Ένα γιορτινό κάλεσμα γίνεται ευκαιρία για να ετοιμάσουμε υπέροχα πρώτα πιάτα με υλικά της εποχής και να τα απολαύσουμε με τους αγαπημένους μας.

Αθηναϊκή σαλάτα, ταρτάρ σολομού, λαχανοντολμάδες με κιμά θαλασσινών, ριζότο με κάστανα και κρεατοπιτάκια σε ρολά ετοιμάζονται πιο εύκολα από όσο νομίζουμε και ανοίγουν υπέροχα ένα πιο επίσημο δείπνο στο σπίτι.

Αθηναϊκή σαλάτα
30 λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
Για το βράσιμο του ψαριού
1 κιλό σφυρίδα φιλέτο
1 φύλλο δάφνης
10-15 κόκκους πιπέρι
λίγο κρασί
1 κλαράκι σέλινο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο αλάτι
αλάτι

Για τη σαλάτα
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κύβους
2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
2 κλαράκια σέλινο, κομμένα σε κύβους
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
2 λεμόνια
1 κουτ. σούπας κάππαρη, ψιλοκομμένη
200 γρ. μαγιονέζα

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό βάζουμε το ψάρι και κατόπιν προσθέτουμε τη δάφνη, το κρασί, τους κόκκους πιπεριού, το σέλινο, το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, το σκόρδο και αλάτι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση τη χαμηλώνουμε. Ποσάρουμε το ψάρι για 10΄-15΄. Το αφαιρούμε προσεκτικά και σουρώνουμε τον ζωμό.

Βάζουμε τον ζωμό σε 1 κατσαρόλα και βράζουμε τα λαχανικά για τη σαλάτα προσέχοντας να μην είναι παραβρασμένα (ειδικά οι πατάτες). Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Τα μαρινάρουμε με τον μαϊντανό, τον άνηθο, το λεμόνι, την κάππαρη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε σε πιατέλα και από πάνω τοποθετούμε το ψάρι κομμένο σε χοντρά κομμάτια. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού στη μαγιονέζα και καλύπτουμε το ψάρι. Στο τέλος πασπαλίζουμε με ξύσμα από λεμόνι

Σολομός ταρτάρ με σαλάτα αβοκάντο και κόλιανδρο
20 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

800 γρ. σολομό φιλέτο
20 γρ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
30 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας σόγια
2 λάιμ
λίγες σταγόνες σησαμέλαιο
λίγες σταγόνες ξίδι ρυζιού
ανθό αλατιού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 ώριμα αβοκάντο
φούντες από φρέσκο κόλιανδρο
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Κόβουμε τον σολομό σε μικρά κυβάκια και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο, το τζίντζερ, την τσίλι πιπεριά, τη σόγια, τον χυμό από το λάιμ και λίγο ξύσμα, το σησαμέλαιο, το ξίδι ρυζιού, λίγο ανθό αλατιού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί να μαριναριστούν καλά. Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε σε κύβους. Το μαρινάρουμε με τον χυμό από το δεύτερο λάιμ και το τοποθετούμε σε πιατέλα. Βάζουμε από πάνω το ταρτάρ σολομού και γαρνίρουμε με φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

Λαχανοντολμάδες με κιμά γαρίδας και καλαμάρι, αυγολέμονο
1 ώρα και 10 λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα

1 μεγάλο αφράτο λάχανο
500 γρ. φρέσκα καλαμάρια
500 γρ. φρέσκιες γαρίδες
200 γρ. ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 πράσο, το άσπρο μέρος ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
1 μαραθόριζα, τριμμένη στον τρίφτη
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 αστεροειδές γλυκάνισο
ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο
3 αυγά
1 κουτ. γλυκού αλεύρι
2 λεμόνια

Διαδικασία
Βγάζουμε το κοτσάνι από το λάχανο με μυτερό μαχαίρι και το ζεματάμε σε νερό που βράζει. Χωρίζουμε τα φύλλα του, ετοιμάζουμε τη φάρσα ψιλοκόβοντας τα θαλασσινά, σαν κιμά. Τα βάζουμε σε λεκάνη, προσθέτουμε ρύζι, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο, μαραθόριζα. Αλατοπιπερώνουμε και αναμειγνύουμε.

