Εσείς πόσα ξοδεύετε για φαγητό; Το ζήτημα της ακρίβειας και της αύξησης των τιμών είναι το θέμα που μελετά αυτή η στήλη και κάθε φορά αναζητούμε ανθρώπους με διαφορετικά οικονομικά και επαγγελματικά προφίλ για να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες και τις απόψεις τους. Στο συγκεκριμένο άρθρο απευθυνθήκαμε σε έναν δημοσιογράφο.

Ο Μάρκος είναι 53 ετών, μετρά πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο και έχει μια υπεύθυνη θέση στο οικονομικό ρεπορτάζ. Οπότε, πέρα από την προσωπική του μελέτη περίπτωσης, μας ενδιαφέρει και η άποψή του αλλά και τα δεδομένα που έχει συλλέξει από την καθημερινή του τριβή με τα οικονομικά ζητήματα που μας αφορούν όλους.

Τι αλλαγές έχεις παρατηρήσει τον τελευταίο χρόνο στις τιμές των σουπερμάρκετ και με βάση τις δικές σου πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ;
Αυτό που θα μπορούσα να αναφέρω ως οικονομικός συντάκτης  είναι ότι ενώ τα σουπερμάρκετ πουλάνε λιγότερα προϊόντα, έχουν αυξηθεί τα έσοδά τους. Προφανώς λόγω των ανατιμήσεων σε πολλά πράγματα.  Παράλληλα, υπάρχει και μια στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ετικέτας, λόγω της μειωμένης τιμής τους.

Πηγαίνοντας να ψωνίσω, συχνά συναντάω ανθρώπους  που δυσκολεύονται να γεμίσουν το καλάθι τους, μετράνε τα χρήματα που έχουν να διαθέσουν, ώστε να καταφέρουν να κάνουν τις απαραίτητες αγορές τους., χωρίς να ξεφεύγουν και σε περιττά έξοδα.  Οπότε, αυτό που βλέπω είναι  ότι ο κόσμος ψωνίζει λιγότερο. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στο φαγητό. Αναφέρομαι και σε άλλα αγαθά, που δεν εμπίπτουν κιόλας στις βασικές ανάγκες του.

Θεωρείς ότι υπάρχει κάποιος τρόπος για να κάνει κάποιος καλύτερη διαχείριση του budget;
Θα σου πω τι εφαρμόζω εγώ που θεωρώ ότι είναι κάτι που όλοι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Και δεν το κάνω μόνο εγώ! Το βασικό είναι να υπάρχει οργάνωση και σύστημα στις αγορές, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη τροφίμων και κατά προέκταση και η σπατάλη χρημάτων. Τι κάνω εγώ; Πηγαίνω αρκετά συχνά για ψώνια, αγοράζω μικρές ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες μου, κυρίως σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά ή τα φρούτα που είναι ευαίσθητα και χαλάνε εύκολα.  Δεν μου αρέσει να αγοράζω πράγματα και να τα πετάω, κάτι που συμβαίνει συχνά σε πολύ κόσμο, λόγω κακού προγραμματισμού, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε μεγαλύτερα έξοδα για φαγητό, που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει αν ήταν πιο προνοητικοί.

Από εκεί και πέρα, κοιτάω πάντα και τις προσφορές στα αναλώσιμα. Πράγματα που είναι κατά κανόνα πιο ακριβά (απορρυπαντικά, μαλακτικά, αφρόλουτρα κλπ), όταν τα βρω σε προσφορά θα τα αγοράσω σε μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να έχω απόθεμα.

Ας περάσουμε στη δική σου περίπτωση. Πόσο είναι  το μηνιαίο εισόδημά σου;
Το μηνιαίο εισόδημά μου είναι 2000 ευρώ.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Μένω σε ιδιόκτητο σπίτι, οπότε δεν έχω ενοίκιο. Τα έξοδά μου για λογαριασμούς είναι περίπου 150€/ μήνα.

Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό σου (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις περίπου τον μήνα;
Ξοδεύω γύρω στα 600 ευρώ.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Δεν θα το έλεγα. Το μόνο που θα μπορούσα να πω πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι δεν συνδυάζω υδατάνθρακες με πρωτεΐνες. Αλλά τρώω σχεδόν τα πάντα.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Σχεδόν κάθε μέρα. Γενικώς τρώω μαγειρευτό φαγητό.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Τα στάνταρντ που δεν λείπουν από κάθε σπίτι: από όσπρια, λαχανικά, κρεατικά, πελτέ ντομάτας μέχρι στέβια… Και φυσικά δεν λείπει ο καφές. Επιλέγω μόνο εσπρέσο, αλλά δεν τον αγοράζω από το σουπερμάρκετ.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σουπερμάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Όταν  ψωνίζω δεν κοιτάω τιμές. Σίγουρα έχω παρατηρήσει μικρές αυξήσεις σε πολλά προϊόντα, τα οποία αθροίζονται στο τελικό ποσό στο ταμείο, ανεβάζοντας τον λογαριασμό.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Όχι, προσωπικά δεν με έχει επηρεάσει σε κάτι.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Μια φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον, ανάλογα και με τον χρόνο μου.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Όχι, σπάνια, το πολύ 2 φορές τον μήνα και αν. Προτιμώ να τρώω μαγειρευτό φαγητό και αφού μπορώ να μαγειρεύω δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραγγέλνω.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Γενικώς η άνοδος των τιμών δεν θα επηρεάσει τις συνήθειές μου. Αγοράζω σταθερά τα προϊόντα και τα brands που εμπιστεύομαι.

Από τα όσα είπαμε με τον Μάρκο, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι ο προγραμματισμός και η οργάνωση είναι μια από τις τακτικές που μπορούν να συντελέσουν στην καλύτερη διαχείριση του προϋπολογισμού του σπιτιού μας και να μειώσουν λίγο το άγχος μας κάθε φορά που πηγαίνουμε για ψώνια που αφορούν το φαγητό.