Το νέο τεύχος του Olive είναι αφιερωμένο στις γαστρονομικές μας συνήθειες.
Τι αγοράζουμε και τι μαγειρεύουμε; Τι τρώμε στο σπίτι και τι επιλέγουμε όταν βγαίνουμε έξω; Τι αγαπάμε και τι ξεχνάμε; Πόσο παραδοσιακοί είμαστε και πώς τα πάμε με τις ξένες κουζίνες και τις νέες τάσεις;
Μια μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 αναγνώστες μας για το «Πώς τρώμε σήμερα και κάθε μέρα». Συνεντεύξεις, σούπερ μάρκετ για ψώνια, εξομολογήσεις και ανακαλύψεις για τη διατροφική μας καθημερινότητα. Οι διατροφικές τάσεις κάθε γενιάς από τους boomers μέχρι και τη Generation X, o ρόλος των social media στις διατροφικές επιλογές μας, ο οικογενειακός προυπολογισμός για φαγητό, τo food delivery αλλά και τα ποτά που συνοδεύουν το φαγητό μας αποτελούν τις βασικές θεματικές που αναλύονται σε αυτό το τεύχος. Και φυσικά δεν λείπουν οι συνταγές από τους συνεργάτες σεφ του περιοδικού. Αυτή τη φορά καθένας από αυτούς έφτιαξε ένα διαφορετικό μενού που απευθύνεται σε συγκεκριμένη γενιά.
Ξεφυλλίστε τις σελίδες του ανανεωμένου Olive και απολαύστε:
Food talks
Έρευνα
Τι, πού και πώς τρώμε κάθε μέρα;
Τα εν οίκω εν δήμω
Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι όλων των ηλικιών μας απαντούν στην ερώτηση «τι τρώμε σπίτι μας;»
10+2 διατροφικές τάσεις με όλο και περισσότερους οπαδούς
Ο 21ος αιώνας μάλλον θα χαρακτηριστεί ως εκείνος με τις περισσότερες διατροφικές τάσεις παγκοσμίως. Από τη μια η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, από την άλλη ο σεβασμός προς το περιβάλλον που αφορά όλο και περισσότερο τις νέες γενιές, ο τρόπος που τρώμε αλλάζει, κάνοντας τελικά καλό στην υγεία και στον πλανήτη μας.
Lunch with Tina: Συνέντευξη με τον Ανδρέα Νικολακόπουλο
Προτού καν κλείσει τα 40, έχει μαγειρέψει στις βασιλικές κουζίνες της Νορβηγίας και της Αγγλίας, ακόμα και στα βραβεία Νόμπελ, έχει γράψει συλλογές με διηγήματα, ενώ μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Φλόρενς Μπλαντ». Τον πονάει, όμως, βαθιά η Ιστορία του τόπου του, όπως και το γεγονός ότι τρώμε έτοιμα φαγητά και δεν ξέρουμε να φτιάξουμε μια καλή σούπα αυγολέμονο.
Φαινόμενο: Βαρούλκο Seaside
Το Βαρούλκο είναι συνώνυμο με τον Πειραιώτη σεφ ιδιοκτήτη του, τον Λευτέρη Λαζάρου. Και η νέα ελληνική ψαροφαγία ξεκίνησε από εδώ! Το Βαρούλκο διανύει την τέταρτη δεκαετία της επιτυχίας του, την οποία ο Λαζάρου δεν έχει ακόμα χορτάσει. Τι σχέση έχει όμως με τη γενιά Ζ, τον Μπομπ Ντίλαν και την πολύχρωμη σάλα;
Debate: Κουζίνα ελληνική ή ιδιωματική;
Μια συζήτηση ανάμεσα στους σεφ Γιώργο Φελεμέγκα και Στέφανο Μιχάλη, για την κουζίνα που σερβίρουν οι νέοι σεφ στο εστιατόριο και την ταβέρνα, στην καθημερινή και την επίσημη εστίαση.
Supermarket
Λίστα, συνήθειες και οικογενειακός προϋπολογισμός!
