Το Advent Calendar είναι ένα έθιμο που δεν το είχαμε στη χώρα μας αλλά έχει αρχίσει σιγά σιγά να υιοθετείται από πολύ κόσμο. Αυτή η γλυκιά προσμονή για τα Χριστούγεννα -που γίνεται ακόμη πιο γλυκιά με τις καθημερινές εκπλήξεις του ημερολογίου- μας βάζει σε ένα όμορφο κλίμα αισιοδοξίας που μας φτιάχνει τη διάθεση.

Είτε έχετε παιδιά, είτε έχετε παιδική ψυχή που χαίρεται με τέτοια απλά δωράκια, τότε μπορείτε όχι μόνο να αγοράσετε αλλά και να φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας Advent Calendar.

Εμείς θα σας δώσουμε μερικές ιδέες για DIY κατασκευές, αν θέλετε να περάσετε δημιουργικές στιγμές μόνοι, με τα παιδιά ή με φίλους σας.

Η κατασκευή

Οι ιδέες είναι άπειρες και εξαρτώνται από τον χρόνο αλλά και τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε. Εννοείται ότι αν το φτιάξετε με τα παιδιά, θα πρέπει η ιδέα να είναι πιο απλή, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν άνετα στη διαδικασία χωρίς να κάνετε εσείς τα πάντα.

Σας έχουμε συγκεντρώσει 5 προτάσεις για όλα τα γούστα

1. Με ρολά από χαρτί Υγείας

Κάθε σπίτι με παιδιά έχει μια μικρή συλλογή από τέτοια ρολά, που είναι ένα πολυ-εργαλείο για τις χειροτεχνίες και τις κατασκευές καθώς μπορείτε με αυτά να φτιάξετε άπειρα πράγματα. Αυτή η κατασκευή είναι εύκολη και αρκετά δημιουργική ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά υλικά, σε διάφορες παραλλαγές της.
Το βασικό concept είναι να φτιάξετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από ρολά. Χρειάζεστε 24, για να μπορείτε να κάνετε την αντίστροφη μέτρηση. Τα ρολάκια αυτά θα πρέπει να γεμιστούν προτού καλυφθούν. Τα «βάφετε» είτε με χρωματιστά χαρτόνια είτε με νερομπογιές (η χαρά των παιδιών σας!). Στο τέλος, υπολογίστε να βάλετε πάνω πάνω και ένα αστέρι που θα το βρείτε είτε έτοιμο είτε θα το φτιάξετε εσείς.

Υλικά
24 ρολά από χαρτί υγείας
νερομπογιές ή τέμπερες σε πράσινες αποχρώσεις (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καλά λαδοπαστέλ αλλά λερώνουν και κατά τη διάρκεια της χρήσης τους αλλά και στη συνέχεια, οπότε δεν τα πολυσυνιστούμε)
πράσινο μαλακό χαρτόνι ή πράσινο γκοφρέ
Κορδέλες ή σκοινάκι (για να δέσετε το χαρτόνι ή το γκοφρέ στην άκρη του ρολού ώστε να φτιάξετε το «καπάκι» του)
Ατλακόλ (είναι η καλύτερη κόλλα για τέτοιες περιπτώσεις) ή πιστόλι σιλικόνης αν έχετε (ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα)
Χρυσόσκονη (προαιρετικά)
ένα έτοιμο αστέρι

Διαδικασία
Η διαδικασία, αν και χρονοβόρα, είναι πολύ εύκολη. Αφού βάψετε τα ρολά, τα αφήνετε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, τα κολλάτε μεταξύ τους σε σχήμα δέντρου.
Έρχεται η ώρα του γεμίσματος. Βάζετε σε κάθε ρολό από μια λιχουδιά και τα κλείνετε είτε με κάποιο μαλακό χαρτόνι ή με γκοφρέ (χρησιμοποιείτε κόλλα και κορδελίτσα για να στερεωθεί καλά)

 

2. Κρεμαστά Σακουλάκια με λιχουδιές

Ένα πιο εύκολο και πιο… ενήλικο project είναι να γεμίσετε σακουλάκια με λιχουδιές και να τα κρεμάσετε με κορδέλες σε μια ξύλινη κρεμάστρα που θα κρεμάσετε σε κάποιον τοίχο.

