Στο νέο τεύχος του Olive:
Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα: Τι θα μαγειρέψουμε, τι θα φάμε, τι θα πιούμε και που θα πάμε.
Ένα τεύχος αφιερωμένο στα πολυαγαπημένα τραπέζια των Χριστουγέννων. Τι αγοράζουμε και τι μαγειρεύουμε χωρίς να τινάζουμε τον προϋπολογισμό μας στον αέρα; Γεύματα οικογενειακά και φιλικά, μεσημεριανά και βραδινά, επίσημα και casual. Οι σεφ του Olive μοιράζονται μαζί μας τις πιο σταθερά αγαπημένες και «σίγουρες» συνταγές για τις γιορτές, που θα συμβάλλουν στην επιτυχία του τραπεζιού μας χωρίς να μας εξοντώσουν οικονομικά.
Ξεφυλλίστε τις σελίδες του ανανεωμένου Olive και απολαύστε:
Food talks
Ιστορικά τραπέζια
Στρώστε τραπέζι να σας τα πω: Η ιστορία των χριστουγεννιάτικων φαγητών στην Ελλάδα, αγροτικών και αστικών, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και νόστιμες λεπτομέρειες.
Food for thought
Μια ευχή για τα Χριστούγεννα: Όχι άλλη σπατάλη τροφίμων
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τη δύναμή της και οι απότομες εναλλαγές των καιρικών φαινομένων αφήνουν τα σημάδια τους στην καλλιεργημένη γη, στα βοσκοτόπια, στην καθημερινότητά μας. Θα μείνουμε άπραγοι θεατές;
9 + 1 συμβουλές για σοφή διαχείριση των πρώτων υλών στη γιορτινή κουζίνα
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μετατρέπεται σε project που κάθε νοικοκυριό αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας συνδυάζοντας επιτυχώς ποιότητα και ποσότητα και διαθέσιμο εισόδημα. Υπάρχουν τρόποι για να επιτευχθεί ο στόχος;
Δημιουργοί γευστικών αφηγήσεων
Μαγειρεύουν για φίλους στο σπίτι τους ή σε σπίτια πελατών, με στόχο να προσφέρουν χαρά και να εισπράξουν χορτάτα χαμόγελα.
Lunch with Tina
Ένα ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της γιορτινής, στολισμένης Θεσσαλονίκης, με οδηγό τον Κώστα Καπετανάκη, εμπνευστή του brand name Estrella, ευζωιστή και λάτρη της ζωής με καλούς φίλους και ανοιχτούς ορίζοντες.
Φαινόμενο – Μάνη Μάνη: 20 χρόνια ελληνικά Χριστούγεννα στο Κουκάκι
Ένα νεοκλασικό μιας off Broadway περιοχής, χωρίς εξωτερικούς χώρους, με κουζίνα λακωνική, σύγχρονη και αστικοποιημένη, με τιμές που παραμένουν φιλικές και μια σάλα μονίμως γεμάτη χειμώνα – καλοκαίρι.
Debate: Βιωσιμότητα και άλλα δαιμόνια
Μεγάλωσαν στις κουζίνες, υπηρετούν το fine dining με σεβασμό και πιστεύουν ότι η ελληνική κουζίνα ταιριάζει στις σάλες πολυτελείας. Ο Φάνης Μαϊκαντής και ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος (με αλφαβητική και όχι αξιολογική σειρά) μιλούν για όσα αγαπούν και όσα τους ενοχλούν στην ελληνική πραγματικότητα.
Απ’ άκρο σ’ άκρο
Η φιλοσοφία «από την ουρά στο κεφάλι» και «από τη ρίζα στον ανθό» δεν είναι πια πολυτέλεια, είναι ανάγκη.
Κοπές: Έτσι κόβουμε το κρέας στην Ελλάδα
Σε κάθε χώρα, το κρέας τεμαχίζεται με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικά μέρη του ζώου χρησιμοποιούνται για διαφορετικές μαγειρικές. Μπορεί οι ιδιαίτερες γαλλικές και αμερικανικές κοπές να είναι της μόδας, αλλά οι δικές μας ταιριάζουν στην κουζίνα μας.
Έρευνα: Γιατί είναι τόσο ακριβά τα εστιατόρια;
Ερωτήσεις και απαντήσεις σε ένα καυτό θέμα της εποχής…
Τα εστιατόρια είναι πια πολύ ακριβά για την τσέπη μας ή απλώς η τσέπη μας είναι άδεια; Θα επιβίωναν οι τόσες επιχειρήσεις εστίασης αν δεν είχε ανακάμψει ο τουρισμός; Είναι λογικές οι τιμές των πιάτων; Τι κάνουν οι εστιάτορες τελικά, αυτοκτονούν ομαδικά;
Πώς μυρίζουν τα Χριστούγεννα;
Το Πνεύμα των Χριστουγέννων ρίχνει κανελογαρίφαλα, μαχλέπι και μαστίχα σε γλυκά και αλμυρά και μας καλεί στον ετήσιο χορό των μπαχαρικών.
