Όπως κάθε εβδομάδα, πήγαμε στα σουπερμάρκετ, αναζητήσαμε στα ράφια πολλά είδη ρυζιού και ανακαλύψαμε πολλά και ενδιαφέροντα. Είστε έτοιμοι να βελτιώσετε τα πιάτα σας απλώς και μόνο αλλάζοντας το είδος που χρησιμοποιείτε; Το ρύζι είναι ένα από τα πιο βασικά τρόφιμα στον κόσμο, εντάσσεται στο «καλάθι του νοικοκυριού» και η διαδρομή του στα ράφια των σουπερμάρκετ περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές ποικιλίες, από λευκό μέχρι το πιο θρεπτικό αναποφλοίωτο, το καστανό. Ωστόσο, το είδος που επιλέγουμε μπορεί να κάνει τη διαφορά όχι μόνο στη γεύση αλλά και στη διατροφική αξία και τη συνολική υφή του πιάτου.
Πόσες ποικιλίες υπάρχουν;
Ταξίδεψε από την Κίνα και διαδόθηκε μέχρι την Ινδία, τη Λατινική Αμερική και τη Μεσόγειο, ενσωματώθηκε στις διαφορετικές κουλτούρες και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι στις παραδοσιακές κουζίνες όλου του κόσμου. Οι ποικιλίες είναι πολλές και διαφέρουν μεταξύ τους όχι μόνο ως προς την επεξεργασία, τη γεύση και την μαγειρική συμπεριφορά αλλά και ως προς τη θρεπτική του αξία. Έτσι λοιπόν, για κάθε συνταγή βρίσκουμε και μία διαφορετική ποικιλία όπως μπασμάτι, γιασεμί, άγριο, κόκκινο, κίτρινο, μαύρο και άλλες επιλογές που άλλοτε διανύουν άπειρα χιλιόμετρα για να καταλήξουν στο πιάτο μας και άλλοτε παράγονται σε μικρή απόσταση από τα σπίτια μας, εδώ στην Ελλάδα.
Πώς επιλέγουμε ποικιλία;
Η απάντηση είναι: εξαρτάται και αφορά στη συνταγή. Για παράδειγμα, τα κοντόκοκκα ρύζια όπως Καρολίνα και αρμπόριο είναι ιδανικά για τα γεμιστά, τους λαχανοντολμάδες και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, ενώ υπάρχουν και κοντόκοκκα που είναι ιδανικά για σούσι. Το μπασμάτι και το γιασεμί ταιριάζουν με κοτόπουλο κάρυ ή τηγανητό ρύζι. Το αρμπόριο, το «νυχάκι» και γενικά τα μακρύκοκκα ταιριάζουν με συνταγές όπως κοτόπουλο μιλανέζα ή κρέας με κόκκινη σάλτσα. Για το ριζότο ιδανικά θεωρούνται τα Carnaroli, βιανόλε (Riso Nano Vialone Veronese ΠΓΕ) και Arborio, που έχουν στρογγυλό κόκκο, απορροφούν τα υγρά και τις γεύσεις και δίνουν κρεμώδη υφή.
Ένα ρύζι για κάθε τρόπο μαγειρικής
Δεν είναι λίγες οι φορές που στεκόμαστε αμήχανα μπροστά στο ράφι του σουπερμάρκετ αντιμέτωποι με το δίλημμα: ποιο ρύζι να επιλέξω για τα γεμιστά ή τα ντολμαδάκια, ποιο είναι ιδανικό για το ριζότο ή το πιλάφι. Κάθε παρασκευή έχει το δικό της ρύζι και κάθε συνταγή τη δική της ποικιλία. Ένας μικρός οδηγός χρήσης μπορεί να είναι ο ακόλουθος:
Βραστό ρύζι: Είναι η πιο απλή μέθοδος μαγειρέματος κατά την οποία το ρύζι (λευκό ή καστανό) βράζει σε μεγάλη ποσότητα νερού και στη συνέχεια στραγγίζεται. Δίνει ελαφρώς σπυρωτό αποτέλεσμα και αφαιρεί μέρος του αμύλου.
Πιλάφι: Το ρύζι σοτάρεται πρώτα με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και στη συνέχεια προστίθεται το νερό ή ο ζωμός σε αναλογία 1 φλυτζάνι ρύζι/ 2 φλυτζάνια νερό. Με αυτό τον τρόπο το ρύζι παραμένει σπυρωτό και είναι ιδανικό για συνοδευτικά πιάτα και γεύματα με λαχανικά και κρέας.
Ατμός: Εδώ το ρύζι μαγειρεύεται σε ελάχιστη ποσότητα νερού, έτσι ώστε να απορροφήσει όλο το υγρό. Είναι ιδανική μέθοδος για να μαγειρευτούν μακρύκοκκα είδη όπως το μπασμάτι και το jasmin που συνοδεύουν ινδική ή ασιατικές κουζίνες. Το αποτέλεσμα είναι αφράτο ρύζι με έντονο άρωμα και ελαφρώς κολλώδη υφή.
Χρειάζεται πλύσιμο το ρύζι;
Πλένουμε το ρύζι για να αφαιρεθεί η σκόνη, οι ρύποι και άλλα υπολείμματα που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά υπάρχουν. Επιπλέον, με το πλύσιμο αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του αμύλου που σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο κολλώδες – ειδικά στα μακρύκοκκα ρύζια όπως είναι το μπασμάτι, το οποίο πρέπει να ξεπλένεται με άφθονο νερό, τόσο ώστε να σταματήσει να βγαίνει θολό. Ενώ, αντίθετα, σε περιπτώσεις όπως είναι το καστανό ρύζι πιθανόν να χαθεί ένα σημαντικό μέρος των θρεπτικών συστατικών, οπότε ένα απλό ξέπλυμα είναι υπέρ-αρκετό.