Κι όμως, τα social media επηρεάζουν το φαγητό μας
Από τα βιβλία μαγειρικής στην ψηφιοποιημένη εκδοχή των συνταγών, από τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής στα κανάλια του YouTube και στα λίγων δευτερολέπτων YouTube shots, Instagram reels και TikTok με τα φαγητά που ονειρευόμαστε. Πόσο μας επηρεάζουν καθημερινά;
Ένα weekend με την generation Z
Γεννημένοι από το 1995 μέχρι το 2015, οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς είτε ακόμη σπουδάζουν, είτε κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Τα δικά τους βήματα ακολουθούμε κι εμείς σε ένα γεμάτο γεύσεις Σαββατοκύριακο.
Εσείς πόσο food delivery «καταναλώνετε»;
Από τον νερουλά, τον παγοπώλη και τον γαλατά, που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία διανέμοντας πόρτα-πόρτα τα αγαθά τους, στη δική μας καθημερινότητα και τις ψηφιακές υπηρεσίες πωλήσεων.
11 προϊόντα που πήραν θέση στην κουζίνα μας την τελευταία δεκαετία
Έχετε σκεφτεί πόσο διαφέρει η διατροφή μας σε σχέση με 20 χρόνια πριν; Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα τρόφιμα που γεμίζουν τα ντουλάπια και τα ψυγεία του σήμερα, σε εκείνα δηλαδή που έχουν θέση στο τραπέζι της μέσης ελληνικής οικογένειας εν έτει 2023.
Τι πίνουμε σήμερα; Στο σπίτι, έξω, μόνοι ή με παρέα;
Η ηλικία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που διαμορφώνουν την καταναλωτική μας συμπεριφορά και πολύ περισσότερο αυτή που αφορά το κρασί και το ποτό.
GREEN
Farm to table: ASTRIKAS ESTATE
Σε ένα ορεινό χωριό, τον Άστρικα, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα Χανιά, δύο άνθρωποι που μοιράζονται το πάθος για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τη φύση και τις αγνές πρώτες ύλες έφτιαξαν ένα εστιατόριο που σερβίρει πιάτα με φρέσκα προϊόντα της περιοχής.
Πρώτη ύλη: Σάντουιτς
Από το απλό ζαμπόν – τυρί μέχρι τα bao bans, τα sandos, τα smash burgers και τα avocado toasts, η ιστορία του σάντουιτς προχωρά ακάθεκτη με απολαυστικές προσθήκες και νέες αφίξεις.
Vegan
Η Έμιλυ Βαγιά, aka mrssoupe.com, έγινε vegetarian λόγω Netflix. Είναι μητέρα, σύζυγος, σεφ, blogger και influencer και μας μιλά για τις καθημερινές διατροφικές της συνήθειες.
Παραγωγός: Φάρμα Μόσχου
Ο Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και τυροκόμος πέμπτης γενιάς, που πρόσφατα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερου Άνδρα Βιοκαλλιεργητή, μας μιλά για τα ιδιαίτερα τυριά που παράγει στην Καστοριά και τις φυσικές μεθόδους που ακολουθεί στην εκτροφή των ζώων.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ένα μενού για Boomers
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου μας ετοίμασε ένα μενού βασισμένο στην αστική παράδοση, στην comfort, φροντισμένη πλευρά των πιάτων που αγαπά η πιο μεγάλη γενιά.
Μανιταρόσουπα με γραβιέρα & σκορδόψωμο, Πρασόπιτα, Ροφός στην κατσαρόλα με αγριοσέλινο αυγολέμονο, Αρνάκι στον φούρνο με πατάτες, Κρέμα καραμελέ
Οι Millennials στο τραπέζι
Νόστιμη μαγειρική για τα «παιδιά» της νέας χιλιετίας, από τον Γκίκα Ξενάκη. Έξυπνη, εύκολη και φουλ ψαγμένη ως προς το υγεινό, θρεπτικό κομμάτι της.
