Φιλέψτε τους αγαπημένους σας με επιδόρπια ή μικρά κεράσματα που συνδυάζουν πλούσιες κρέμες και σοκολάτα με φρούτα, ξηρούς καρπούς και αρώματα μπαχαρικών!

Κέικ γιαουρτιού με κλημεντίνες

1 ώρα + 40΄ + αναμονή

Υλικά για 12 άτομα
4 κλημεντίνες (3 ολόκληρες, ξύσμα + 2 κουτ. σούπας χυμό από την 4η)
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο αλατισμένο, μαλακό + επιπλέον για το άλειμμα
4 αυγά
250 γρ. φαρίνα χωρίς γλουτένη
100 γρ. καλαμποκάλευρο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. ξανθανικό κόμμι
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. ανθόνερο
Για το γλάσο
200 γρ. βούτυρο μαλακό
500 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση
Ρίχνουμε τις 3 ολόκληρες κλημεντίνες σε μια μικρή κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό και μόλις κοχλάσει βράζουμε για 35΄ ή μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν πολύ καλά. Τις κρατάμε βυθισμένες ακουμπώντας ένα μικρότερο καπάκι από άλλο σκεύος για βάρος. Στραγγίζουμε και πολτοποιούμε στο μούλτι. Αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βουτυρώνουμε τρία ρηχά στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. και τα στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέ-
τουμε και χτυπάμε τα αυγά να ομογενοποιηθούν. Με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε όλο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξανθανικό κόμμι, το γιαούρτι, το ανθόνερο, τον χυμό κλημεντίνης και τον κρύο πουρέ φρούτων.

Μοιράζουμε το μείγμα σε 3 ταψιά και ψήνουμε για 20΄-25΄ ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι αν το βυθίσουμε στο κέντρο τους. Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να
κρυώσουν καλά.

Γλάσο: Με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο με τη μισή άχνη και τη βανίλια μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε και χτυπάμε την υπόλοιπη άχνη και μόλις ομογενοποιηθεί, ενσω- ματώνουμε το γιαούρτι σε τρεις δόσεις χωρίς να δουλέψουμε πολύ το μείγμα γιατί μπορεί να κόψει το γλάσο.

Συναρμολόγηση: Απλώνουμε μια παχιά στρώση γλάσου σε δύο παντεσπάνια και τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν για 15΄. Ενσωματώνουμε το ξύσμα στο υπόλοιπο γλάσο. Σε μια πιατέλα σερβιρίσματος ακουμπάμε το ένα παντεσπάνι πάνω στο άλλο σαν σάντουιτς και καλύπτουμε από πάνω με το τελευταίο παντεσπάνι. Με ένα μαχαίρι παλέτα αλείφουμε το υπόλοιπο γλάσο σε όλη την επιφάνεια του κέικ και διακοσμούμε με ζαχαρωμένες κλημεντίνες και κλωνάρια δεντρολίβανο ή φύλλα δάφνης.

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με τζίντζερ και αμύγδαλα

5 ώρες

Υλικά για 8 άτομα
50 γρ. φιλέ αμυγδάλου
1 μήλο, χωρίς φλούδα, σε κυβάκια
100 γρ. φρουί γλασέ
50 γρ. τζίντζερ ζαχαρωμένο, ψιλοκομμένο
200 γρ. σταφίδα μαύρη
200 γρ. σταφίδα ξανθή
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. ψίχουλα από ψωμί 1-2 ημερών
50 γρ. πούδρα αμυγδάλου
½ κουτ. γλυκού. μπαχάρι
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
50 γρ. ζάχαρη μαύρη
2 αυγά μέτρια, ελαφρώς χτυπημένα
125 γρ. βούτυρο πολύ παγωμένο, τριμμένο +επιπλέον για τη φόρμα
3 φέτες αποξηραμένο πορτοκάλι

Για το σιρόπι τζίντζερ
10 κουτ, σούπας σιρόπι ζάχαρης
1 κομματάκι τζίντζερ φρέσκο, πλυμένο, με τη φλούδα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της πουτίγκας μέσα σε ένα μπολ εκτός από τις φέτες πορτοκαλιού. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ημισφαιρική φόρμα χωρητικότητας 1,2 λίτρων. Βάζουμε μία φέτα πορτοκαλιού στη βάση της φόρμας και τις άλλες δύο στα πλάγια, μία στα δεξιά και την άλλη στα αριστερά. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα της πουτίγκας και πιέζουμε δυνατά προς τα κάτω, ισιώνοντας την επιφάνεια στο τέλος. Το μείγμα θα πρέπει να καλύπτει τη φόρμα λίγο πιο πάνω από τη μέση, γιατί θα φουσκώσει στο μαγείρεμα. Καλύπτουμε καλά και σφιχτά όλη τη φόρμα με διπλή μεμβράνη.