Τι θα χρειαστείτε:
Μια ξύλινη κρεμάστρα (εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά με είδη σπιτιού διακοσμητικές ξύλινες κρεμάστρες)
Κορδέλες ό,τι χρώμα θέλετε
Χάρτινα σακουλάκια (από μαγαζιά με είδη σπιτιού)- Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε διάφορα χαρτόνια χρωματιστά (τύπου origami) και να φτιάξετε εύκολα τα δικά σας σακουλάκια, με κόλλα ή συρραπτικό)
διακορευτή για να κάνετε τρύπες στα σακουλάκια
χρωματιστούς μαρκαδόρους (χρυσό, ασημένιο, κόκκινο) ή χαρτάκια να τα κόψετε σε κυκλάκια ή τετραγωνάκια και να γράψετε πάνω τον αριθμό
Κόλλα στικ ή ατλακόλ

Διαδικασία
Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Είτε φτιάχνετε τα σακουλάκια είτε παίρνετε τα έτοιμα, γράφετε πάνω τους τους αριθμούς ή τους κολλάτε ταμπελάκια με αριθμούς. Κάνετε τρυπούλα με τον διακορευτή και τους περνάτε κορδελάκια, τα οποία έχετε κόψει σε διάφορα μήκη. Δένετε τα κορδελάκια στην κρεμάστρα. Μπορείτε να στολίσετε και την κρεμάστρα με φωτάκια ή ό,τι άλλο φανταστείτε.

Ταρανδάκια με χριστουγεννιάτικα ποτηράκια

Μια εύκολη κατασκευή που μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά για να φέρετε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι! Ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού, μπορείτε να βρείτε και μεγαλύτερο δώρο. Ό,τι πρέπει για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους που αισθάνονται παιδιά!

Τι θα χρειαστείτε
24 χάρτινα ποτηράκια (καφέ κατά προτίμηση, ώστε να μη χρειαστούν βάψιμο)
Νερομογιές για να βάψετε τα ποτήρια, σε περίπτωση που βρείτε λευκά χάρτινα ποτηράκια
Κόκκινη κορδέλα
ματάκια
κόκκινα pon-pon για τις μύτες
καθαριστές πιπας ή καφέ χαρτόνι για τα κερατάκια
Μανταλάκια
Χαρτάκια για να γράψετε αριθμούς ή μαρκαδόρους που να γράφουν πάνω στα μανταλάκια
Κόλλα: είτε ατλακόλ είτε πιστόλι σιλικόνης
Συρραπτικό
Γκοφρέ

Διαδικασία
Αν χρειαστεί να βάψετε το ποτήρι σας, το αφήνετε να στεγνώσει καλά προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία. Στη συνέχεια κολλάτε μάτια και μύτη. Αν χρησιμοποιήσετε καθαριστές πίπας για αυτιά είτε τα συρράπτετε είτε κάνετε μικρές τρυπούλες για να περάσετε μέσα. Αν έχετε χαρτόνια, απλώς τα κολλάτε. Κάνετε δυο τρυπούλες με ένα ψαλιδάκι (ακόμα και με ένα μολύβι καλα ξυσμένο) στις δυο μεριές του ποτηρού ώστε να περάσετε το κορδελάκι (το έχετε κόψει σε μέγεθος 10-15 εκατοστών). Γράφουμε τους αριθμούς πάνω στα μανταλάκια και στη συνέχεια είτε κρεμάτε κάπου τα ποτηράκια είτε τα συγκεντρώνετε σε σχήμα δέντρου πάνω σε ένα τραπεζάκι. Εννοείται ότι τα γεμίζετε πρώτα. Για να κρύψετε το περιεχόμενό τους , μπορείτε να το τυλίξετε μέσα σε γκοφρέ.

Χριστουγεννιάτικο στεφανάκι με καραμέλες

Ένα πολύχρωμο χριστουγεννιάτικο στεφάνι που μπορείτε να κρεμάσετε στον τοίχο ή στο δωμάτιο του παιδιού σας.

Τι θα χρειαστείτε
Πράσινο χαρτόνι για το στεφάνι
Ένα μεγάλο κυκλικό αντικείμενο, που θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε εύκολα το στεφάνι σας
24 ρολά από χαρτί Υγείας (εναλακτικά, αν το στεφάνι σας είναι πιο μικρό σε μήκος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χαρτόνι, ώστε να ντύσετε τα δωράκια σας και να βγει καλύτερο και πιο σταθερό σχήμα η καραμέλα σας)
γκοφρέ σε διάφορα χρώματα
κορδελάκια
χαρτόνια και μαρκαδόρους
Ατλακόλ ή πιστόλι σιλικόνης

Διαδικασία
Σχεδιάζετε πρώτα το στεφάνι είτε ελεύθερα, αν έχετε εμπιστοσύνη στις σχεδιαστικές σας ικανότητες είτε με βοήθεια κυκλικών σχημάτων που έχετε στο σπίτι σας (ακόμα και ένα κυκλικό σουπλά μάς κάνει). Στη συνέχεια παίρνετε τα ρολά, τα γεμίζετε με τα δωράκια και έπειτα τα τυλίγετε με γκοφρέ σε διάφορα χρώματα. Τα κλείνετε σχηματίζοντας σχήμα καραμέλας. Για να κλείσει καλά και για να είναι ακόμα πιο όμορφο και πολύχρωμο το αποτέλεσμα, τα δένετε και με κορδελίτσα (χρυσή ή κόκκινη). Με ένα μαρκαδόρο, γράφετε τα νουμεράκια, ή φτιάχετε ταμπελάκια με τα νουμεράκια και τα κολλάτε με κόλλα. Αφού φτιάξετε όλες τις καραμέλες, τις κολλάτε (ιδανικά με πιστόλι σιλικόνης) πάνω στο στεφάνι. Κάνετε μια τρύπα με έναν διακορευτή στην πάνω μεριά του, κρεμάτε μια πιο χοντρή κορδέλα και κρεμάτε από κάπου το στεφάνι σας.
Tip: Για να ξεκολάνε πιο εύκολα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταινία διπλής όψεως αλλά ρισκάρετε να ξεκολλάνε συνεχώς!…