10 διαφορετικά ρύζια που ξεχωρίσαμε στα ράφια των σουπερμάρκετ
1. AGRINO Φίνο Ρύζι Νυχάκι
Η Agrino προβάλλει το μόχθο του Έλληνα καλλιεργητή αναγράφοντας το όνομά του και τον τόπο καλλιέργειας σε κάθε πακέτο Ελληνικού ρυζιού, καινοτομώντας πανευρωπαϊκά. Το ρύζι με ονοματεπώνυμο καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζει η Ορθή Γεωργική Πρακτική που προστατεύει το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Από τα ράφια επιλέξαμε το «Φίνο» ρύζι νυχάκι που παράγεται στην περιοχή Άδενδρο Θεσσαλονίκης από τον Αχιλλέα Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για 100% μακρύσπερμο ρύζι, ιδανικό για πιλάφι και οσπριάδες. Βράζει με καπάκι σε μέτρια φωτιά για 15΄ και στη συνέχεια πρέπει να το αφήσουμε σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα για 2’ ακόμα πριν το σερβίρουμε.
2. 3 ΑΛΦΑ Ρύζι Basmati Ινδίας
Η βιομηχανία 3ΑΛΦΑ προτείνει Ρύζι Μπασμάτι αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στα υψηλά οροπέδια του PENJAB της Ινδίας, στις περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το άρωμα του έχει σχέση με τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους των περιοχών που καλλιεργείται. Οι Μαχαραγιάδες το προτιμούσαν για το πλούσιο άρωμά του, την εξωτική γεύση του, το μοναδικά σαν χιόνι κάτασπρο χρώμα του και την ιδιότητά του να μεγαλώνει το σπυρί του 2 ½ φορές. Είναι ιδανικό για εξωτικές συνταγές αλλά και για κλασσικά ελληνικά πιάτα. Χρειάζεται καλό ξέπλυμα και είναι έτοιμο σε 15 λεπτά περίπου.
3. TROFINO Ρύζι Καρολίνα Ελληνικό Βιολογικό
Το Ρύζι TROFINO Καρολίνα είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας και είναι ιδανικό για γεμιστά και ντολμαδάκια. Η προέλευσή του είναι ελληνική βράζει με 1 μέρος ρυζιού με 3 μέρη νερό για περίπου 15 λεπτά.
4. LUCULLUS Ρύζι για Σούσι
Αυτό το ρύζι προέρχεται από την Ιαπωνία είναι ιδανικό για την παρασκευή σούσι καθώς και για άλλες κουζίνες του κόσμου: Βιετνάμ, Ιαπωνία, Ινδονησία, Κίνα, Ν.Κορέα, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες. Είναι λευκό φωτεινό, έντονα κολλώδες, της ποικιλίας Lotus ή λωτός και καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
5. BEN’S ORIGINAL Ρύζι Μακρύκοκκο Parboiled
Το μακρύκοκκο parboiled ρύζι Bens είναι προϊόν υγροθερμικής επεξεργασίας που συσκευάζεται σε μαγειρικά σακουλάκια, μεριδοποιημένα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο χρόνος μαγειρέματος στα 10 λεπτά και εγγυάται ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε γεύση και εμφάνιση, χωρίς μέτρημα και χωρίς σούρωμα. Ταιριάζει ιδανικά με κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και γαρίδες. Παράγεται στην Ευρωπαϊκή ένωση με μακρύκοκκο ρύζι από την ευρωπαϊκή ένωση ή εκτός της ΕΕ.
6. BALI Ρύζι Parboiled
To μακρύκοκκο ρύζι Bali παραμένει αφράτο, σπυρωτό και δεν κολλάει ακόμα και όταν κρυώσει. Είναι ιδανικό για πιάτα με κρέας, ψάρι, πουλερικά και λαχανικά. Παράγεται στην Ουρουγουάη με πρώτη ύλη που έχει επιλεχθεί σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια και ελέγχεται τακτικά από αναγνωρισμένα εργαστήρια.
7. RIZOVI Ρύζι Arborio
Οι κόκκοι της ποικιλίας Arborio είναι μεγάλοι και απελευθερώνουν άφθονο άμυλο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, εξασφαλίζοντας μια εξαιρετική ανάμιξη των συστατικών. Καλλιεργείται ευρέως στην κοιλάδα Po και είναι κλασσικό προϊόν της ιταλικής κουζίνας.
8. DIMFIL Bio Farma Ρύζι Basmati Βιολογικό
Αυτό το ρύζι μπασμάτι καλλιεργείται στις περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και συσκευάζεται με αυστηρές συνθήκες ασφάλειας και υγείας.
9 Ωμέγα Special Ρύζι Μπονέτ
Το ρύζι Bonnet είναι αμερικάνικου τύπου parboiled το οποίο καλλιεργείται από τις εκλεκτότερες ποικιλίες, με τα πιο αυστηρά κριτήρια και μετά από αλλεπάλληλους ελέγχους ποιότητας, στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης. Είναι ιδανικό για σπυρωτό πιλάφι με γαρίδες, για γεμιστά και συνοδευτικά κρέατος ή ψαριού μαζί με λαχανικά όπως καρότο και αρακά.
10 Agrifarm Ρύζι Καρολίνα Μακεδονίας
Το ρύζι Καρολίνα Μακεδονίας καλλιεργείται αποκλειστικά από επιλεγμένα οικογενειακά αγροκτήματα. Τυποποιείται σε φυσική συσκευασία από 100% και είναι απαλλαγμένη από πλαστικό, επιτρέποντας στο προϊόν να αναπνέει και εξασφαλίζοντας την άριστη ποιότητά του.