Η Εύα Μονοχάρη aka Funky Cook, εδώ και αρκετά χρόνια, δημιουργεί πρωτότυπες συνταγές με ενδιαφέροντα συστατικά, μυρωδικά και μπαχαρικά. Το βιβλίο «Ελάτε, Τρώμε! Καθημερινές συνταγές για όλη την οικογένεια» αποτελεί την πρώτη της κυκλοφορία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Η έκδοση περιέχει 74 συνταγές, χωρισμένες σε δέκα πρωτότυπες και πρακτικές ενότητες, με προσεκτικά επιλεγμένες συνταγές που περιέχουν φρέσκα υλικά, και απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Όλες οι συνταγές συνοδεύονται από φωτογραφίες και μικρά tips για διαφορετική εκτέλεση ή προσθήκη υλικών. Στο βιβλίο, βρίσκουμε συνταγές για μικρά παιδιά 12 έως 36 μηνών, παιδιά προσχολικής ηλικίας, συνταγές με γλυκά που περιέχουν ελάχιστη έως καθόλου ζάχαρη, εκδοχές αγαπημένων μαμαδίστικων φαγητών, όπως τα σουτζουκάκια, και συνταγές για δροσερά ροφήματα και κοκτέιλ. Μιλήσαμε με την Εύα Μονοχάρη, aka Funky Cook, και συνεργάτιδα του Cantina, για την έμπνευση πίσω από το βιβλίο.

Πώς εμπνεύστηκες το βιβλίο «Ελάτε Τρώμε! Καθημερινές συνταγές για όλη την οικογένεια»;

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα κατά νου ένα βιβλίο με συνταγές για όλη την οικογένεια, αυτό προέκυψε στην πορεία, με την προτροπή του εκδοτικού μου οίκου. Ήθελα να δημιουργήσω ένα βιβλίο με «πολυχρηστικές» συνταγές για κάθε τύπο οικογένειας και για όλες τις ηλικίες. Το «Ελάτε Τρώμε!» είναι ένα καθημερινό κάλεσμα, και η ζωή μας είναι συνυφασμένη με το μαγείρεμα και το φαγητό, που μας ενώνει γύρω από το τραπέζι.

Οι συνταγές σου στο βιβλίο συνδυάζουν το τρίπτυχο: εύκολα, γρήγορα και υγιεινά. Θα μπορούσες να μας δώσεις 2-3 συμβουλές για το πως εσύ τα καταφέρνεις στην καθημερινότητά σου; 

Λόγω της εξοικείωσης μου με τη μαγειρική κάποια πράγματα είναι αυτονόητα ευκολότερα για μένα. Στο βιβλίο προσπαθώ να εξηγώ όσο πιο απλά τη διαδικασία και έχω επιλέξει να μοιραστώ συνταγές που μπορούν όλοι να φτιάξουν, ακόμη και αν δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία.

Τρεις συμβουλές μου, που πιστεύω ότι διευκολύνουν πολύ την καθημερινότητα είναι:
1. Η οργάνωση της κουζίνας και των υλικών
2. Να ζητάμε τη συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας στις επιλογές του καθημερινού φαγητού, ώστε να μην «πειραματιζόμαστε» με τις επιλογές
3. Ο προγραμματισμός αλλά και η προσαρμογή του φαγητού (αν έχουμε π.χ. μια «δύσκολη» μέρα). Επίσης, τα απλά γεύματα, και η αξιοποίηση των «περισσευμάτων» διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.

Πώς θεωρείς ότι η εμπειρία σου, ως παιδαγωγός, επηρέασε την επιλογή των συνταγών που απευθύνονται σε παιδιά;

Ως παιδαγωγός πάντα προσπαθούσα να παρατηρώ τις διατροφικές συνήθειες και τη σχέση των παιδιών με το φαγητό. Έχω καταλήξει, και ως μητέρα, ότι τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν βασίζονται τόσο στη γεύση αλλά στη διαχείριση των δικών μας επιλογών. Πανεύκολα, λοιπόν, ο γονιός σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να εκπαιδεύσει το παιδί στις γεύσεις, πάντα χωρίς εμμονές. Η επιλογή των συνταγών που αφορούν στα παιδιά, έγινε με γνώμονα τα θρεπτικά συστατικά, την ισορροπημένη γεύση και την εύκολη κατανάλωση.

Αρκετές συνταγές σου, στο βιβλίο, έχουν επηρεαστεί από την ελληνική παράδοση. Πιστεύεις ότι η εντοπιότητα επηρεάζει τη μαγειρική στα νοικοκυριά;

Η προσαρμογή-προσέγγιση του τρόπου μαγειρέματος της ελληνικής κουζίνας, με πιο υγιεινές μεθόδους, είναι από τις καλύτερες επιλογές για την καθημερινή διατροφή μας. Υλικά που παραδοσιακά παράγει η Ελλάδα μας δίνουν τη δυνατότητα να μαγειρεύουμε και να τρώμε πραγματικά υγιεινά. Για παράδειγμα, τι πιο θρεπτικό από μια καλομαγειρεμένη φασολάδα, που μπορεί να γίνει σούπα βελουτέ για τα πιο δύσκολα παιδιά. Στο βιβλίο, δεν δίστασα να προσθέσω επίσης και κάποιες συνταγές, από άλλες κουζίνες, που θεωρώ ότι σίγουρα θα τις λατρέψουν όλοι. 

Υπάρχει κάποια συνταγή που ξεχωρίζεις από το βιβλίο; 

Είναι πάντα δύσκολο να ξεχωρίσω μόνο μία συνταγή. Τα γλυκά είναι όλα όσο το δυνατόν πιο υγιεινά και πεντανόστιμα. Ξεχωρίζω, όμως, λίγο παραπάνω τη μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών. Μια συνταγή που με συνδέει με τον άνθρωπο που με έμαθε να μαγειρεύω και μου έμαθε πως στην οικογένεια ανήκουν όλοι όσοι νοιαζόμαστε.

Ποιο είναι το κατεξοχήν «φαγητό για όλη την οικογένεια» για εσένα;

Αν ένα φαγητό έχει φτιαχτεί με φροντίδα και αγάπη, ακόμη και τις ζόρικες μέρες, μπορεί να  μαζέψει την οικογένεια με χαρά γύρω από το τραπέζι, γι αυτό και δεν έχουν σημασία το όνομα και τα υλικά του.

Για να πάρετε μία καλύτερη γεύση από το βιβλίο, σας παραθέτουμε δύο συνταγές για να δοκιμάσετε.

1. Μπέργκερ με μπιφτέκι από παντζάρι και κόκκινα φασόλια

2. Βελούδινος κορμός με σοκολάτα και μπανάνα

info
Ελάτε Τρώμε! Καθημερινές συνταγές για όλη την οικογένεια, Εύα Μονοχάρη (Funky Cook) από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
Έτος έκδοσης: 2024
Αριθμός σελίδων: 160
Τιμή: 17,99 ‎€