Οι αγκινάρες. Ένα πραγματικό «λουλούδι» στο τραπέζι. Ένα λαχανικό φορτωμένο με ιστορία, θρεπτικά οφέλη και καχυποψία. Για τους ενήλικες, είναι ένας διατροφικός θησαυρός και ένας «μπελάς», καθώς το καθάρισμα, απαιτεί χρόνο και προσοχή. Για τα παιδιά είναι ένα από τα απρόσιτα και δυσκολοχώνευτα λαχανικά. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τις φέρουμε στο πιάτο τους και να τα πείσουμε να τρώνε χωρίς φωνές και γκρίνια; Το κλειδί είναι η κατανόηση, η δημιουργικότητα και η σωστή στρατηγική.

Οι αγκινάρες και τα διατροφικά της θαύματα

Η αγκινάρα είναι ένα εποχικό λαχανικό, διατροφική πολυβιταμίνη της φύσης στο πιάτο μας. Η καρδιά της είναι γεμάτη πολύτιμες φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K, φυλικό οξύ, μαγνήσιο και κάλιο, ενώ κρύβει και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η κουερσετίνη και η λουτεΐνη. Βοηθά στην πέψη, μειώνει τη «κακή» χοληστερόλη και υποστηρίζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, χάρη στην πρεβιοτική ινουλίνη που περιέχει.

Σε ένα παιδί, βέβαια, όλα αυτά πιθανότατα ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία. Για τους γονείς όμως, η γνώση αυτή είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Όταν καταλαβαίνουμε ότι η αγκινάρα ενισχύει το ανοσοποιητικό, φροντίζει τα οστά και «δουλεύει» για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, έχουμε παραπάνω λόγους ώστε να την εντάξουμε στη διατροφή του παιδιού μας, με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

Η εποχικότητα κάνει τη διαφορά

Η φύση γνωρίζει καλά πότε προσφέρει τα προϊόντα της στα καλύτερα τους. Η αγκινάρα είναι ένα τυπικά ανοιξιάτικο λαχανικό, με τις πιο ζουμερές και εύγευστες ποικιλίες, όπως η Αργίτικη και η Ιώδης της Αττικής, να κάνουν την εμφάνισή τους από τον Μάρτιο, έως και τον Μάιο. Αυτή την περίοδο, οι αγκινάρες είναι τρυφερές, ήπιες στη γεύση και πιο φιλικές ως προς την τιμή.

Η πρώτη εντύπωση μετράει: Παρουσίαση και φαντασία

Για να πείσουμε όμως τα παιδιά μας να τις δοκιμάσουν, δεν αρκεί απλά να τις μαγειρέψουμε. Χρειάζεται να τις «ντύσουμε» με λίγη μαγεία. Να τις παρουσιάσουμε σαν ένα λουλούδι στο πιάτο ή σαν μια πράσινη πανοπλία που κρύβει έναν θησαυρό στο κέντρο της.
Παράλληλα μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά στο παιχνίδι: να μας βοηθήσουν να διαλέξουμε αγκινάρες στη λαϊκή, να συμμετάσχουν στον καθαρισμό, να τις ζωγραφίσουν ή να φτιάξουν ιστορίες με ηρωίδες, αγκινάρες που πολεμούν τα «κακά μικρόβια» στο έντερο. Όταν η εμπειρία γίνεται διαδραστική, η αντίσταση μειώνεται.

Στην κουζίνα μαζί: Οι μικροί σεφ αγαπούν τις αγκινάρες

Ένα από τα πιο έξυπνα κόλπα είναι να κάνουμε τα παιδιά συμμέτοχα στη μαγειρική. Από το να στύψουν λεμόνι ή να ανακατέψουν υλικά, μέχρι να στολίσουν μια πίτσα με κομμάτια αγκινάρας ή να δώσουν «πρόσωπο» σε μια τάρτα με λαχανικά. Όταν το πιάτο φέρει την υπογραφή τους, είναι πολύ πιο πιθανό να το δοκιμάσουν, αλλά και να το ευχαριστηθούν.

Ιδέες συνταγών με αγκινάρες που λατρεύουν οι μικροί

Η ελληνική κουζίνα έχει πλούσια παράδοση στις αγκινάρες. Το γνωστό «αλά πολίτα» με πατάτες, καρότα και άνηθο, μπορεί να μετατραπεί σε finger food, ιδανικό για μικρά χεράκια. Αφήστε το να κρυώσει, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και συνοδεύστε με μια ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού.

Το κριθαρότο με αγκινάρες είναι μια ζεστή και εύκολη παραλλαγή του ριζότο, ενώ οι ομελέτες, τα σουφλέ και οι πίτσες λειτουργούν ως εξαιρετικά οχήματα «μεταμφίεσης» της αγκινάρας μας.
Για πιο δημιουργικές στιγμές, συνδυάστε τις αγκινάρες με κουκιά. Φτιάξτε έναν χορταστικό πολτό, δώστε του σχήμα σε κροκέτες ή μπουρεκάκια, τα οποία θα παναριστούν και θα γίνουν τραγανά, μέσα σε ένα air-fryer. Είναι σίγουρο ότι θα τα προτιμήσουν.

Μικρά κόλπα με μεγάλη επίδραση

Μερικές καθημερινές κινήσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Μιλήστε στα παιδιά με απλά, παιχνιδιάρικα λόγια: πείτε τους πως η αγκινάρα «καθαρίζει το στομάχι», δυναμώνει τα κόκαλα και βοηθά το σώμα να λειτουργεί σωστά. Παράλληλα το παράδειγμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς να τρώνε με απόλαυση, ακολουθούν από περιέργεια.
Εναλλακτικές μορφές παρουσίασης, όπως ταρτάκια, σάντουιτς ή σχολικά σνακ, βοηθούν στην εξοικείωση. Ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά είναι το πρώτο βήμα. Λίγο λεμόνι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μυρωδικά είναι αρκετά για να αναδείξουν τη γεύση της, χωρίς να την σκεπάζουν οι βαριές σάλτσες.

Το να εντάξουμε τις αγκινάρες στη διατροφή των παιδιών είναι κάτι περισσότερο από ζήτημα διατροφής. Είναι μια ευκαιρία για μάθηση. Τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα τρόφιμα, να μάθουν πώς καλλιεργούνται, πώς μαγειρεύονται και γιατί κάνουν καλό. Έτσι, η αγκινάρα γίνεται ένας γευστικός τρόπος να χτίσουν τη σύνδεση με τη φύση και το ίδιο τους το σώμα.

Ένα λαχανικό που αξίζει να μείνει

Το να κερδίσουμε μια θέση για την αγκινάρα στο παιδικό μενού, δεν είναι μόνο ζήτημα γεύσης. Είναι θέμα υγείας, πολιτισμού και καλών διατροφικών συνηθειών. Με λίγη υπομονή, αρκετή φαντασία και θετική διάθεση, μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή τη διατροφική πρόκληση σε μια μικρή γαστρονομική νίκη. Γιατί ποιος ξέρει, ίσως τελικά τα παιδιά να αγαπήσουν αυτό το «πράσινο λουλούδι» που κάποτε δεν ήθελαν ούτε να κοιτάξουν.

Διαβάστε επίσης 

Πώς να πείσετε το παιδί σας να φάει φάβα

Γιατί το ρυζόγαλο είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας