Το ελαιόλαδο είναι ο βασικός πυλώνας της μεσογειακής διατροφής, το πρώτο συστατικό στην ελληνική κουζίνα και ένα από τα πολυτιμότερα προϊόντα που βρίσκουμε στα supermarket. Γυάλινες φιάλες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, pet με παρθένο ελαιόλαδο, ντενεκέ με ελαιόλαδο αλλά και premium εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ΠΟΠ, ΠΓΕ ή και με ισχυρισμούς υγείας.

Αυτή την εβδομάδα περπατήσαμε στους διαδρόμους και αναζητήσαμε στα ράφια τις προτάσεις των παραγωγών. Ποιες είναι όμως οι διαφορές, ποια είναι τα χαρακτηριστικά ποιότητας και τι πρέπει να προσέχουμε;

Κατηγορίες Ελαιόλαδων

Υπάρχουν 8 διαφορετικές κατηγορίες ελαιόλαδων και πυρηνέλαιων, όμως στο εμπόριο επιτρέπονται μόνο οι 3 που αναφέρονται παρακάτω:

  1. Το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» είναι η κατηγορία με την υψηλότερη ποιότητα. Οργανοληπτικά δεν εμφανίζει ελαττώματα, είναι φρουτώδες και το επίπεδο οξύτητας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,8%.
  2. Το  «παρθένο ελαιόλαδο» είναι επίσης φρουτώδες αλλά έχει κάποια οργανοληπτικά ελαττώματα σε πολύ χαμηλά ποσοστά. H οξύτητά του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2%.
  3. Το «πυρηνέλαιο» προέρχεται από τη μείξη εξευγενισμένου πυρηνέλαιου που δεν έχει γεύση, οσμή και οξύτητα και στο οποίο προστίθεται μικρό ποσοστό εξαιρετικού παρθένου ή παρθένου ελαιόλαδου, ώστε να είναι βρώσιμο και να καταναλώνεται με ασφάλεια. Είναι σαφώς υποδεέστερο έλαιο σε σχέση με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά είναι καλύτερο από όλα τα σπορέλαια που κυκλοφορούν στην αγορά διότι κρατά τη βασική του σύσταση, το ελαϊκό οξύ. Για να χαρακτηριστεί ως πυρηνέλαιο θα πρέπει η οξύτητά του να μην υπερβαίνει το 1%.

Μην κρίνετε από το χρώμα

Παρότι το χρώμα του ελαιολάδου ποικίλλει από πράσινο έως χρυσαφί, αυτό δεν είναι δείκτης ποιότητας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το χρώμα δεν παίζει κανέναν ρόλο στην ποιότητα του ελαιολάδου και αυτός είναι και ο λόγος που οι διαπιστευμένοι δοκιμαστές και γευσιγνώστες, δοκιμάζουν τα δείγματα σε μπλε και σπανιότερα σε κόκκινα, γυάλινα ποτηράκια, ώστε να μην επηρεάζονται καθόλου από το χρώμα κάθε δείγματος.

Πώς να το δοκιμάσετε

Βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μικρό ποτήρι και ζεστάνετε το με τις παλάμες σας. Μυρίστε το προσεκτικά. Ένα καλό ελαιόλαδο πρέπει να έχει φρέσκα, έντονα αρώματα ελιάς, φρούτων, γρασιδιού, βοτάνων. Αν μυρίζετε κάτι σαν μούχλα, ξίδι, «καντηλάκι» ή μεταλλική μυρωδιά είναι σημάδι ότι το προϊόν είναι χαμηλής ποιότητας ή έχει αλλοιωθεί. Πάρτε μια μικρή γουλιά στο στόμα χωρίς να το καταπιείτε αμέσως, αναπνεύστε ελαφρά από το στόμα ώστε να αναδειχθούν τα αρώματα.

Διαβάστε τους 10 + 1 Μύθους και αλήθειες για το μαγείρεμα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Τι προσέχουμε στις ετικέτες

Αναζητάμε προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Ελέγξτε την ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία. Όσο πιο φρέσκο, τόσο το καλύτερο, καθώς η ποιότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Τα ελαιόλαδα που επιλέξαμε

1.Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα
Πρόκειται για προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως μαρτυράει η ονομασία παράγεται στους εύφορους ελαιώνες της μεσσηνιακής γης. Έχει έντονο πικρό στοιχείο και η οξύτητά του φτάνει έως 0,5% σύμφωνα με την αναφορά της συσκευασίας. Είναι ιδανικό για μαγείρεμα και θα απολαύσετε τα αρώματά του σε ωμά λαχανικά, χόρτα, σούπες, σάντουιτς και μεζεδάκια.

2. MOLON LAVE Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 
Αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται αειφορικά από παραγωγούς του νομού Λακωνίας. Όπως αναφέρει στη συσκευασία είναι φυσικά διαυγές. Κατασταλάζει και αποθολώνεται με τη μέθοδο της φυσικής καθίζησης, χωρίς τεχνικές διαδικασίες και η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει ένα προϊόν με πλούσια γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. Είναι ιδανικό για να αρτύζει ωμά και βραστά λαχανικά ώστε να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ποιότητά του.

3. Ανθέλα
Όπως αναφέρει η ετικέτα – και βάσει της νομοθεσίας, πρόκειται για έλαιο που δημιουργείται από την μίξει εξευγενισμένου ελαιολάδου με παρθένα ελαιόλαδα. Καθώς δεν είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται για μαγείρεμα.

4. ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιόλαδο Κλασικό
Παρότι αναφέρεται ως «κλασικό», στην πραγματικότητα, και βάσει της νομοθεσίας, δεν υπάρχει αντίστοιχη κατηγορία. Πρόκειται για ένα έλαιο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα. Συστήνεται μόνο για μαγείρεμα.

5. ΧΡΥΣΕΛΙΑ Ελαιόλαδο Κλασικό
Αυτό το μαγειρικό έλαιο αποτελείται από εξευγενισμένα ελαιόλαδα στα οποία έχουν προστεθεί παρθένα ελαιόλαδα. Δεν είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και είναι ιδανικό για μαγείρεμα.

6. ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ
Αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ Ρεθύμνης – Κρήτης. Έχει έντονα αρώματα και γεύσεις, με ιδιαίτερη ένταση στο πικρό και στο πικάντικο. Είναι ιδανικό για άρτυμα και όπως μαρτυράει η καταγωγή του ταιριάζει πολύ με ντάκο, τουρσί και βραστά χόρτα.

7. Έπος Παρθένο Ελαιόλαδο
Πρόκειται για παρθένο ελαιόλαδο (όχι εξαιρετικό) από την κορωνέικη ποικιλία που παράγεται με τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης από διάφορους επιλεγμένους ελαιώνες Ελλήνων παραγωγών.

9. Λατζιμάς Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προέρχεται από την Κρήτη. Έχει ελαφρώς φρουτώδη αρώματα και χαρακτηριστική πικρή γεύση. Η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα δεν υπερβαίνει τα 0,8 g ανά 100 g ελαιόλαδου.

9. Terra Creta Ελαιόλαδο Εξαιρετικό Παρθένο Χανίων ΠΓΕ
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανωτέρας είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Χανίων, ποικιλίας κορωνέικης. Είναι ανώτερης κατηγορίας και ελαιοποιείται μέσα σε 12 μόνο ώρες ώστε ο καρπός να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκος

10. Κόρη Πυρηνέλαιο
Αυτό το προϊόν περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία πυρήνων ελιάς και ελαίων που παράγονται απευθείας από ελιές. Συστήνεται μόνο για τηγάνισμα.

Το άρθρο της εβδομάδας