Ακουμπάμε τη φόρμα σε μικρή πυροστιά μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα (μπεν μαρί). Γεμίζουμε την κατσαρόλα κατά το 1/3 με νερό. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για 4 ώρες, συμπληρώνοντας με βραστό νερό όποτε χρειαστεί. Εναλλακτικά, ακουμπάμε τη φόρμα με την πουτίγκα σε ένα ταψί που έχουμε γεμίσει κατά το 1/3 με νερό και μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα για 4 ώρες, συμπληρώνοντας με βραστό νερό όποτε χρειάζεται.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι τζίντζερ: Χτυπάμε πολύ καλά σε γουδί το τζίντζερ μαζί με τη φλούδα να λιώσει. Περνάμε τον πολτό και τα υγρά που θα βγουν από λεπτό σουρωτήρι και τα ρίχνουμε σε ένα μπολάκι με το σιρόπι ζάχαρης. Ανακατεύουμε.

Όταν η πουτίγκα ψηθεί (βυθίζουμε μέσα ένα μαχαίρι που πρέπει να βγαίνει καθαρό), την αφήνουμε εκτός κατσαρόλας να κρυώσει λιγάκι, αφαιρούμε τη μεμβράνη και την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Περιχύνουμε την πουτίγκα με το σιρόπι τζίντζερ και σερβίρουμε.

Τρουφάκια φυστικοβούτυρου με επικάλυψη πρέτζελ

1 ώρα + 30΄

Υλικά για 40 κομμάτια
340 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό
150 γρ. λευκή κουβερτούρα, σε κομμάτια
100 γρ. ζάχαρη άχνη
αλάτι θαλασσινό
200 γρ. πρέτζελ
300 γρ. μαύρη κουβερτούρα, λιωμένη

Εκτέλεση
Χτυπάμε το φιστικοβούτυρο σε ένα μπολ μέχρι να μαλακώσει λίγο. Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί (μεταλλικό μπολ που ακουμπά στο χείλος μιας κατσαρόλας γεμάτης με λίγο νερό που σιγοβράζει). Σταδιακά ενσωματώνουμε στο φιστικοβούτυρο τη λευκή κουβερτούρα και την άχνη μαζί με μια καλή πρέζα αλάτι.

Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30΄ να σφίξει.

Με ελαφρώς βρεγμένα ή λαδωμένα χέρια παίρνουμε κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα και πλάθουμε σε μπαλάκια (θα βγουν περίπου 40). Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και μετά στον καταψύκτη για περίπου 20΄ να σφίξουν.

Βάζουμε τα αλμυρά πρέτζελ σε σακούλα τροφίμων και τα σπάμε σε κομματάκια με πλάστη – προσοχή να μη θρυμματιστούν. Τα βάζουμε σε ρηχό πιάτο. Μόλις παγώσουν τα τρουφάκια, τα βουτάμε στη σοκολάτα και αμέσως τα κυλάμε στα πρέτζελ (αν η σοκολάτα κρυώσει τη λιώνουμε ξανά σε μπεν μαρί). Ακουμπάμε τα τρουφάκια σε λαδόκολλα για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα στρωμένο με λαδόκολλα.

Κέικ με ξηρούς καρπούς και γλάσο

1 ώρα + 20΄

Υλικά
500 γρ. αλεύρι
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
50 γρ. σκόνη κακάο
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
2 αυγά
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. ζάχαρη καστανή
240 ml φυτικό λάδι
600 ml γάλα πλήρες
120 γρ. σταφίδες
150 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, σε κομματάκια
100 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
Για το γλάσο
3 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
6 κουτ. σούπας γάλα πλήρες
6 κουτ. σούπας μέλι ρευστό
1 1/2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακτεύουμε καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το μοσχοκάρυ- δο, το τζίντζερ, το κακάο, την κανέλα, το αλάτι αφού πρώτα τα κοσκινίσουμε. Σε ένα μπολάκι αλευρώνουμε με 1 κουτ. σούπας τις σταφίδες και τα βερίκοκα.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Ρίχνουμε το λάδι και ομογενοποιούμε. Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μίξερ ενσωματώνουμε σε δόσεις το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το γάλα. Τέλος προσθέτουμε την κουβερτούρα και τα αλευρωμένααποξηραμένα φρούτα.
Αλείφουμε καλά με βούτυρο και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα χωρίς τρύπα στη μέση διαμ. περίπου 22-25 εκ. αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄-60΄ ανάλογα με τον φούρνο. Ελέγχουμε να ψήθηκε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέικ. Πρέπει να βγαίνει καθαρό. Μόλις κρυώσει ελαφρώς το ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Γλάσο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γάλα. Προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε λίγη άχνη επιπλέον αν το θέλουμε πιο σφιχτό. Αλείφουμε με αυτό το κέικ μας και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί καλά πριν κόψουμε σε κομμάτια.

ΑΠ. ΣΥΝΤΑΓΩΝ: ΔΩΡΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GAR ETH MORGAN , ROB STREETER

Δείτε επίσης:

Τα καναπεδάκια της γιορτής

Γιορτινά γλυκά, σαν έργα τέχνης

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για δύο