Αν υπάρχει μία κατηγορία τροφίμων που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, αυτή είναι τα όσπρια. Θρεπτικά, οικονομικά και ευέλικτα, αποτελούν την τέλεια βάση για μια μεγάλη ποικιλία γευμάτων. Από την παραδοσιακή φασολάδα και τις οσπριάδες, μέχρι τις πιο μοντέρνες συνταγές όπως το χούμους ή τις σαλάτες με φακές, τα όσπρια προσαρμόζονται σε κάθε γευστική προτίμηση και διατροφική ανάγκη. Στη σημερινή μας έρευνα στο σουπερμάρκετ, ανακαλύψαμε τα είδη που υπάρχουν και τις χώρες που καλλιεργούνται.

Πόσο σημαντικά είναι τα όσπρια στη διατροφή

Τα όσπρια είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολύτιμα μέταλλα όπως σίδηρος, μαγνήσιο και φώσφορος. Είναι ιδανική επιλογή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος χωρίς να στερούν θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η χαμηλή τους περιεκτικότητα σε λιπαρά και η δυνατότητα να ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τα καθιστούν ιδανικά για όλους.

Τι να προσέξουμε στο ράφι

Αν και έχουμε καλλιεργητική δυνατότητα, τα περισσότερα τυποποιημένα όσπρια που βρίσκουμε στα ράφια των σουπερμάρκετ έρχονται από άλλες χώρες και άλλες ηπείρους με αποτέλεσμα η τροφή να διανύει πολλά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας, Θα πρέπει να προτιμάμε ελληνικά όσπρια, τα οποία ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητά τους. Αναζητήστε πιστοποιημένα προϊόντα από συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα φασόλια Πρεσπών, φακές Εγκλουβής, ρεβίθια τύπου Αμοργού.

Παρότι τα όσπρια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, καλό είναι να ελέγχουμε την ημερομηνία συσκευασίας και λήξης για να είμαστε σίγουροι για τη φρεσκάδα τους. Θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι η συσκευασία είναι άθικτη καθώς και να επιλέγουμε αυτά που είναι ομοιόμορφα και δεν περιέχουν ξένες ύλες ή σπασμένους κόκκους.

Πώς να επιλέξουμε το σωστό είδος

Για φασολάδα, επιλέξτε λευκά φασόλια μέτριου μεγέθους. Παρότι έχουν σκληρό φλοιό, είναι βραστερά και διατηρούν τη μορφή τους κατά το μαγείρεμα. Για σαλάτες, τα μαυρομάτικα είναι εξαιρετική επιλογή, καθώς μαγειρεύονται γρήγορα και έχουν πιο απαλή γεύση. Για να φτιάξετε ρεβιθάδα αναζητήστε ρεβίθια μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, καθώς μαγειρεύονται πιο ομοιόμορφα και είναι πιο μαλακά. Τα μικρότερα ρεβίθια είναι ιδανικά για χούμους ή για σαλάτες, ενώ τα μεγαλύτερα ταιριάζουν σε σούπες και βραστά. Όσον αφορά στις φακές, οι μεγάλου μεγέθους είναι ιδανικές για σούπες, καθώς κρατούν το σχήμα τους. Οι κόκκινες φακές είναι πιο γρήγορες στο μαγείρεμα, χυλώνουν εύκολα και είναι τέλειες για βελουτέ ή εξωτικές συνταγές με κάρυ. Για τις σαλάτες προτιμήστε μικρού μεγέθους φακές και βράστε τις στα δύο τρίτα του χρόνου ώστε να διατηρούνται ελαφρώς τραγανές και θα αντέχουν το ανακάτεμα με τα υπόλοιπα συστατικά. Οι γίγαντες είναι ιδανικοί για μαγειρευτά φούρνου, καθώς απορροφούν τις γεύσεις της σάλτσας και διατηρούν την υφή τους και τέλος, η φάβα είναι η καλύτερη επιλογή για βελούδινα αλείμματα ή συνοδευτικά.

Αυτά είναι τα είδη και οι συσκευασίες οσπρίων που ξεχωρίσαμε

1.Ψιλές Φακές Γρεβενών
Αυτές οι ψιλές φακές καλλιεργούνται στα Γρεβενά σύμφωνα με ορθές πρακτικές βιώσιμης γεωργίας και κυκλικής οικονομίας, με ιδιαίτερη  έμφαση στις καλύτερες συνθήκες και δίκαιου εμπορίου των καλλιεργητών. Αυτές οι φακές δεν λιώνουν εύκολα στο βράσιμο και μπορείτε να τις προσθέσετε al-dente σε μία πράσινη σαλάτα. Τυποποιούνται από την εταιρεία Άροσις, στην Καστοριά

2.Κόκκινες Φακές
Οι κόκκινες φακές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μαγειρεύονται εύκολα σε σούπα που δίνει ευχάριστη βελούδινη υφή με φωτεινό και λαχταριστό χρώμα. Για περισσότερη γεύση, βράστε μαζί με τις φακές λίγα καρότα. Όταν τελειώσει το μαγείρεμα προσθέστε 50γρ κρέμα γάλακτος και πασπαλίστε με καπνιστή πάπρικα ή μπούκοβο.

