Εδώ οι κουραμπιέδες έχουν άλλη χάρη, η πολίτικη βασιλόπιτα είναι ευαγγέλιο και τα τρίγωνα, αχ τα τρίγωνα, ηχούν σαν κάλαντα στα αφτιά μας.
Στην Αθήνα ζούμε και αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας… Αλλά όλα τα χρόνια, κάθε γιορτές, ένα κουτί γλυκά θυμόμαστε. Ένα κουτί με κεράσματα από τη Θεσσαλονίκη που έφερναν θείοι, θείες σε ένα ταξίδι που έκαναν πάντα τις γιορτές -άγνωστο γιατί- σαν προσκύνημα στην ωραιότερη πόλη της Ελλάδας.
Με το ασημένιο περιτύλιγμα, με τα στοιχήματα ποιο παιδί θα φάει περισσότερα και τα άγρυπνο βλέμμα να αφήσουμε και κανένα για τους καλεσμένους -που ποτέ δεν έμενε. Και η Θεσσαλονίκη τις γιορτές, αυτό θα είναι πάντα: ένα κουτί γλυκά φερμένα από άλλο τόπο αλλά με το ίδιο τον τόπο μέσα του.
Τον νόστο των ανθρώπων, το μπερεκέτι, τη γενναιοδωρία, τη χαρά και τα γέλια, το γλέντι από το τίποτα, την οικογένεια και τους φίλους, τους ανθρώπους που έφυγαν και είναι ανάμεσά μας. Και αυτό το κουτί γλυκά θα είναι πάντα οι αναμνήσεις. Και του χρόνου, Σαλονίκη, θα σε ξαναβρούμε. Για το ίδιο προσκύνημα.
Όχι ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε νέο πόλεμο αιωνίων αλλά εδώ τα λένε αλλλιώς: βασιλόπιτα είναι μόνο η πολίτικη με τη μαγιά, και η σμυρναίικη τριφτή σαν μπισκότο. Βασιλόπιτα-κέικ θα βρείτε αλλά θα πρέπει να τη ζητήσετε με το όνομά της για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων!
Τα καλύτερα γλυκά της Θεσσαλονίκης
Για πολίτικη βασιλόπιτα, σμυρναίικα αετουδάκια και κουραμπιέδες: στο φούρνο Κουκουμέρια στην Κάτω Τούμπα. Από το Ικόνιο η καταγωγή, μικρασιάτικο και το μεράκι. Εδώ φτιάχνουν δύο βασιλόπιτες: πολίτικη με μαγιά και σμυρναίικη τριφτή. Παράδοση και τα αετουδάκια, τα πρωτοχρονιάτικα σμυρναίικα κουλουράκια, με τη σφραγίδα του δικέφαλου αετού επάνω.
Μικράς Ασίας 50, τηλ. 2310 912365, www.fournos.com.gr
Για πολίτικη βασιλόπιτα, νουγκατίνα και ασουρέ: Αβέρωφ με ιστορία από τη δεκαετία του ΄60 και δεύτερη γενιά στο τιμόνι τον Μάριο Παπαδόπουλο, Πρόεδρο των Ζαχαροπλαστών, που έχει βάλει στοίχημα να κάνει τη Θεσσαλονίκη Πόλη του Γλυκού.
Λ. Βασιλέως Γεωργίου 11, τηλ. 2310 814284, www.averof.gr
Για αρμενοβίλ: στον Τάσο στο Πανόραμα. Όσους και να ρωτήσεις εδώ θα σε στείλουν για αρμενοβίλ αφού είναι μάστορας στο είδος. Ένα σεμιφρέντο, μαλακό παγωτό, με αφράτη κρέμα, σπασμένους μπεζέδες και καραμελωμένα αμύγδαλα, που έχει κατοχυρωθεί σαλονικιώτικη σπεσιαλιτέ.
Λ. Κομνηνών 16, τηλ. 2310 345589, www.tasostrigona.gr
Για τρίγωνα Πανοράματος: τρίγωνα Πανοράματος ίσον Ελενίδης. Ελενίδης ίσον τρίγωνα Πανοράματος. Τόσο απλό για την θρυλική ιστορία -συνυφασμένη με το μύθο της πόλης- του Πόντιου Γιάννη Ελενίδη που ξεκίνησε σαν γαλατάς και αποφάσισε κάποια στιγμή να φτιάξει ένα σιροπιαστό γλυκό με φύλλο κρούστας και γέμιση βελούδινη κρέμα με το γάλα που περίσσευε. Ένα να φας δεν θα θυμάσαι από πού ήρθες και πού πας που λένε και οι Σαλονικείς. Αφρός!
Λ. Κομνηνών 69, τηλ. 2310 257510, www.elenidis.gr
Για μπεζέδες, μαρέγκες και πάβλοβα: στο ζαχαροπλαστείο Εμμανουήλ Μπεζέ, όνομα και χάρη, που συνεχίζει την ιστορία του περίφημου Regal στο Ντεπό όπου ο Μανώλης Χατζηεμμανουήλ έκανε διάσημους τους μπεζέδες του. Πάντα φρέσκοι κατά πως πρέπει.