 

Χριστουγεννιάτικο δέντρο με φακελάκια δώρων

Μια λιγότερο 3D κατασκευή που πάλι μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά σας. Επιλέγετε ένα όμορφο χαρτόνι και μικρά φακελάκια ή φτιάχνετε τα φακελάκια μόνοι σας. Τα κολλάτε σε σχήμα δέντρου πάνω στο χαρτόνι και ανοίγετε σιγά σιγά όλα τα φακελάκια. Εδώ τα δωράκια μπορούν να είναι πιο μικρά, όπως σοκολατάκια, καραμέλες και τέτοια παρόμοια.

Τι θα χρειαστείτε
Ένα μεγάλο χαρτόνι σε ό,τι χρώμα θέλετε
Μικρά φακελάκια που είτε τα βάφετε είτε τα βρίσκετε έτοιμα σε διάφορα χρώματα
Μαρκαδοράκια για να γράψετε τους αριθμούς
Κόλλα

Διαδικασία
Παίρνετε τα φακελάκια και τα βάφετε αν χρειάζονται βάψιμο. Στη συνέχεια τα γεμίζετε και τα κολλάτε πάνω στο μεγάλο χαρτόνι σε σχήμα δέντρου.

Δωράκια στο βάζο

Και αυτό είναι αρκετά εύκολο και πιάνει και λιγότερο χώρο ενώ δεν χρειάζεται να το κρεμάσετε κάπου.

Τι θα χρειαστείτε
Ένα μεγάλο διαφανές βάζο (όσο πιο μεγάλο είναι τόσο μεγαλύτερα δωράκια χωράει)
σακουλάκια δώρων (είτε πολύχρωμα είτε χάρτινα)
Μαρκαδόρο
Φωτάκια

Διαδικασία
Μια πολύ εύκολη κατασκευή που δεν χρειάζεται και πολλά έξοδα, ειδικά αν έχετε μεγάλο διαφανές βάζο στο σπίτι. Γράφετε τους αριθμούς πάνω στα σακουλάκια ή βάζετε ταμπελάκια με αριθμούς. Ρίχνετε πρώτα τα φωτάκια μέσα στο βάζο και στη συνέχεια τα σακουλάκια με τα δωράκια.

 

Origami box σε σχήμα δέντρου

Μπορείτε να φτιάξετε πράσινα δεντράκια και να βάλετε μέσα λιχουδιές.

Δείτε πώς να τα φτιάξετε:

Τα δωράκια του Advent Calendar

Όσο για τα δωράκια που θα επιλέξετε; Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι γλυκά. Μπορείτε να παίξετε με διάφορα είδη, συσκευασμένα πάντα, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Επίσης ανάλογα με το μέγεθος των δώρων, μπορείτε να επιλέξετε και διαφορετικά μεγέθη στο Advent Calendar.

Σας δίνουμε μερικές ιδέες που τρώγονται:

  • Συσκευασμένα σοκολατάκια  ή πραλίνες (είτε χριστουγεννιάτικα είτε όχι)
  • Συσκευασμένα τσάγια με χριστουγεννιάτικα μείγματα που θα βρείτε σε 3 μαγαζιά που πωλούν πάνω από 100ο είδη τσαγιού.
  • Μπαχαρικά, σε διάφορα είδη, που μπορείτε να τα αγοράσετε χύμα ή συσκευασμένα σε μαγαζιά που πωλούν ξηρούς καρπούς
  • Ξηρούς καρπούς σε μικρές συσκευασίες που μπορείτε να αγοράσετε σε μαγαζιά που πωλούν ξηρούς καρπούς και να σας τους συσκευάσουν σε συσκευασίες που θέλετε ώστε να χωράνε στις θήκες του Advent Calendar.
  • Σοκολάτες σε μικρότερα ή μεγαλύτερα μεγέθη, που μπορείτε να αγοράσετε σε μαγαζιά όπως αυτό 
  • Φιστικοβούτυρα ή μαρμελάδες σε μικρές συσκευασίες των 100-200ml που θα βρείτε σε deli ή σε μαγαζιά με vegan προιόντα
  • Καραμέλες: βουτύρου, μαστίχας, ούζου: εδώ μπορείτε να «παίξετε» με άπειρες επιλογές που θα βρείτε ακόμα και στο σουπερμάρκετ
  • Γκοφρετάκια ή mini αγαπημένες σοκολάτες που βρίσκετε στο σουπερμάρκετ