Έναν γαστρονομικό οδηγό 176 σελίδων δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια προβολής των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), που προέρχονται από την Ευρώπη.

Ειδικότερα, 27 σεφ από τις 27 χώρες της ΕΕ δημιουργούν νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές αξιοποιώντας  27 διαφορετικές πρώτες ύλες που, όμως, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ότι είναι μοναδικές για την περιοχή στην οποία καλλιεργούνται ή παράγονται και πάνω απ’ όλα είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Διαβάζοντας κάποιος τον γαστρονομικό οδηγό θα βρει χαρακτηριστικά πιάτα από κάθε χώρα, όπως μοσχάρι ταρτάρ με σαλάτα από αγγούρι φιστίκι από τη Γαλλία, ριζότο με κόκκινο λάχανο και καπνιστό ψάρι από την Ιταλία και μακαρόν με λουκούμι από την Κύπρο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το προϊόν που επιλέχθηκε να αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας είναι η φάβα Σαντορίνης.

Όπως αναφέρεται στον οδηγό: «Η φάβα Σαντορίνης είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της Σαντορίνης, νησιού των Κυκλάδων που φημίζεται επίσης για τα γόνιμα ηφαιστειογενή εδάφη, το κρασί, τις ντομάτες και την κάππαρη».

Ακόμη, αναφέρεται ότι: «Η παραγωγή φάβας Σαντορίνης είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Το αλώνισμα, η επεξεργασία και η αποθήκευση γίνονται όλα με το χέρι. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμες απομιμήσεις προϊόντων στην ελληνική αγορά, αλλά η φάβα που παράγεται από την «Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Σαντορίνης» (SantoWines) είναι η μόνη που έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ήταν η σεφ που μαγείρεψε εκ μέρους της Ελλάδας για τον γαστρονομικό οδηγό. Τον γαστρονομικό κατάλογο μπορεί να τον κατεβάσει κάποιος δωρεάν στα ελληνικά πηγαίνοντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Cooking with great European products

Δείτε επίσης:
Risotti: Το πρώτο βιβλίο του Πάνου Ιωαννίδη είναι ένας ύμνος στα ριζότο

Λαδερά ή Vegan; Η απάντηση στο νέο βιβλίο «My Greek vegan food»

Νόστιμη ποίηση