Αυτή την Κυριακή 27/10 με το Πρώτο Θέμα το CANTINA magazine παρουσιάζει:

Θεσσαλονίκη:
Η εμπειρία της πόλης μέσα από 250 διευθύνσεις.
Γυρίσαμε γειτονιές παλιές και νέες, χαθήκαμε στις αγορές της, ανακαλύψαμε νέα στέκια για μεζέ και φαγητό, κοκτέιλ και κρασιά, πήραμε καφέ και κουλούρι στο χέρι για παρέα. Αυτές είναι οι 24 πιο νόστιμες εμπειρίες της πόλης.

36-37

1. Οι αγορές της πόλης: Από το Καπάνι στη Μοδιάνο και από την Άθωνος στη Δραγούμη, εκεί χτυπάει η νόστιμη καρδιά της Θεσσαλονίκης.

38-39
2. Γλυκά
Ζαχαροπλαστεία με ιστορία και μέλλον: που τρώμε τρίγωνα, άρμενοβίλ, εργολάβους κά.

3. Αναζητώντας το κουλούρι Θεσ/νικης: Είναι τραγανό και λεπτό ή αφράτο και χοντρούτσικο; Μικρό ή μεγάλο; Σκέτο ή σε 40 εκδοχές;

42-43

4. Η «μάχη» της μπουγάτσας; Με κρέμα, με τυρί, σπανάκι ή κιμά, βρήκαμε τις καλύτερες της πόλης.
5. Άνω Πόλη και Επταπύργιο: Όχι μόνο για την ιστορία τους. Το μεζεδοπωλείο που παίζει βινύλια, η «Φωλιά» της νέας σαλονικιώτικης γαστρονομίας και άλλες ιστορίες.
6. Τα αστικά εστιατόρια: Από το Clochard στο Salonica, με ενδιάμεσες στάσεις.
7. Η Καμάρα, η Ροτόντα και η αναδυόμενη -πλην αιώνια- ομορφιά τους: Ποιοι ανηφορίζουν στις πιο «ξεχασμένες» γειτονιές, γιατί ξαφνικά γίνονται hot spots εκεί;
8. Τα μπαρ της πόλης: Πού διασκεδάζουμε όταν θέλουμε να βγούμε το βράδυ;
9. Ιπποδρόμιο και πλατεία Ναυαρίνου: Η βυζαντική γειτονιά της πόλης, το κέντρο της φοιτητικής ζωής, πού σταματάμε, τι δοκιμάζουμε.
10. Άνω- κάτω Λαδάδικα: Τουριστικά; Ίσως, αλλά με πολύ καλές εξαιρέσεις. Έχουμε τις διευθύνσεις.
11. Τα σωστά σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης: Οδηγίες κατανάλωσης και διευθύνσεις.
12. Τα wine bar αλά Σαλονίκ: Η πιο ισχυρή τάση της δεκαετίας, από το κέντρο μέχρι την Καλαμαριά.
13. Οι νέες γειτονιές και οι γεύσεις τους: Από την πλατεία Μαβίλη στους 12 Απόστολους και τη Θέρμη.
14. Γαστροταβέρνες και εστιατόρια: Κάτι ανάμεσα σε κυριλέ μαγαζί και ταβέρνα.
15. Οι νέες τάσεις και οι νέες αφίξεις.

54-55

16. Μεζεδοπωλεία – Ουζερί: Η απόλυτη θεσσαλονικιώτικη κουλτούρα, με επιλογές, μυστικά, διευθύνσεις.
17. Πλατεία Αριστοτέλους: Μόνο για περίπατο ή έχουμε και σημεία συνάντησης; Φυσικά και ναι. Η πόλη από ψηλά και η απόλυτη θέα μόνο εκεί.