Το χρονικό ενός οικογενειακού τραπεζιού
Από τα παιδικά χρόνια μέχρι την ενήλικη ζωή μας, το τραπέζι των Χριστουγέννων, αυτή η γιορτινή μάζωξη εξελίσσεται μέσα στον χρόνο. Αλλάζει άραγε το τραπέζι ή ο τρόπος που εμείς το βιώνουμε;
14 πιάτα για τις γιορτές από αθηναϊκά εστιατόρια
Από φιλέτο Wellington και κόκορα με σάλτσα βύσσινο μέχρι ψητό κουνουπίδι, γαρίδες πρασοσέλινο και σούπα τραχανά, όλα μπορούν να βρουν μια θέση στο φετινό εορταστικό τραπέζι μας.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Φτιάχνουμε μαζί τα μενού των Χριστουγέννων
Οι σεφ μας έφτιαξαν μενού για τα γιορτινά τραπέζια με τρία βασικά προαπαιτούμενα: Την εποχικότητα, την εύκολη υλοποίηση στις οικιακές κουζίνες και την επιλογή υλικών νόστιμων αλλά όχι πανάκριβων, πολυτελών στην απλότητά τους. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας μενού, επιλέγοντας τα πιάτα που σας αρέσουν περισσότερο και ακολουθώντας μερικούς απλούς και βασικούς κανόνες.
Οινικές αρμονίες
Μια επιλογή από ενδιαφέροντα κρασιά που θα συνοδεύσουν με επιτυχία όλα τα ορεκτικά που προετοιμάζουν τους γευστικούς μας κάλυκες για τα επερχόμενα εδέσματα.
Τα ορεκτικά
Ορεκτικά πλούσια σε γεύση & εμφάνιση
Κροκέτες γαρίδας με μαγιονέζα λάιμ – βασιλικού, Προζυμένια μπρουσκέτα με ψητό λωτό, γκοργκοντζόλα & καπνιστή πέστροφα, Πατέ από συκωτάκια πουλερικών με κυδώνι, σε τραγανό ψωμί, Αλμυρό πανετόνε, Ταρτάρ καραβίδας με μους πιπεριάς Φλωρίνης & βασιλικό, Αλμυρή γαλατόπιτα
Οι σούπες
Θερμές και πλούσιες σε γεύση
Σούπα με άγρια χόρτα, μανιτάρια & κεφίρ με σουμάκ, Βελουτέ κάστανου με καραμελωμένες γλυκοπατάτες, Σούπα γλυκοπατάτας με αμύγδαλα & σταφίδες, Σούπα Bloody mary με γαρίδες
Οι σαλάτες
Για τη δροσιά…
Σαλάτα με λάχανο, ξινόμηλο, cranberries & σαλάμι Λευκάδος, Παντζαροσαλάτα με βινεγκρέτ πορτοκαλιού, χρένο, αμύγδαλα & καπνιστό χέλι, Σαλάτα πορτοκάλι & ρόδι, Σεσκουλοσαλάτα με οξύμελι πορτοκαλιού, φουντούκια & σουσάμι, Σαλάτα του Καίσαρα με λαχανάκια Βρυξελλών, ρόδι, βερίκοκα & μπλε τυρί, Γιορτινή σελινόριζα γεμιστή με ξερά φρούτα & τυριά
Τα πρώτα
Υπέροχα στη γεύση & πολύ γιορτινά
Τάρτα με μοσχαρίσιο κιμά, σταφίδα & κουκουνάρι, Τερίνα με μοσχαρίσιο συκώτι, κάστανα, κρεμμύδι & θυμάρι, Λαχανοσαρμάδες με ψάρι & θαλασσινά αυγολέμονο, Ραβιόλια γεμιστά με κολοκύθα & κάστανα, με αρωματικό βούτυρο φασκόμηλου, Αθηναϊκή σαλάτα με σφυρίδα, σαν τερίνα, Μανιτάρια με κρασί και κρεμώδη σάλτσα
Τα κυρίως
Το κρέας είναι ο πρωταγωνιστής…
Χοιρινό καρέ με κρούστα από φιστίκι Αιγίνης & σπόρους κόλιανδρου, Μάγουλα μαγειρεμένα με ξινόμαυρο, καπνιστή πανσέτα, μανιτάρια & κρεμμυδάκια του στιφάδου, Γαλοπούλα γεμιστή, Μπούτι από αγριογούρουνο με κυδώνια & κάστανα, Κατσικάκι ρολό γεμιστό με γραβιέρα & σάλτσα πορτοκάλι – δενδρολίβανο, Κότσι χοιρινό με μαύρη μπίρα & cranberry sauce, Χοιρινό στη γάστρα με πουρέ πατάτα – μήλο, Μοσχαρίσια μάγουλα φρικασέ, Κοτόπουλο γεμιστό
Τα συνοδευτικά
Ταιριάζουν άψογα με τα κυρίως…
Τηγανητό κουνουπίδι με μέλι & μπαχαρικά, Ρύζι μπασμάτι με σαφράν, φουντούκια & ρόδι, Ψητό κουνουπίδι με μελάσα ροδιού & τραγανούς ξηρούς καρπούς, Ψητές πατάτες baby με πορτοκάλι & ελιές, Μπρόκολο & λαχανάκια Βρυξελλών με τυρί Σαν Μιχάλη
Γλυκά Χριστούγεννα
Υπέροχα επιδόρπια σε συνταγές του Ευγένιου Βαρδακαστάνη και της Γεωργία Τσαμπάνη
Baba au rum, Black Forest, Cheesecake fruit rouge, Panettone, Mont Blanc
Αυτή την Κυριακή με το Πρώτο Θέμα
Μην το χάσετε!
Olive. Φαγητό με ψυχή!