Τα ψώνια για φαγητό αποτελούν ένα από τα βασικότερα έξοδα κάθε νοικοκυριού. Εκτός του ότι είναι απαραίτητα, παράλληλα αποκαλύπτουν διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις. Με τις τιμές να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, μας ενδιαφέρει πάντα πώς καταφέρνει κάθε σπίτι να καλύψει τις ανάγκες.

Γι’ αυτό και στη συγκεκριμένη στήλη εστιάζουμε κάθε φορά σε άτομα με διαφορετική οικογενειακή κατάσταση και εισόδημα, ώστε να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις τους και τις τακτικές που ακολουθούν για να ελέγχουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Αυτή τη φορά τα φώτα πέφτουν στη Μαρία, που είναι δημοσιογράφος με εμπειρία τουλάχιστον 20 ετών στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Ο σύζυγός της είναι πολιτικός μηχανικός, οπότε το οικογενειακό τους εισόδημα είναι αρκετά πιο υψηλό από το μέσο όρο. Ωστόσο, έχουν 3 γιους, σε ηλικίες που ακόμη δεν έχουν οικονομική ανεξαρτησία.

Ας δούμε τα όσα μοιράστηκε μαζί μας:

Πόσο είναι το οικογενειακό μηνιαίο εισόδημά σου;
Το οικογενειακό μας εισόδημα είναι 4.500 ευρώ μηνιαίως περίπου. Βέβαια κάποιους μήνες είναι πολύ λιγότερο και κάποιους περισσότερο καθώς ο σύζυγός μου είναι πολιτικός μηχανικός και ενώ έχει πολλά πάγια έξοδα, πληρώνεται με την παράδοση του έργου. Οπότε κάποιους μήνες πιεζόμαστε λίγο περισσότερο καθώς μπαίνει στο σπίτι μόνο ο δικός μου μισθός, που είναι πολύ μικρότερος από του συζύγου μου.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Τα πάγια έξοδά μας (δάνεια, λογαριασμοί, βενζίνες κλπ.) είναι πάνω από 1000 ευρώ μηνιαίως. Εξαρτάται τον μήνα και την περίοδο του χρόνου. Για παράδειγμα σε λίγο που θα ξεκινήσουν τα κρύα και θα ανάβουμε θέρμανση θα αυξηθούν κατά 200-300 ευρώ τον μήνα.

Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό σου (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις τον μήνα;
Θα σου πω πόσα περίπου ξοδεύουμε την εβδομάδα. Είναι όπως τα υπολογίζω γύρω στα 150 ευρώ περίπου την εβδομάδα. Ωστόσο, κρεατικά και ψαρικά ψωνίζω είτε μηνιαία είτε ανά δεκαπενθήμερο. Έχω παρατηρήσει ότι στην κεντρική αγορά, στη Βαρβάκειο, οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές και έτσι πηγαίνω εκεί για βόλτα και ψωνίζω μεγαλύτερες ποσότητες και αποθηκεύω στην κατάψυξη. Για παράδειγμα, επειδή μας αρέσει ο σολομός -και είναι και ψάρι πλούσιο σε Ω3 που κάνει καλό στα αγόρια- στην κεντρική αγορά τον βρίσκω πολύ πιο φθηνά.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Εγώ τρώω τα πάντα. Τα αγόρια μου όμως ακολουθούν τα διατροφικά trends και στο σπίτι υπάρχουν πολλά superfoods και φυτικά «γάλατα». Ο ένας γιος μου κιόλας είναι pescatarian, γι αυτό τουλάχιστον φροντίζω να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από καλά ψάρια.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Κάθε μέρα και πολλές φορές φτάνει μόνο για το μεσημέρι. Με τέσσερις άντρες στο σπίτι, καταλαβαίνεις τι γίνεται! Το βράδυ ωστόσο θα φάμε πιο ελαφρά. Ένα τοστ, μια σαλάτα ή όποιος πεινάει περισσότερο θα παραγγείλει κάτι απ’ έξω.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Καφές για μένα (μόνο εγώ πίνω), υλικά για τοστ (κυρίως τυριά, τα αλλαντικά δεν τα πολυτρώμε), γάλα βρώμης και αμυγδάλου, αβοκάντο, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Πάρα πολύ μεγάλες! 40-50% σε πολλά προϊόντα και οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται ακόμη πιο ανοδικά. Γι’ αυτό και στράφηκα και στη Βαρβάκειο. Επίσης στη Λαϊκή, πέρα από καλύτερη ποιότητα, πετυχαίνω και καλύτερες τιμές σε συγκεκριμένες ώρες.
Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση στο σουπερμάρκετ είναι ότι τα προϊόντα ετικέτας, που κάποτε ήταν φτηνά, τώρα έχουν φτάσει στις τιμές των brands, ενώ τα brands έχουν εκτοξευθεί!

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Ναι, έχω σταματήσει να κάνω πολλά χατίρια σε λίγο πιο περίεργα και ακριβά προιόντα, όπως πχ γκότζι μπέρι, μάνγκο κλπ. Το αβοκάντο δεν έχουμε κόψει ακόμη, που είναι πολύ ακριβό. Αλλά είναι το επόμενο στη λίστα σίγουρα.

Επίσης, όταν ανεβαίνουν πολύ οι τιμές σε κάποια υλικά, έχει τύχει να συμβιβαστώ με άλλα, πιο οικονομικά. Πχ επειδή όπως σου είπα και παραπάνω, τρώμε συχνά σολομό, όταν είχε φτάσει πάρα πολύ υψηλά σε τιμή στη Βαρβάκειο, σταμάτησα να παίρνω για ένα διάστημα και στραφήκαμε σε άλλα παρόμοια ψάρια. Τώρα πάλι η τιμή του έχει πέσει, οπότε ξαναπαίρνουμε.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Βγαίνουμε με τον σύζυγό μου, 2-3 φορές την εβδομάδα. Τα παιδιά είναι μεγάλα, οπότε συνήθως βγαίνουμε οι δυο μας.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Εγώ προσωπικά όχι. Απλώς επειδή στο σπίτι είμαστε πολλοί και όσο φαγητό και να φτιάξω, θα τελειώσει εύκολα, τα παιδιά μπορεί να παραγγείλουν ακόμα και 2-3 φορές την εβδομάδα.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Αυτό που σου είπα και παραπάνω. Τη Βαρβάκειο, που έχω παρατηρήσει ότι έχει πολύ καλύτερες τιμές. Επίσης, αγοράζω ποσότητες, δεν πετάμε ποτέ τίποτα και αποθηκεύω πολύ στην κατάψυξη. Ένα κόλπο που έχω βρει για οικονομία στις πρώτες ύλες και το έξω φαγητό είναι ότι όταν αγοράζω κιμά, κάθομαι πάντα και ετοιμάζω μπιφτέκια – τα έτοιμα στον χασάπη έχουν διπλάσια τιμή από αυτά που θα φτιάξω μόνη μου- και τα αποθηκεύω σε μερίδες στην κατάψυξη, έτοιμα για ψήσιμο. Έτσι όταν κάποιος πεινάει και δεν έχουμε φαγητό, υπάρχουν πάντα μπιφτέκια στην κατάψυξη, που ετοιμάζονται πολύ εύκολα.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Για μένα αποκλειστικά; Τον καφέ! Είμαι η μόνη που πίνω στο σπίτι μάλιστα!