Από τις κουζίνες της Ταϊλάνδης μέχρι τα ψυγεία των ελληνικών σούπερ μάρκετ, η sweet chili sauce έχει γίνει μια από τις πιο αγαπημένες σάλτσες των τελευταίων ετών. Η γλυκιά, πικάντικη και ελαφρώς ξινή της γεύση «δένει» με τα πάντα. Από τηγανητές γαρίδες (tempura) και spring rolls μέχρι ψητό κοτόπουλο, λαχανικά και σάντουιτς. Είναι μια σάλτσα που μεταμορφώνει ακόμα και το πιο απλό φαγητό, χαρίζοντάς του ασιατική ένταση και λαμπερό, κόκκινο χρώμα. Δεν είναι τυχαίο ότι βλέπουμε όλο και περισσότερους καταναλωτές να τη χρησιμοποιούν στο σπίτι, ως dip, μαρινάδα ή γλάσο, αντικαθιστώντας πολλές φορές την κέτσαπ ή τη σάλτσα μπάρμπεκιου.

H sweet chili sauce από την Ταϊλάνδη στα ράφια του supermarket
Η sweet chilli sauce γεννήθηκε στην Ταϊλάνδη, όπου είναι γνωστή ως nam chim kai, δηλαδή «σάλτσα για κοτόπουλο». Παραδοσιακά συνοδεύει τηγανητά φτερούγια, dumplings ή spring rolls, ενώ χρησιμοποιείται και ως μαρινάδα για ψητά κρέατα. Η γεύση της ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό, το καυτερό και το όξινο, με τρόπο χαρακτηριστικό της ταϊλανδέζικης κουζίνας που λατρεύει την ισορροπία των αντιθέσεων. Από εκεί, η σάλτσα ταξίδεψε σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία και, μέσα από τα street food και τα εστιατόρια fusion, κατέκτησε τη Δύση. Σήμερα, θεωρείται βασικό συστατικό της ασιατικής comfort κουζίνας που έχει ενσωματωθεί στις δυτικές διατροφικές συνήθειες.
Η βασική σύνθεση της sweet chilli sauce περιλαμβάνει κόκκινες πιπεριές τσίλι, ζάχαρη, ξίδι ρυζιού, σκόρδο και λίγο άμυλο καλαμποκιού για να δώσει την πυκνή, γυαλιστερή υφή. Το αποτέλεσμα είναι μια σάλτσα με μέτρια πικάντικη ένταση και χαρακτηριστική γλυκύτητα που στρογγυλεύει το κάψιμο. Η ισορροπία της την κάνει ιδανική για όλους όσοι αποφεύγουν τα πολύ καυτερά αλλά θέλουν να προσθέσουν βάθος και φρεσκάδα στις γεύσεις τους.
Πρόκειται μια σάλτσα που δημιουργεί επίγευση ισορροπίας, δεν «καίει», αλλά ξυπνά τους γευστικούς κάλυκες με παιχνιδιάρικο τρόπο. Έχει λαμπερό κόκκινο χρώμα, παχύρρευστη, ελαφρώς διάφανη και σιροπιαστή υφή. Οι νιφάδες και τα σπόρια της πιπεριάς είναι ό,τι πρέπει για instagram-ικό παιχνίδισμα. Στο στόμα αφήνει πρώτα τη γλυκύτητα του σιροπιού, ακολουθεί αμέσως μετά η ελαφριά οξύτητα του ξιδιού και καταλήγει με την διακριτική καψαϊκίνη της πιπεριάς.

Από τα brands της Ασίας μέχρι τις ελληνικές εκδοχές
Στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ βρίσκουμε πλέον πολλές εκδοχές sweet chilli sauce από διεθνείς εταιρείες όπως Blue Dragon, Flying Goose, Thai Heritage, Kikkoman, αλλά και από μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις που ακολουθούν την τάση της ασιατικής κουζίνας. Οι περισσότερες έτοιμες σάλτσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 40-50%, γεγονός που εξηγεί τη χαρακτηριστική τους γλυκύτητα. Για όσους αναζητούν πιο ισορροπημένες επιλογές, υπάρχουν πιο «καθαρές» ετικέτες χωρίς συντηρητικά. Από την έρευνά μας στα ράφια, επιλέξαμε τις παρακάτω:

Cardinal Sweet Chili Sauce Squeeze
Μια από τις πιο γνωστές σάλτσες, που την συναντήσαμε σε αρκετά ράφια. Στα συστατικά αναφέρει: τσίλι 27%, ζάχαρη 25%, ρυζόξιδο 16%, νερό, σκόρδο, αλάτι, πυκνωτικό Ε415, αντιοξειδωτικό Ε330

Pantai Sweet Chili Sauce
Συστήνεται ως σάλτσα που συνοδεύει το παναρισμένο κοτόπουλο και στα συστατικά αναφέρει: νερό, ζάχαρη, κόκκινη πιπεριά, σκόρδο, αλάτι, τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού (E1422),
οξικό οξύ (E260)

Sweet Chilli Sauce Deli Room
Ελληνικής παραγωγής περιέχει: Νερό, ζάχαρη, ξίδι λευκό, κόκκινη πιπεριά 3,4%, τροποποιημένο άμυλο, αλάτι, σκόρδο.
Διαβάστε επίσης
Πόσο καυτερή είναι τελικά η Sriracha; Και σε ποιες συνταγές ταιριάζει καλύτερα;
Fish sauce: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ασιατική σάλτσα umami
Ξέρεις τι τρως; Αυτά είναι τα SOS στις ετικέτες τροφίμων