Λ. Κωνσταντίνου Καραμανλή 117, τηλ. 2310 323247, www.mpezes.gr
Για πονηρό, μπαμπάδες, κρέμες και ρυζόγαλα: στην ιστορική Δορκάδα από το ομώνυμο προσφυγικό χωριό του Λαγκαδά που φημίζεται για τα γαλακτοκομικά του. Το γαλακτοπωλείο των αδελφών Γκαβαλίνη όσα χρόνια και αν περάσουν, θα είναι εκεί για να θυμίζει την ωραία Θεσσαλονίκη. Το πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα φετίχ και το πονηρό, ένα σιροπιαστό γλυκό από τη Νιγρίτα Σερρών με σφολιάτα και κρέμα, αριστούργημα. Στα συν και τα τουλουμπάκια.
Κασσάνδρου 91, τηλ. 2310 234675
Για σοκολατάκια: Μαρίνης στην Παναγιά Φανερωμένη, εξαιρετικά προσεγμένη τεχνική και σπουδαία πρώτη ύλη. Ίσως η καλύτερη σοκολάτα της πόλης.
Παναγιά Φανερωμένης 6, τηλ. 2310 637262
Για Ευφροσύνη, ροδίνια και σαβαρέν: Αγαπητός με το όνομα. Η ιστορία της Θεσσαλονίκης με τους ταξιδιώτες να κάνουν πάντα στάση με τα πούλμαν μπροστά στις βιτρίνες για προμήθειες. Το σαβαρέν εξαιρετικό αλλά η σπεσιαλιτέ δεν είναι άλλη από την κλασική Ευφροσύνη, μια σοκολατίνα με σοκολάτα γάλακτος, αφιερωμένο στην Ευφροσύνη Σαμαρινοπούλου που έμενε στο διαμέρισμα κάτω από την οικογένεια Αγαπητού στην οδό Σοφούλη και σε ένα απογευματινό τσάι, παρουσίασε το γλυκό της με την ατάκα: «κάτι μικρό που έφτιαξα, έτσι για να σας γλυκάνω!». «Αν δεν έχεις φάει 300 Μαρκησίες -σημ. και αυτή σοκολατίνα- και 400 Ευφροσύνες από τον Αγαπητό», έλεγε η Μαλβίνα Κάραλη, «Θεσσαλονικιός δεν γίνεσαι!».
Τσιμισκή 10, τηλ. 2310 255950, www.agapitospatisserie.com
Για κουραμπιέδες και δίπλες: Μουρούζης. Old time classic μαζί με τα ζαχαροπλαστεία που έφτιαξαν την ιστορία της πόλης. Μην φανταστείτε μεγαλεία, οι κουραμπιέδες, όμως, οι δίπλες και το αρμενοβίλ που ανταγωνίζεται αυτό του Τάσου, είναι μεγαλείο.
Μητροπόλεως 95, τηλ. 2310 269712
Για πουράκια: Χατζηφωτίου με κλειστά μάτια. Πρώτη στάση από την Προύσα της Μικράς Ασίας, Ξάνθη και από εκεί, Θεσσαλονίκη για ένα από τα σπουδαία ζαχαροπλαστεία της πόλης. Οι καριόκες σταθερή αξία και τα τυλιχτά, κόλαση με κορυφαία τα πουράκια με πραλίνα που φεύγουν σαν νεράκι.
Παύλου Μελά 37, τηλ. 2310 232166, www.hatzifotiou.gr
Για προφιτερόλ και κεράσματα: στον Αλεξούδα με τον περίφημο Νίκο Αλεξούδα στο τιμόνι από το 1976 που κάνει όλη τη Θεσσαλονίκη να παραμιλά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρεσβύτερος έκανε πάντα στάση όπως και η Μαρινέλλα για ανώμαλα, σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς.
Μακεδονίας 20, τηλ. 2310 839275, www.alexoudas.gr
Για τσουρέκι: Τερκενλής. Σχεδόν ένα αιώνα, από το 1926 που ο 12χρονος Σταύρος Τερκενλής φτάνει προσφυγόπουλο από τη Μικρά Ασία, στη Θεσσαλονίκη, ταΐζει με τσουρέκια τη Θεσσαλονίκη. Και να θέλεις να αντισταθείς είναι αδύνατον. Σε τραβά η μυρωδιά. Και μπορεί το τσουρέκι με πραλίνα να είναι δημοφιλές αλλά το παραδοσιακό είναι αξία.
Τσιμισκή 30, τηλ. 2310 271148, www.terkenlis.gr
Για Μαρκησία: στον Μίλτο. Ο έτερος αστικός μύθος της Θεσσαλονίκης. Μια σοκολατίνα με πλούσια γκανάζ που κάνει όλες τις κλασικές σοκολατίνες να ωχριούν μπροστά της. Και επειδή εδώ τιμούν την ιστορία της πάστας η συλλογή περιλαμβάνει και άλλες ρετρό και αγαπημένες όπως η αριστοκρατική νουγκατίνα και η ωραία μόκα. Πάντα στο μεγάλο γαλάζιο κουτί.
Τσιμισκή 82, τηλ. 2310 473445, www.miltos.gr
(Σίγουρα η Θεσσαλονίκη των γλυκών δεν χωρά σε ένα αφιέρωμα. Η επιλογή είναι υποκειμενική και μπορεί να αδικούμε κάποιους. Αλλά είναι προιόν ρεπορτάζ και πολλών πολλών δοκιμών χρόνων…)
Δείτε επίσης:
Δείτε επίσης:
Αφιέρωμα: Η Θεσσαλονίκη της γεύσης
Σεκέρ παρέ ή κουραμπιέδες σιροπιαστοί