Ξεκινώντας την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό, δίνουμε σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με έρευνες, το 20-50% των Ελλήνων δεν φροντίζουμε να ξεκινάμε τη μέρα μας ενισχύοντας τον οργανισμό μας με ενέργεια και πλούσια θρεπτικά συστατικά. Δυστυχώς, την ίδια συνήθεια υιοθετούν και τα παιδιά μας. Το πρωινό, όμως, για τα παιδιά είναι ακόμα πιο πολύτιμο απ’ ότι για τους μεγάλους. Κι αυτό διότι η προσοχή του θα είναι μειωμένη στο μάθημα, δεν θα έχει τη διάθεση να παίξει με τα άλλα παιδιά στο διάλειμμα και ο νους του θα είναι στην τυρόπιτα ή το αναψυκτικό από το κυλικείο…. Γι’ αυτό ακόμα και όταν δεν υπάρχει χρόνος για να καθήσει όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι και να πάρει το πρωινό της, ένα τοστ ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με χυμό ή ένα κομμάτι σταφιδόψωμο είναι μια καλή λύση.

shutterstock_83306431

Τι προσφέρει το πρωινό στα παιδιά
* Βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού από το πρωί, διατηρώντας τον ενεργό όλη την ημέρα.
* Αναπληρώνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχουν χαθεί από το σώμα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.
Αν είναι επαρκές σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος, ενισχύει το πνεύμα προσφέροντας καλύτερη συγκέντρωση, μνήμη και καλή εγκεφαλική λειτουργία.
* Τρώγοντας ένα πλήρες πρωινό προλαμβάνεται το αίσθημα της πείνας και κατ’ επέκταση η ανάγκη υπερφαγίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να καλύπτει το 20% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια και μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες).
* Ένα πλήρες πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει γάλα, μια μερίδα φρούτου ή φρέσκου χυμού, μια μερίδα δημητριακά (ψωμί, φρυγανιά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς), καθώς και μια μερίδα γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί).
* Τα φρούτα και ο χυμός προσφέρουν τις απαραίτητες βιταμίνες και αναπληρώνουν τα υγρά που έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου.
* Τα γαλακτοκομικά περιέχουν πρωτεΐνες πολύτιμες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ασβέστιο και βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για γερό σκελετό.
* Τα δημητριακά είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και καλών λιπαρών, προσφέροντας στον οργανισμό ενέργεια, όπως και φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου.

shutterstock_122677366

Μερικές ιδέες για τέλειο πρωινό γεμάτο ενέργεια
1. Γάλα + δημητριακά
2. Γάλα με χαμηλά λιπαρά + 1 φέτα ψωμί + φυτικό βούτυρο + μέλι + φρούτο
3. Χυμός + γιαούρτι + δημητριακά
4. Γάλα + τοστ (ζαμπόν γαλοπούλας με τυρί) + φρούτο
5. Τσάι + 2 φέτες φρυγανισμένο ψωμί + σπιτική μαρμελάδα + φρούτο
6. Γάλα + 1 κομμάτι κέικ (σπιτική συνταγή) + φρούτο
7. Γάλα + τοστ με ομελέτα + φρούτο
8. Χυμός + αβγό + ψωμί φρυγανισμένο με μαρμελάδα ή τυρί
9. Γιαούρτι + δημητριακά και μέλι
10. Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς + μέλι
11. Χυμός + ομελέτα + 1 ψωμάκι φρυγανισμένο

Ευχαριστούμε την Ειρήνη Μαραζιώτη, Διατροφολόγο – Εκπαιδευτικό και Γενική Διευθύντρια των Κέντρων Μεσογειακής Δίαιτας.