Η Θέμις Καρδιόλακα μοιράζεται μαζί μας χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα γεμίσουμε το καλαθάκι του παιδιού μας με τον πιο υγιεινό, έξυπνο και νόστιμο τρόπο.
Ο καθημερινός γολγοθάς της μάνας είναι ένας: τι θα δώσουμε στο παιδί μας να φάει στο σχολείο. Μη μου αγχώνεστε. Εγώ είμαι εδώ να σας τα πω όλα!
Πώς επιλέγουμε ένα lunch box;
Όσο κι αν σας ακούγεται ήσσονος σημασίας, η επιλογή του lunch box παίζει σημαντικό ρόλο. Αποδεδειγμένα! Το βλέπω τόσα χρόνια που ετοιμάζω τα παιδιά μου για το σχολείο, αλλά τώρα πλέον έχω κριτήρια και γι’ αυτό:
-Το διαλέγουμε με το παιδάκι μας γιατί, αν δεν του αρέσει εμφανισιακά, μειώνονται οι πιθανότητες να το ανοίξει και να φάει.
-Το μέγεθός του πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να χωρά τα φαγητά ή τα σνακ που φτιάχνουμε, αλλά να μην αποτελεί πρόβλημα στην ήδη φορτωμένη σχολική τσάντα.
-Η λειτουργικότητά του είναι το Α και το Ω. Καλό είναι να κλείνει καλά, αλλά και να ανοιγοκλείνει εύκολα. Γιατί να ψάχνει διαρκώς το παιδί μας κάποιον να το βοηθήσει; -Είναι προτιμότερο να έχει διαχωριστικά ή ενσωματωμένα μικρά ταπεράκια, αλλιώς προσθέτουμε.
-Και κάτι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των τροφών που του δίνουμε για το σχολείο: Να έχει ειδική διαμόρφωση για παγοκύστη!
Καινούριο καλαθάκι μου με τι να σε γεμίσω;
Τα φαγητά, λοιπόν, αυτά πρέπει να είναι:
*Υγιεινά, με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που επιβάλλεται να λαμβάνουν ημερησίως τα παιδιά.
*Εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους, για να μην τρέχουμε πιο πολύ από όσο ήδη τρέχουμε.
*Διατηρήσιμα ώστε ακόμη κι αν απαιτούν περισσότερη ώρα, να τα ετοιμάζουμε σε μεγάλη ποσότητα και ή να τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη ή να τα φυλάμε στο ψυγείο λίγες ημέρες, κάνοντας τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό και γλιτώνοντας το καθημερινό άγχος.
*Εύκολα και στη μεταφορά τους.
*Αγαπητά στα παιδιά, οπότε θέλουν χρώμα, γεύση, δηλαδή το λιγότερο να είναι πεντανόστιμα, για να επιστρέφει άδειο το ταπεράκι στο σπίτι!
Πώς να το γεμίσουμε σωστά;
Για να ξέρουμε κι εμείς ως γονείς ότι τα παιδιά μας τρέφονται σωστά, αλλά κι εκείνα να ωφελούνται τρώγοντας φαγητό που τους αρέσει, θα ακολουθήσουμε το «μέτρον άριστον», που έλεγαν οι αρχαίοι.
Τι σημαίνει για μένα αυτό; Δεν απαγορεύω στα παιδιά μου να φάνε και τη σοκολάτα ή τα μπισκοτάκια τους, αλλά δεν τα ενθαρρύνω να τρώνε τσιπς ή γκοφρέτες καθημερινά. Κι ύστερα προσπαθώ όλα αυτά τα «είδη περιπτέρου» να τα φτιάχνω με τα χεράκια μου. Οτιδήποτε σπιτικό είναι χίλιες φορές καλύτερο και πιο υγιεινό από τα έτοιμα προϊόντα.
Στο lunch box, όμως, δεν ξεκινάμε από τις λιχουδιές. Επενδύουμε στην ποικιλία των υγιεινών τροφών.
Σημειώστε: πρωτεΐνη φρούτο λαχανικό υδατάνθρακα γαλακτοκομικό ωφέλιμα λίπη σπόρους
Φτιάχνουμε πρόγραμμα και λίστες
Και επειδή όταν πηγαίνουμε για ψώνια θέλουμε να τα πάρουμε όλα, το ιδανικό είναι να φτιάχνουμε λίστες κάθε εβδομάδα του τι σκοπεύουμε να δώσουμε στο σχολείο. Και όταν βρεθούμε μπροστά σε κάτι το οποίο δεν είναι στη λίστα μας, απλώς να του γυρίσουμε την πλάτη.
Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή για τις λίστες πρώτης ανάγκης. Τι δεν θα πρέπει να λείπει δηλαδή:
Από το ψυγείο μας: φρούτα, λαχανικά, γάλα, αβγά, τυριά, αλλαντικά (καλό είναι να μην τα πολυδίνουμε), γιαούρτι, μαρμελάδες (σπιτικές), ελιές, κέτσαπ, μαγιονέζα (ιδανικά σπιτική), μουστάρδα
Από το ντουλάπι μας: ψωμιά & πίτες (προτιμάμε ολικής άλεσης), αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, μέλι, αλεύρι, ζυμαρικά (προτιμάμε ολικής άλεσης), ρύζι, όσπρια, βρόμη, σοκολάτα υγείας, τόνος.
Από τα leftovers: Επίσης, ποτέ δεν μας λείπει φαγητό της προηγούμενης ημέρας. Δεν πετάμε τίποτα μαγειρεμένο. Χτεσινό φαγητό όπως μακαρόνια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, γίνονται φοβερά σάντουιτς ή σαλάτες, προσθέτοντας απλώς λαχανικά κι ένα γευστικό dressing.
Των φρονίμων οι μαμάδες…
Και για να είστε ακόμα πιο ετοιμοπόλεμες, μπορείτε να προγραμματιστείτε ακόμα καλύτερα ως εξής:
Τα σαββατοκύριακα
Εφοδιάζουμε ψυγείο και ντουλάπι με τα απαραίτητα
Φτιάχνουμε dips
Φτιάχνουμε μπάρες
Ετοιμάζουμε ένα γλυκό
Πλένουμε τα λαχανικά μας
Ψήνουμε κρέας, κοτόπουλο ή γαλοπούλα και το βάζουμε στο ψυγείο για να το έχουμε έτοιμο για τα σάντουιτς ή τις σαλάτες
Το προηγούμενο βράδυ
Αποφασίζουμε (μαζί με το παιδί μας πάντα) τι θα πάρει στο σχολείο την επόμενη ημέρα
Ετοιμάζουμε τις σαλάτες (χωρίς το dressing)
Κόβουμε λαχανικά σε στικ
Προετοιμάζουμε τα «απαραίτητα»
Κάπως έτσι λοιπόν προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό το καθημερινό εγχείρημα, το οποίο θα διαρκέσει 9 μήνες. Μέχρι την επόμενη σχολική χρονιά…
Δείτε επίσης
Πρωινό και σνακ απαραίτητα στο παιδικό σακίδιο