Τέσσερις τρουφοκυνηγοί, πέντε τρουφόσκυλα και επτά σεφ αποτελούν την ομάδα που έχει αναλάβει την εξερευνητική και ιδιαίτερη πρωτοβουλία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών για Κυνήγι Τρούφας στα δάση της περιοχής.
Του Σπύρου Ιωάννου
Η εξαιρετική πρόταση-δραστηριότητα, μοναδική στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και διαρκεί μέχρι τέλος Οκτώβρη-, περιλαμβάνει μια εμπειρία όπου οι επισκέπτες μαζί με τους ειδικούς κυνηγούς τρούφας και με εξειδικευμένα τρουφόσκυλα, αναζητούν και βρίσκουν τρούφες, οι οποίες στη συνέχεια μετατρέπονται επιτόπου στο δάσος -από τους έμπειρους σεφ-συνεργάτες του μουσείου-, σε μία μοναδική στο είδος της τρουφομακαρονάδα.
Έπειτα το πρόγραμμα συνεχίζεται με επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο και την γευσιγνωσία μεταξύ διαφόρων ειδών μανιταριών -μεταξύ αυτών και γλυκού- αλλά και εξαιρετικών ντόπιων κρασιών.
Εκθέματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Μουσείου, «Ήδη, πολύ μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, κυρίως από Αμερική και Καναδά, έχουν κλείσει πολλές επισκέψεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα, εκτός από τον «ήλιο και τη θάλασσα», διαθέτει και άλλες, μοναδικές προτάσεις που αν αναδειχθούν, μπορούν να συγκεντρώσουν σημαντικό ενδιαφέρον και να αποτελέσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση εναλλακτικού τουρισμού, μοναδική στην Ελλάδα, όπου συγκριτικά με ανάλογες δράσεις στο εξωτερικό, είναι ποιοτικά, αλλά και οικονομικά ανώτερη.»
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών βρίσκεται στην Καλαμπάκα, κοντά στην πόλη των Τρικάλων, στην Θεσσαλία. Ο εκθεσιακός του χώρος περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 300 είδη ζώων και αρκετές δεκάδες με τα κυριότερα είδη μανιταριών.
Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Για τα μανιτάρια έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξης τους παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα.
Η άριστη ποιότητα των εκθεμάτων και το κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, προδιαγράφουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και καθιστούν τη Μουσειακή εμπειρία, όχι μόνο ευχάριστη, αλλά και παραγωγική.
info
www.meteoramuseum.gr