3.Γίγαντες Καστοριάς ΠΓΕ
Για κάποιους τα φασόλια γίγαντες θεωρούνται «ο βασιλιάς» των οσπρίων, όχι μόνο λόγο του μεγέθους και της υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά και της γεύσης. Τα φασόλια γίγαντες της εταιρείας Agrino είναι βραστερά και φέρουν Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΠΓΕ Καστοριά.

4. Οσπριάδα
Η ποικιλία των οσπρίων δικαιωματικά αποτελεί την πιο νόστιμη πρόταση για όσους αναζητούν πλούσια γεύση και θρέψη που περιέχουν όλα τα όσπρια μαζί. Η συσκευασία της εταιρείας 3άλφα περιέχει ρεβίθια χονδρά 10%, φάβα κομμένη (από λαθούρι) 10%, φακές beluga 10%, φακές κόκκινες 10%, φασόλια κόκκινα 10%, φασόλια μαυρομάτικα 10%, φασόλια μέτρια 10%, φασόλια πράσινα 10%, φάβα πράσινη (από μπιζέλι) 5%, φαγόπυρο 5%, φασόλια μαύρα 5%, φασόλια μπαρμπούνια 5%. Πριν το μαγείρεμα χρειάζονται 8 έως 10 ώρες μούλιασμα σε κρύο νερό.

5.Φασόλια Μαυρομάτικα
Αυτά τα φασόλια τα μαυρομάτικα έχουν αποτελούν πηγή σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών όπως φυλικό οξύ, χαλκό, θειαμίνη και σίδηρο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και είναι ιδανικά για σαλάτες με άλλα όσπρια ή μαγειρεμένα γιαχνερά. Συσκευάζονται από την Αγροτυπ ΕΠΕ, Συνεταιρισμός Λαζοχώρι Βέροιας.

6.Ρεβίθια Θεσσαλίας
Αυτά τα μικρού μεγέθους ρεβίθια προέρχονται αποκλειστικά από επιλεγμένα οικογενειακά αγροκτήματα του Θεσσαλικού κάμπου.
Τυποποιούνται σε 100% φυσική συσκευασία απαλλαγμένη από πλαστικό, επιτρέποντας στο προϊόν να αναπνέει και εξασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα του, από την εταιρεία Agrifarm που στηρίζει και δίνει προτεραιότητα στους νέους αγρότες, μέσω του καλλιεργητικού μοντέλου «Refarming Greece».

7.Φακόρυζο – Τρικολόρε φακές και καστανό ρύζι
Στην Μικρά Ασία παραδοσιακά συνδύαζαν τα όσπρια, ειδικά τα ρεβίθια και τις φακές, με το ρύζι. Με έμπνευση από την Πόλη, αυτό το φακόρυζο περιέχει τρικολόρε φακές μαζί με καστανό ρύζι που μαγειρεύεται εύκολα και συμβάλει στην σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Τυποποιείται και συσκευάζεται από την εταιρεία Αγρημών στις Σέρρες.

8.Μαύρες φακές
Αυτές οι μαύρες φακές ανήκουν στην ποικιλία Beluga. Θεωρείται η πιο νόστιμη ποικιλία φακής και πήρε το όνομά της από το κορυφαίο χαβιάρι Beluga. Είναι ιδανική για σούπες και για σαλάτες αρκεί να είναι βρασμένες al-dente. Καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους στον Καναδά και εισάγονται μέσω της Γερμανίας από την εταιρεία Βιοαγρός.

9.Ροβίτσα
Ένα από τα πολυτιμότερα όσπρια για τη διατροφή των Ελλήνων, που για πολλά χρόνια είχε εξαφανιστεί και ξαναήρθε στην Παραγωγός είναι η Γιαννίκα Κωνσταντίνα, στην περιοχή Σαγματά Στερεάς Ελλάδας. Θέλει προσοχή στο βράσιμο γιατί χυλώνει εύκολα και δίνει μία υπέροχη βελουτέ σούπα που το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και μία κουταλιά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας και διανέμεται από την εταιρεία Bioart.

10.Μαύρα Φασόλια
Αυτά τα μαύρα φασόλια αν και καλλιεργούνται στην Κίνα, είναι ιδανικά για συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας. Ταιριάζουν ιδανικά με χρωματιστές πιπεριές ή μαγειρεμένα πικάντικα, με ντομάτα στον φούρνο. Έρχονται στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας ΒιοΥγεία.