Αυτό δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, όχι γιατί δυσκολευτήκαμε να βρούμε 250 ταβέρνες που αξίζουν πραγματικά, αλλά γιατί είναι πολύ περισσότερες εκείνες που πιστεύουμε ότι αξίζουν και έπρεπε τελικά να τις περιορίσουμε. Κι αυτό, γιατί, αν αποφασίζαμε να γράψουμε για όλες, θα καταλήγαμε να εκδώσουμε έναν τόμο εγκυκλοπαίδειας και όχι ένα τεύχος περιοδικού. Αισιόδοξο μήνυμα είναι αλήθεια, σε μια εποχή που η ταβέρνα περνάει μια φάση επαναπροσδιορισμού και πολλές υβριδικές μορφές της εμφανίζονται με στόχο να την αντικαταστήσουν ή να την εξελίξουν.

Σήμερα, που όλα γύρω μας έχουν το πρόθεμα fast και, αν δεν το έχουν το εννοούν, που όλα είναι αναλώσιμα και υπάρχουν για να κατευνάζουν μια απίστευτη πείνα για νέες ανακαλύψεις χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο, η ταβέρνα υπάρχει για να θυμίζει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνονται, να υπάρχουν και κάπως αλλιώς.

Η ταβέρνα δεν αποτελεί απλά έναν χώρο όπου σερβίρεται φαγητό. Είναι ίσως η πιο δημοκρατική μορφή κοινωνικής συνεύρεσης, εκεί που όλοι γίνονται ίσοι, που γύρω από τραπέζια αναπτύσσεται η επικοινωνία, που κανείς δεν θεωρείται καλύτερος ή χειρότερος από τον άλλο, λόγω καταγωγής ή οικονομικής δυνατότητας. Ένας τόπος κάπως άχρονος, όπου το καλό φαγητό είναι μαζί χορταστικό για το στομάχι και διεγερτικό για τις αισθήσεις, ένα άλλοθι για συναντήσεις χωρίς ατζέντα και πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει ένα μόνον είδος ταβέρνας. Από την ψαροταβέρνα στη χασαποταβέρνα, από το κουτούκι στην μπακαλοταβέρνα, από την ταβέρνα-καφενέ στην ταβέρνα μαγέρικο και από την παραδοσιακή στη γαστροταβέρνα οι όροι και οι προϋποθέσεις αλλάζουν, από την αισθητική μέχρι τον κατάλογο, από το σέρβις μέχρι τις τιμές.

 

Σε αυτό το τεύχος του Olive συμπεριλάβαμε όλες εκείνες τις διευθύνσεις που πιστεύουμε ότι οφείλουμε να μοιραστούμε μαζί σας, για το ήθος, την ποιότητα και την ιστορία τους, ανεξάρτητα από το είδος της ταβέρνας που υπηρετούν. Και αποφασίσαμε να διευκρινίζουμε σε ποια κατηγορία ανήκουν, για να ξέρετε τι να περιμένετε, να γράφουμε για την ιστορία τους, για να γνωρίζετε ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από κάθε εγχείρημα, να προτείνουμε κάποια από τα πιάτα που σερβίρουν, για να μπορείτε να επιλέγετε με βάση τα φαγητά που εσείς αγαπάτε.

Στην ομάδα μας συμμετέχουμε επαγγελματίες, νεότεροι και μεγαλύτεροι, με ταξιδιωτικές εμπειρίες περισσότερες ή λιγότερες, με διαφορετικό γούστο στο φαγητό, με διαφορετική αισθητική, με διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Με σημαντικά όμως κοινά στοιχεία, αυτά που μας δένουν και ως ομάδα: σεβόμαστε όλοι και αναγνωρίζουμε την αυθεντικότητα όπου τη συναντήσουμε, επιβραβεύουμε το ήθος, αντιλαμβανόμαστε τις προθέσεις.

Έτσι έγιναν οι επιλογές μας και αυτές σας προτείνουμε, χωρίς ο τρόπος παρουσίασης και η αρίθμηση να παίζουν κάποιον ρόλο αξιολόγησης, αφού για εμάς όλες αξίζουν την προσοχή και την αγάπη μας.

Στην ομάδα, αλφαβητικά, συμμετέχουν:
Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης, δημοσιογράφος οίνου και γεύσης – συγγραφέας, Νανά Δαρειώτη, δημοσιογράφος γεύσης – συγγραφέας, Βασίλης Δημαράς, δημοσιογράφος γεύσης, Δώρα Δημήτρουλα, δημοσιογράφος γεύσης, Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Άρτεμις Τζίτζη, δημοσιογράφος γεύσης, Λευτέρης Τρίγκας, δημοσιογράφος.

Μη χάσετε το συλλεκτικό Olive που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Θέμα

Olive. Φαγητό με ψυχή!