Τυλίγουμε τους ντολμάδες σε μικρά τεμάχια. Τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα που στον πάτο της έχει κοτσάνια από λάχανο, μαϊντανό, άνηθο, φέτες ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, το αστεροειδές γλυκάνισο, σκεπάζουμε με 2-3 πιάτα, συμπληρώνουμε με κρύο νερό ίσα να σκεπάζει τους ντολμάδες. Βράζουμε για 40-50 λεπτά.

Για το αυγολέμονο
Χτυπάμε σε 1 μπολ τα αυγά με το αλεύρι. Όταν ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το λεμόνι και χτυπάμε δυνατά να αφρατέψει. Ρίχνουμε τον ζωμό από τους ντολμάδες ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα αυγολέμονο. Γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού ή άνηθου.

Ριζότο με κάστανα, ραντίτσιο και γκοργκοντζόλα
20 λεπτά • Εύκολο • Για 4 άτομα

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
300 γρ. ρύζι για ριζότο (carnaroli)
1 κλαράκι θυμάρι, ψιλοκομμένο
60 ml λευκό κρασί
200 γρ. ψημένη κολοκύθα (πολτοποιημένη)
8 ψημένα κάστανα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
60 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια
100 γρ. γκοργκοντζόλα, κομμένη σε κύβους
100 γρ. ραντίτσιο, ψιλοκομμένο
ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ανοιχτή κατσαρόλα ή τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζουμε με το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να γυαλίσουν οι κόκκοι και να γίνουν διαφανείς. Κατόπιν προσθέτουμε το θυμάρι και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την κολοκύθα και τα κάστανα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε μία κουταλιά καυτό ζωμό λαχανικών για να μη σταματήσει η βράση του.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να πάρει όλο τον ζωμό και να βράσει το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και μόλις είναι έτοιμο, περίπου στα 17΄-18΄, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κυβάκια του παγωμένου βουτύρου και τα κομμάτια της γκοργκοντζόλα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα, γαρνίροντας με το ψιλοκομμένο ραντίτσιο.

Κρεατόπιτα ρολό
2 ώρες | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσα, το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
350 γρ. σπάλα από μοσχάρι, κομμένη σε κύβους
350 γρ. σπάλα από χοιρινό, κομμένη σε κύβους
350 γρ. σπάλα από αρνάκι, κομμένη σε κύβους
150 γρ. τραχανά γλυκό ή ρύζι γλασέ
100 γρ. κεφαλογραβιέρα σε μικρά κυβάκια
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 πρέζα κύμινο
2 αυγά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα κρέατα και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει και τα σιγομαγειρεύουμε για 40΄-50΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον τραχανά (ή το ρύζι) για να πιει τα υγρά που μπορεί να έχουν μείνει.

Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το τυρί σε κύβους, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και στο τέλος τα αυγά. Αναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε την φάρσα να κρυώσει. Ανοίγουμε τέσσερα φύλλα και τα λαδώνουμε. Τοποθετούμε μια ποσότητα της φάρσας κατά μήκος στην άκρη και τυλίγουμε σε ρολό τοποθετώντας το σε λαδωμένο ταψί.

Αφού έχουμε τελειώσει με τα ρολά της κρεατόπιτας, Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά.

 

Styling: Elena Jeffrey, Food Styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M.

 

Δείτε επίσης:
7+7 «έξυπνα» σνακ για γιορτινά καλέσματα της τελευταίας στιγμής

5 νόστιμες σούπες για το γιορτινό τραπέζι

Νόστιμα και εύκολα κυρίως πιάτα για γιορτινά τραπέζια