Ταμπουλέ κουνουπιδιού με λάιμ, δυόσμο & παντζάρι, Χειροποίητος γύρος, Τηγανητές γλυκοπατάτες & sour cream, Mac ’n’ cheese με τηνιακή γραβιέρα, Πίτες γιαουρτιού ψημένες στο μαντέμι με σκορδόλαδο, κόκκινο πιπέρι & μαϊντανό, Ψητά μήλα με κραμπλ κανέλας & αλμυρή σάλτσα καραμέλας.
ALL TIME CLASSICS
Ένα κυριακάτικο γεύμα από τον Φάνη Μαϊκαντή για τις ηλικίες φτιαγμένο με υλικά εποχικά και γεύσεις παραδοσιακές.
Γιουβαρλάκια μοσχαρίσια αυγολέμονο, με μυρώνια & λάχανο, Σαλάτα πολίτικη με σταφίδες & ελιές Καλαμών, Γιουβέτσι αρνί με καπνιστή πάπρικα & ξηρό ανθότυρο, Μοσχαρίσιο συκώτι με ψητά παντζάρια & πετιμέζι, Ψητά κυδώνια με κρέμα πικραμύγδαλο
Ένα αλλιώτικο μενού για τη γενιά X
Τα καλά αποστάγματα και τα ραφινάτα μεζεδάκια θέλουν συνδαιτημόνες που ξέρουν να τα εκτιμήσουν. Τέσσερα θαλλασινά πιάτα και ένα σοκολατένιο επιδόρπιο, από τον Γρηγόρη Χέλμη.
Τατάκι παλαμίδας, μέλι με μαύρο σκόρδο & σουσάμι, Σαρδέλες με ξινόμηλο, δυόσμο & αγγούρι, Γαρίδες σεβίτσε σε άλμη φέτας, Μπρουσκέτες με αυγοτάραχο, ξερά σύκα σε μέλι & λεμόνι, Τρουφάκια με τσίλι, καρδάμωμο, κανέλα & αμύγδαλα
Η γενιά Ζ μπαίνει στην κουζίνα
Οι νεαρές ηλικίες δεν γνωρίζουν εθνικά όρια σε μαγειρικά υλικά και στυλ, αλλά έχουν ισχυρή άποψη για το τι τρώνε. Για αυτή τη γενιά μαγειρεύει ο Γιώργος Δημητρακόπουλος.
Smashed burger, Νιόκι με ντομάτα, μοτσαρέλα & βασιλικό στον φούρνο, Τραγανό κοτόπουλο με δημητριακά & πουρέ πατάτας, Τσαλακωμένη εύκολη σπανακόπιτα, Τορτίγιες με κιμά, λαχανικά & σος γιαουρτιού, Hasselback κολοκύθας
Τι γεύση έχει η γενιά Α;
Τα σημερινά πιτσιρίκια και οι έφηβοι απολαμβάνουν μια αλλιώτικη φρεσκάδα στο τραπέζι, αφού είναι εξοικειωμένα ακόμα και με τις παγκόσμιες τάσεις. Η Εύα Μονοχάρη μας δίνει μερικές από τις συνταγές που λατρεύουν.
Πιτάκια ολικής με γέμιση από λαχανικά & γραβιέρα, Κοκκινιστό μοσχαράκι chili style, Μπιφτέκια μπρόκολου στον φούρνο χωρίς γλουτένη, Κοτόπουλο σε ινδική σάλτσα με ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, Ζυμαρικά με κρέμα φέτας & ψητά παντζάρια, κ.ά. νόστιμα.
Τα γλυκά νέας γενιάς που αγαπάμε, από τον Στέλιο Παρλιάρο
Cheesecake με πορτοκάλι, Μπάρες με βρώμη & γάλα καρύδας, Σοκολατόπιτα με σφολιάτα, Carrot cake, Brownies κ.ά. νόστιμα.
Αυτή την Κυριακή με το Πρώτο Θέμα
Μην το χάσετε!
Olive. Φαγητό με ψυχή!