Πόσα ξοδεύετε για φαγητό;  Το ζήτημα των τιμών είναι κάτι που μας απασχολεί πολύ το τελευταίο διάστημα καθώς βλέπουμε μια γενικότερη αύξηση, η οποία ωστόσο δεν συμβαδίζει με αντίστοιχη αύξηση σε μισθολογικό επίπεδο. Γι’ αυτό και εμείς σε αυτή τη στήλη ρωτάμε διαφορετικούς αναγνώστες μας να μας σχολιάσουν την επικαιρότητα, εστιάζοντας στο πόσα ξοδεύουν για φαγητό μέσα στο μήνα και πόσο έχουν δει τα πράγματα να αλλάζουν.

Στο συγκεκριμένο άρθρο τα φώτα πέφτουν πάνω στη Λίνα, που είναι δημόσιος υπάλληλος, χωρισμένη και μένει μαζί με τις δυο κόρες της, που είναι φοιτήτριες εντός Αθηνών.

Ας δούμε τι μας είπε:

Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο εισόδημά σου;
Ο μισθός μου είναι €1300/ μήνα.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Ευτυχώς έχω ένα καλό ενοίκιο, σε πολύ λογική τιμή για την εποχή, καθώς πληρώνω μόλις €300 / τον μήνα. Για λογαριασμούς (ρεύμα, τηλέφωνο, κινητό δικό μου και των παιδιών) δίνω γύρω στα €250-€300/ μήνα, δηλαδή άλλα τόσα. Οπότε ο μισός μισθός φεύγει σε λογαριασμούς.

Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό σου (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις τον μήνα;
Ψωνίζω πολύ από τη λαϊκή, φρούτα και λαχανικά, όπου χαλάω χοντρικά €50/ εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, για φαγητό στο σουπερμάρκετ υπολογίζω περίπου €200/ μήνα. Και μετά είναι και ο χασάπης, όπου με μεγάλη οικονομία, θα έλεγα ότι δίνω €100-€150/ μήνα. Ανάλογα με την εποχή. Τώρα το καλοκαίρι έχει τόσα λαχανικά, οπότε τρώμε λιγότερο κρέας.

Άρα, δεν μένουν και πολλά χρήματα μετά, σωστά;
Ναι, άμα τα αρθροίσουμε δεν μένουν και πολλά… Επίσης υπάρχουν και κάποια άλλα στάνταρντ έξοδα τον μήνα: οι βενζίνες και τα τσιγάρα. Κάθε μήνα δίνω για βενζίνη €140/ μήνα και για τσιγάρα €120/μήνα.

Ευτυχώς, επειδή και τα δυο παιδιά είναι ενήλικα έχουν ξεκινήσει και οι δυο να εργάζονται part time συνδυαστικά με τις σχολές τους, οπότε έχουν ένα χαρτζιλίκι και δεν είναι πάνω μου όλα τα έξοδά τους. Δυστυχώς, ο πατέρας τους δεν βοηθά καθόλου…

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Όχι. Και εγώ και τα κορίτσια τρώμε τα πάντα.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Μέρα παρά μέρα. Επειδή και τα κορίτσια δεν τρώνε πάντα σπίτι, συνήθως τρώμε ένα φαγητό ανά δυο ημέρες.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Τα βασικά που δεν λείπουν από κανένα σπίτι λίγο-πολύ: καφές, γάλα, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, υλικά για τόστ…

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Μεγάλες. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση γενικώς είναι ότι με την ίδια τιμή έχει μειωθεί η ποσότητα σε αρκετά προιόντα. Για παράδειγμα, στο τυρί του τοστ. Το παίρνω ακριβώς στην ίδια τιμή που το έπαιρνα και ένα χρόνο πριν αλλά αντί για 10 φέτες πχ, έχει 8. Και αυτό το έχω δει και σε άλλα πράγματα.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Σίγουρα! Είμαι πιο προσεκτική και πιο τυπική στη λίστα μου. Και πηγαίνω για ψώνια μόνο όταν έχουμε πραγματικά έλλειψη σε κάτι, ώστε να μην ξεφεύγουμε. Έτσι κάνουν και τα κορίτσια. Υπάρχει κατανόηση άλλωστε. Άλλωστε πλέον και οι δυο εργάζονται, ανάλογα με τον χρόνο τους και φροντίζουν να κινούνται ανάλογα με το budget του σπιτιού.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
1 φορά τον μήνα και αν.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Σπάνια. Τρώμε συνήθως μαγειρευτά στο σπίτι. Θα έλεγα ότι παραγγέλνουμε 2-3 φορές/ μήνα.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Όχι, για να είμαι ειλικρινής. Αυτό που κάνω βέβαια πάντα είναι ότι κάνω λίστα πριν πάω για ψώνια, πηγαίνω σουπερμάρκετ μόνο όταν έχουμε ελλείψεις και κυνηγάω και τις προσφορές, ειδικά στα πιο ακριβά προιόντα, όπως τα προιόντα περιποίησης ή προσωπικής υγιεινής.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Τον στιγμιαίο καφέ. Ναι, πίνω ακόμα φραπέ!