Σε αυτό το επεισόδιο εξερευνούμε ένα από τα πιο συζητημένα διατροφικά trends των τελευταίων χρόνων: το φαινόμενο της ωμοφαγίας.

Σούσι και σασίμι, σεβίτσε, καρπάτσιο, ταρτάρ, γκασπάτσο αλλά και φύτρες φασολιών, ανεπεξέργαστοι καρποί, φρούτα και λαχανικά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που δείχνουν πως η κατανάλωση ωμών τροφών δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι ένας τρόπος όπου διαφορετικές κουζίνες του κόσμου χρησιμοποιούν τη φυσική – ζωντανή γεύση και την υφή των ωμών υλικών με ευφάνταστους τρόπους.

Η ωμοφαγία, θα τη συναντήσετε και ως raw food diet, υποστηρίζει την κατανάλωση ωμών ή/και ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών. Παρά τις θετικές προθέσεις και την ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση της, υπάρχουν πολλά ζητήματα γύρω από τη διατροφική ισορροπία και τα πιθανά οφέλη της, αλλά και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους αρρωσταίνουν τρώγοντας

Όσο μιλάμε για ωφέλιμα συστατικά, βιταμίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά, την ίδια στιγμή μαθαίνουμε για μικρόβια, βακτήρια, ιούς, παράσιτα και βλαβερά χημικά που βρίσκονται στα τρόφιμα και απειλούν την υγεία όλων μας.

Στις αρχές του Οκτωβρίου 2024, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως 600 εκατομμύρια – σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους στον κόσμο – αρρωσταίνουν μετά από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και 420.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, απλώς τρώγοντας. Η ασφάλεια των τροφίμων είναι θεμελιώδης αρχή που απαιτεί ενιαία υγειονομική προσέγγιση και για εμάς τους καταναλωτές: εκπαίδευση και γνώση.

Πόσο φρέσκο είναι το φρέσκο ψάρι;

Τι είναι τελικά η ωμοφαγία; Υπάρχουν διατροφικά πλεονεκτήματα; Τι πρέπει να προσέχουμε θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν η ωμοφαγία είναι απλώς μια μόδα, αν έχει πραγματικά επιστημονικά και διατροφικά οφέλη και τι πρέπει να προσέχουμε όταν «καταναλώνουμε ωμά». Τι ισχύει για τα κρέατα, τα ψάρια, τα λαχανικά. Για να πούμε την αλήθεια ωμά, καλεσμένη στο studio είναι η Μαρία Παπακωνσταντίνου, χημικός με μεταπτυχιακό στα συστήματα διαχείρισης ποιότητας, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ΕΦΕΤ, επίδοξη επαγγελματίας μαγείρισσα, επιστημονική σύμβουλος και αρθρογράφος στο Cantina.