62-63

18. Η περιοχή του Ντεπώ, η Ανθέων, η Νέα Παραλία και τα στέκια τους: Αστικά καφενεία, ζαχαροπλαστεία και ουζερί που διατηρούν την αίγλη τους ανάμεσα στους κατοίκους.
19. Μπιτ Παζάρ και οδός Ολύμπου: Το Μοναστηράκι του Βορρά και μια κλειστή αγορά του 1928 που το βράδυ μετατρέπεται σε λούνα-παρκ οικονομικών μεζεδοπωλείων.
20. Οι πολυχώροι ταιριάζουν στη Θεσσαλονίκη: Concept stores, εργασία και καφές, ψώνια και χαλάρωση σε ύφος Βόρειας Ευρώπης με ελληνικό χαρακτήρα. Από το Ypsilon μέχρι τον χώρο της Beetroot.
21. Βόλτα στην Προξένου Κορομηλά και τη Μητροπόλεως. Τα «γαλλικά καφέ», τα μαγαζιά που δίνονται τα ραντεβού μετά τα ψώνια και πριν την επόμενη έξοδο, για σοκολάτα, τσάι, καφέ ή απεριτίβο.
22-23. Η περατζάδα της Λεωφ. Νίκης και Επανομή – Καλαμαριά: Η παραλία από το πρωί μέχρι τη νύχτα και οι διευθύνσεις που πρέπει να γνωρίζεις. Εκεί απ’ όπου περνά ολόκληρη η πόλη.
24. Οι οδοί Π. Μελά, Π. Πατρών και ο πεζόδρομος της Ικτίνου: Οι δρόμοι όπου συμβαίνουν όλα. Λίγο Παρίσι, λίγο Κολωνάκι και πάνω απ’ όλα Θεσσαλονίκη.

ΘΕΜΑΤΑ
Ο Έλληνας και οι πίτες
Το φαγητό που αγαπάμε από άκρη σε άκρη της χώρας

Φαινόμενο: η χρυσή εποχή του έτοιμου φαγητού
Από την κατάψυξη στις “ζεστές γωνιές” των σούπερ μάρκετ

Επιστήμη: Είμαστε ό,τι τρώμε
Οι επιστήμονες εξηγούν πώς οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Αθήνα Vs Θεσσαλονίκη
Πώς το λέτε εσείς εδώ; Σουβλάκι ή καλαμάκι; τυρόπιτα ή μπουγάτσα;

76-77

Οι ορυζώνες της Χαλάστρας
Η ιστορία του ρυζιού στην Ελλάδα ξεκινάει με το Σχέδιο Μάρσαλ και τον αναδασμό της Χαλάστρας το ’50, με 150.000 στρέμματα άφορης γης να μετατρέπονται σε εύφορους ορυζώνες.

88-89

Η θάλασσα των μυδιών
Οι μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού, που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα το success story της ελληνικής παραγωγής διεθνώς.

94-95
96-97

ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ
Παραδοσιακά, του βορρά
Πιάτα κλασικά αλλά και πιο μοντέρνα που ενέπνευσαν η πολίτικη, η βλάχικη, η σεφαραδείτικη και η ποντιακή κουζίνα της σαλονικιώτικης ιστορίας.

118-119
122-123
128-129

Λαχανοντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά & ντομάτα, Οβμάτς τσομπάς, Πασά κεφτέ, Τας καπαμά, Πίτα με φύλλα περέκ, Γιαπράκια με φασόλια, Πατσάς, Μισούρα και πολλά άλλα…

Κλασικά, της θάλασσας
Ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια σε γευστικές συνταγές, που τιμούν τη βορειοελλαδίτικη καταγωγή τους.

Ατζέμ πιλάφι με σουπιές, Τσιπούρες γεμιστές με πρασοσέλινο, Γαρίδες στον φούρνο με ντομάτες & κρεμμύδια, Φιλέτο μυλοκόπι με καρύδια & σταφίδες, Μυδομακαρονάδα με λεμόνι & κρόκο Κοζάνης, Μύδια τηγανητά με σκόρδο & δεντρολίβανο, Γριβάδι στιφάδο και άλλα πολλά…

134-135
138-139

Μεζεκλίκια για την όρεξη
Αυτά τα ορεκτικά ανοίγουν μερακλίδικα τον δρόμο για τα κυρίως, με τον τρόπο των Σαλονικιών. Σερβίρονται όμως και ως μεζεδάκια πλάι σε τσίπουρο, κρασί ή μπίρα.

Κεφτεδάκια με σάλτσα καρυδιού και πατάτες, Μελιτζανόπιτα με τυριά, Μανιτάρια πλευρώτους στο τηγάνι με ρετσίνα & φρέσκα κρεμμυδάκια, Πεϊνιρλί με λουκάνικο και κασέρι, Τρίγωνα με μπεσαμέλ, κασέρι & μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης

Του Θερμαϊκού η γλύκα
Η πόλη των τρίγωνων και του αρμενοβίλ, των σιροπιαστών και της μπουγάτσας βάζει στο πιάτο μας ρετρό γεύσεις που θα λατρεύουμε όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Τρίγωνα Πανοράματος, Ροξ ή ροξάκια, Μπουγάτσα, Μπεζέδες σάντουιτς με κρέμα κακάο, Αρμενοβίλ

152-153

Μη χάσετε το 6ο τεύχος του CANTINA magazine αυτή την Κυριακή με το Θέμα