Μια ακόμη χρονιά γεμάτη μαγειρικές στιγμές έφτασε στο τέλος της. Ανακαλύψαμε καινούργιες γεύσεις, ξαναθυμηθήκαμε παλιές αγαπημένες συνταγές και βρήκαμε μικρά μυστικά που έκαναν την καθημερινή μας μαγειρική πιο εύκολη. Έτσι, γλιτώσαμε χρόνο και κόπο, ενώ απολαύσαμε ακόμα περισσότερο το φαγητό στο σπίτι.

Τη χρονιά που φεύγει, στο Cantina, οι ερωτήσεις και οι απορίες σας μας οδήγησαν σε μια μοναδική λίστα από τα πιο δημοφιλή – και κάποιες φορές απρόσμενα – μαγειρικά tips για αγαπημένες συνταγές που αναζητήσατε για το 2024. Από τις πίτες κουρού που γεμίζουν το σπίτι με άρωμα φρεσκοψημένης ζύμης, μέχρι τις πανεύκολες συνταγές στη φριτέζα αέρος, αλλά και τα μεγάλα «γιατί» της κουζίνας, όπως το αν πρέπει να πλένουμε άραγε το κρέας ή πώς να μαλακώνει το μοσχάρι, συγκεντρώσαμε δέκα ξεχωριστές και χρήσιμες συμβουλές που αξίζει να θυμάστε και να μοιράζεστε. Μετράμε αντίστροφα λοιπόν και σας τις παρουσιάζουμε:

10.

Ζύμη κουρού: Φτιάχνουμε πίτες και πιτάκια σε 10 μοναδικές συνταγές
10 κλασικές και άλλες πιο ιδιαίτερες συνταγές για μεγάλες και ατομικές πίτες με ζύμη κουρού με γέμισεις κάθε είδους: με φέτα, κίτρινο τυρί ή χόρτα μέχρι άλλες με χυλοπίτες, κοτόπουλο, ανθότυρο και λουκάνικο ή με λάχανο, χαλούμι και καπνιστή γαλοπούλα.

9. 

15 comfort φαγητά που αγαπάμε να φτιάχνουμε τις χειμωνιάτικες Κυριακές
Είναι εκείνα τα comfort πιάτα που έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με Κυριακάτικα τραπέζια όπου μαζεύεται όλη η οικογένεια και όπου το φαγητό σερβίρεται ζεστό, κατευθείαν από την κατσαρόλα ή τον φούρνο.

8.

Μαζεύοντας άγρια χόρτα: Πλήρης οδηγός για να τα αναγνωρίσετε
Η χλωρίδα της Ελλάδας είναι η πιο πλούσια της Ευρώπης και ανάμεσα στις δέκα πλουσιότερες του κόσμου. Μόνο στην Κρήτη πάνω από 80 διαφορετικά είδη άγριων χόρτων μαγειρεύονται και αντίστοιχοι αριθμοί ισχύουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η σχεδόν ξεχασμένη συλλογή τους σήμερα γίνεται μόδα.

7.

Τζίντζερ με λεμόνι: Το τονωτικό ρόφημα για τα κρύα του χειμώνα
Για εκείνες τις δύσκολες ώρες, που αισθανόμαστε ότι μας λείπει η ενέργεια, υπάρχει ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για μια έξτρα τόνωση και μάλιστα απόλυτα φυσικός και υγιεινός. Και δεν μιλάμε για τον καφέ, αλλά για ένα ρόφημα με πρωταγωνιστή το τζίντζερ. Σε συνδυασμό με το λεμόνι και το μέλι, μπορεί να γίνει το ρόφημα που θα μας ζεσταίνει και θα μας τονώνει τα κρύα βράδια του χειμώνα.

6.

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο βούτυρο και στη μαργαρίνη;
Βούτυρο ή μαργαρίνη; Δύο προϊόντα, που περιέχουν λιπαρά οξέα, ποιες όμως είναι οι διαφορές τους και υπάρχει κάποιο εκ των δύο που είναι πιο υγιεινό;

5.

Η επιστήμη πίσω από τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Η μεσογειακή κουζίνα δε θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο σύμμαχο στη γεύση, από αυτό το λαχανικό. Ξεκινάμε να μαγειρεύουμε. Το ξεκίνημα, σηματοδοτείται συνήθως, από μια κατσαρόλα ή τηγάνι, λίγο ελαιόλαδο και μέσα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Τσιγαρίζουμε και μοσχομυρίζει όλη η κουζίνα, δημιουργώντας την προσδοκία ότι κάτι νόστιμο πρόκειται να μαγειρευτεί.

4. 

Γιατί βγαίνει σκληρό το μοσχαρίσιο κρέας και πώς μαλακώνει;
Μια γενικευμένη απορία η οποία δεν έχει μια εύκολη απάντηση, μιας και πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης μάς εξηγεί ποια κομμάτια του μοσχαριού μαλακώνουν ευκολότερα και τι ρόλο παίζει το χρώμα του κρέατος στο μαγείρεμα;

3. 

Πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα;
Όχι απλά το πλύσιμο του κρέατος δε χρειάζεται, αλλά αντιθέτως πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική σύμφωνα τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

2. 

17 πανεύκολες συνταγές για όσους μόλις απέκτησαν μια φριτέζα αέρος
Πολύ ψηλά στις επιλογές σας βρίσκονται οι συνταγές που μαγειρεύονται στη φριτέζα αέρος. Η φριτέζα είναι αναμφίβολα το νο1 gadget των τελευταίων χρόνων και φαίνεται πως πρόκειται για μια τάση που ήρθε για να μείνει. Και όχι άδικα. Στο καλαθάκι του air fryer ψήνονται μέσα σε μισή ώρα  -ή και λιγότερο- από  ζουμερές μπριζόλες και τραγανές πατάτες, σαν τηγανητές, μέχρι αλμυρά σνακ και λαχταριστά cupcakes.

1.

Γιατί πρέπει πάντα να τρώμε καρπούζι με φέτα
Τελικά οι Έλληνες έχουμε μια αδυναμία στο καλοκαίρι. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε. Και πολύ περισσότερο οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε αυτόν που σκέφτηκε για πρώτη φορά να συνδυάσει την γλύκα του καρπουζιού με την αλμυρή γεύση της φέτας.

Το άρθρο της εβδομάδας