kantina ο Σταύρος Βαρθαλίτης συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό ενώ στα προσεχή σχέδια του σεφ βρίσκεται και η δημιουργία εστιατορίου, στο χώρο του οποίου οι καλεσμένοι θα μπορούν να απολαύσουν το γεύμα τους.
** Διάθεση μόνο μέσω εταιρειών διανομής τροφίμων
Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα