Στο νέο τεύχος του Olive που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 24/3 με το Πρώτο Θέμα, απολαύστε ένα υπέροχο αφιέρωμα στα Άγρια Χόρτα της Ελλάδας, που έχουν μοναδική γεύση και μεγάλη ιστορία.

Στο νέο τεύχος του Olive:
-Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα
Η χλωρίδα της Ελλάδας είναι η πιο πλούσια της Ευρώπης και ανάμεσα στις δέκα πλουσιότερες του κόσμου. Μόνο στην Κρήτη πάνω από 80 διαφορετικά είδη άγριων χόρτων μαγειρεύονται και αντίστοιχοι αριθμοί ισχύουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η σχεδόν ξεχασμένη συλλογή τους σήμερα γίνεται μόδα.
Πάμε να δούμε πώς τα ξεχωρίζουμε, πώς τα μαζεύουμε και πώς τα μαγειρεύουμε…
-Μαζί, οι πιο νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψετε άγρια χόρτα!

Ξεφυλλίστε τις σελίδες του ανανεωμένου Olive και απολαύστε:

Food talks

Η διαχρονική γοητεία της μοναστικής κουζίνας
Σε μια εποχή όπου ερωτήσεις με έννοιες όπως «mindful», «sustainable», «local», «plant-based» και «farm-to-table» γίνονται δημοφιλείς στον χώρο της γαστρονομίας, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε δύο μόνο λέξεις: μοναστηριακή κουζίνα.

10+1 τρόποι για «μοναχική» κουζίνα!
Μια «παλιά» ιστορία κάνει δυναμικό comeback στο σήμερα ως σύγχρονη γαστρονομική τάση με φανατικούς υποστηρικτές της τους Millennials. Όσπρια, λαχανικά, ξηροί καρποί, δημητριακά και θαλασσινά βρίσκουν στέγη στα πιάτα της μοναστηριακής κουζίνας. Οι δημιουργικοί συνδυασμοί των υλικών αντλούν έμπνευση από τη μοναστηριακή κουλτούρα και τις επιταγές του τρόπου ζωής των μοναχών, συνθέτοντας μια νόστιμη, γεμάτη χρώματα και μυρωδιές ταπεινή κουζίνα.

Lunch with Tina: Γιώργος Γκάτσος
Με βαθιά αγάπη στην κουζίνα του Αγίου Όρους και τη φιλοσοφία της, η ψυχή της γνωστής Φάμπρικας του Ευφρόσυνου επιμένει ότι δεν είναι μόνο η απλότητα των υλικών αλλά και η βαθιά αγάπη και ο σεβασμός για την τροφή που την κάνουν σπουδαία.

Συζήτηση με την Αντωνία Τριχοπούλου
«Η ελληνική γαστρονομία είναι βιωματική. Πρέπει να την έχεις ζήσει για να μπορείς να τη μαγειρέψεις».

Μια ημέρα γεμάτη συμβολισμούς για τα δικαιώματα της γυναίκας και της δημόσιας εκπαίδευσης, στην πιο σεβαστή αίθουσα της χώρας, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, συζητήσαμε με την ακαδημαϊκό Αντωνία Τριχοπούλου για το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας, τη θέση της παραδοσιακής διατροφής, την πολιτική της διατροφής, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την παραμελημένη ελιά.

Μίλα μου για μοναστική κουζίνα
Έξι νέοι, εκπρόσωποι της νέας γενιάς, μας μιλούν για την σχέση τους για την υγιεινή διατροφή των μοναχών και πως την έχουν εντάξει στην ζωή τους.

Debate: Δύο σεφ συνομιλούν και «κοντράρονται»
Η Αγάπη Μιχελή, η σεφ στην πρεσβεία της Δανίας και μαγείρισσα στη Λόντζα της γειτονιάς συνομιλεί με την Ελένη Σαράντη, σεφ στο Lost Athens, στην κουζίνα του οποίου εργάζονται μόνον γυναίκες.

Φαινόμενο
Ταβέρνα Κληματαριά: Γίγαντες και μουσική πάνω από το Ιερό του Απόλλωνα
Το κροκί μαγαζί, που δίνει χρώμα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από το 1927, παραμένει επίκαιρο και αντιστέκεται στις γαστρονομικές και νεοεστιατορικές προκλήσεις. Συνεχίζει να μαγειρεύει νόστιμα, να… τραγουδά και να χαρίζει μαθήματα ιστορίας σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Gen Z
Μήπως είμαστε φαν της καλογηρικής κουζίνας;
Λίγο από χορτοφαγία, λίγο από βιγκανισμό, λίγο από pescetarian και λίγο από το wellness του φυσικού και ιντερνετικού κόσμου. Έτσι θα περιέγραφε ένας σημερινός 25άρης την καλογερική μαγειρική – και πιθανότατα δεν θα είχε άδικο.

Τα ελληνικά αφρώδη της άνοιξης
Ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας τους, οι πολλές και διαφορετικές κατηγορίες, το ταίριασμά τους με πολλά φαγητά και μεζέδες της ελληνικής κουζίνας και ταυτόχρονα οι απόλυτα φιλικές τιμές, τα καθιστούν ιδανικά για τα ανοιξιάτικα τραπέζια μας, νηστίσιμα και μη.

Συνέντευξη με τη Γεωργία Κοφινά: τα σαρακοστιανά δεν είναι μόνο για νηστεία.
Συγγραφέας -μαζί με τη Μαριγούλα Κοκκίνου- του βιβλίου «Σαρακοστιανά», που βρίσκεται ήδη στην 28η έκδοση, καθηγήτρια σε σχολή μαγειρικής, αρθρογράφος σε έντυπα γαστρονομίας και σύζυγος κληρικού, μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις της για τη νηστεία, τη χορτοφαγία και τις σύγχρονες τάσεις στα νέα, «υγιεινά» υλικά.

Νόστιμα, νηστίσιμα, με μοναστηριακή φιλοσοφία
Δέκα εστιατόρια της Αθήνας μάς παρουσιάζουν τη γευστική πλευρά της Σαρακοστής.

GREEN

Μια farm to table εμπειρία πάνω στη θάλασσα
Ένα χωράφι και ένα εστιατόριο πάνω στη θάλασσα, ένας σεφ που έχει θητεύσει σε σπουδαίες κουζίνες του κόσμου κι ένας manager με πάθος για την απόλυτη επαφή με τη φύση και τους καρπούς της συνθέτουν μια ξεχωριστή farm to table εμπειρία στο Lygaria Farm & Kitchen στην Κέα.

Πρώτη Ύλη
Γλυκό μου λουκουμάκι
Ένα αγαπημένο και μαρτυριάρικο γλυκό που σε προδίδει αφήνοντας πάνω στα ρούχα, στα μάγουλα και τα χείλη σου ίχνη λουκουμόσκονης.

Παραγωγός: Ζουμερές φράουλες παντός καιρού
Δύο αδέρφια, ο Ευθύμης και ο Νέστορας Γκουρτζιούμης, καλλιεργούν στην Κοζάνη το πιο χαρακτηριστικό ανοιξιάτικο φρούτο σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Με τα χόρτα της άνοιξης
Άγρια και ήμερα χόρτα, αβρωνιές, σπαράγγια και μυρωδικά μπαίνουν στην
κατσαρόλα και το ταψί για να δώσουν τα πιο νόστιμα πιάτα της Σαρακοστής.

Πλαστός, Μπουρανί Τυρνάβου, Σαλάτα με άγρια ρόκα & όσπρια, Χόρτα με μυρωδικά, ντομάτα & ξινό τραχανά, Χορτοτυρόπιτα, Μαραθοκεφτέδες, Γίγαντες με άγριο μάραθο & σέσκουλα, Τσουκνιδόπιτα με ζύμη πατάτας, Άγρια σπαράγγια φρικασέ, Βλίτα τσιγαριαστά με ντομάτα & σκορδαλιά

Εκλεκτή ψαροφαγία κατ’ οίκον
Κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά στην υπηρεσία των πιο νόστιμων ψαριών. Η επιλογή του ποτού, δική σας!
Κακαβιά, Μπαρμπούνια εσκαμπές, Τόνος σουβλάκι με φιστίκι Αιγίνης & σαλάτα από ψητά παντζάρια, Γιουβέτσι ουζάτο με ξιφία, Τόνος πλακί με τσορίθο & καπνιστή πάπρικα, Κρανιός με σπανάκι & φρέσκα κρεμμυδάκια γιαχνί, Παλαμίδα στη σχάρα με γλάσο από πετιμέζι & ξίδι, Φαγκρί με χόρτα αυγολέμονο, Γιουβαρλάκια μπακαλιάρου – σφυρίδας με κάρι, αυγολέμονο, Fish and chips με αγιολί, Λιγκουίνι με πέστο λιαστής ντομάτας & τραγανό γαύρο, Μπαρμπούνια σαν ωμό σαβόρο, Κακαβιά με συναγρίδα & κρόκο Κοζάνης, Παλαμιδάκι στον φούρνο με φινόκιο, κολοκυθάκια & εστραγκόν, Φαγκρί στη λαδόκολλα, Μπακαλιάρος μπουρδέτο με νεροκρέμμυδα & φρέσκια λουίζα, Σκορπίνα με φρέσκια ντομάτα, μελιτζάνες & ξινόχοντρο, Λαβράκι σπετσιώτα στη λαδόκολλα, Φασί με πράσα στον νταβά, Μαγιάτικο παπιγιότ στη λαδόκολλα με λαχανικά, κρόκο Κοζάνης & ρετσίνα

Γλυκά χωρίς βούτυρο
Μόνο με ελαιόλαδο, ταχίνι, σταφίδες, σιμιγδάλι, ξηρούς καρπούς και μυρωδάτα μπαχαρικά.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος σοκολατένιος, Μεσολογγίτικο ραβανί, Λεμονόπιτα με ελαιόλαδο & γλάσο λεμονιού, Γλυκιά στριφτή ταχινόπιτα, Μπακλαβάς
με πορτοκάλι, καρύδια & τζίντζερ, Κορμός σοκολάτας με χαλβά

Οίνος
Τα κρασιά του μήνα που ξεχωρίσαμε

Olive!
Φαγητό με ψυχή!

Αυτή την Κυριακή με το Πρώτο Θέμα