Βρέθηκα στο Athens Coffee Festival την τελευταία μέρα της λειτουργίας του, στις 27 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, και είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ στα περίπτερα με άρωμα καφέ, αλλά και να ξεχωρίσω επαγγελματίες και προϊόντα που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου, να δοκιμάσω καφέδες, άλλα ροφήματα, αναψυκτικά και χυμούς και να ενημερωθώ για νέες τάσεις στον χώρο καθώς και για τους τρόπους εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των barista.

Τα περίπτερα κάλυπταν όλους τους πιθανούς τομείς που ενδιαφέρουν έναν επαγγελματία καφεστίασης: από καινούρια είδη και ποικιλίες καφέ μέχρι λειτουργικά ποτά και αναψυκτικά και τσάγια με superfoods, εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη αλλά και μπισκοτάκια, σνακ ή και φαγητά που συνοδεύουν τα ζεστά μας ροφήματα, ποτήρια και οικολογικά καλαμάκια και φυσικά μηχανές και εξαρτήματα καφέ.

Ως λάτρης του καφέ, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω πολλούς καφέδες αλλά και να γευτώ ροφήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντικαταστήσουν τον καφέ στην καθημερινότητά μου, όπως λειτουργικά ποτά με combucha ή αλόη, τσάι με κουρκουμά ή άλλα superfoods, καφέ με ginseng, σοκολάτα ρόφημα.

Από τους καφέδες που δοκίμασα, δεν γίνεται να μην ξεχωρίσω τον παγωμένο ελληνικό καφέ του Λουμίδη που γίνεται με ένα ειδικό σκεύος συμπίεσης του καφέ που αφαιρεί το κατακάθι και δίνει στο τελικό αποτέλεσμα ένα μοναδικό άρωμα και μια απίστευτη φρεσκάδα. Άλλοι καφέδες που ξεχώρισα -από αυτούς πάντα που δοκίμασα- ήταν η ποικιλία 80-20 (Arabica-robusta) των 3sips της Εταιρείας Mr Bean, o Ethiopia της Cultivos, που κυκλοφορεί σε κάψουλες με 0% αλουμίνιο, ο καφές με Ginseng με ζάχαρη καρύδας από την εταιρεία foodNess.

Αυτό που μου κέντρισε προσωπικά το ενδιαφέρον σε σχέση με τα προϊόντα είναι κυρίως ό,τι αφορά τα προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν τον καφέ: αναψυκτικά, ποτά και ροφήματα βασισμένα σε superfoods. Αυτά είναι τα ροφήματα της εταιρείας FoodNess που κυκλοφορούν σε κάψουλες για μηχανή Dolce Gusto και χρησιμοποιούν τσάι μάτσα, κουρκουμά, Dragon Fruit, Σπιρουλίνα, Πιπερόριζα, Ιπποφαές. Η εταιρεία YumTales έχει χυμούς και ποτά με combucha, ένα ένζυμο που βοηθά στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Δοκίμασα το ποτό με Combucha και κράνμπερι και ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Παράλληλα, έχει και υγιεινά σνακ, βασισμένα σε όσπρια, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα κλασικά πατατάκια και γαριδάκια.

Ποτά με combucha δοκίμασα και σε μια άλλη εταιρεία, τη Superdrinks, που έχει ποτά για αποτοξίνωση, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και για τόνωση ενέργειας.

Δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό βέβαια να δοκιμάσω Ruby Chocolate της Novello Tales, που ήταν πολύ γλυκιά και κρεμώδης, ενώ κυκλοφορεί και σε μορφή σκόνης, για να μπορούμε να τον απολαύσουμε και στο σπίτι μας.

Παράλληλα, για τους λάτρεις της ζάχαρης στα ροφήματά τους ξεχωρίσαμε μια πιο εναλλακτική, 100% φυσική ζάχαρη, που κυκλοφορεί στο εξωτερικό και σχεδιάζει να έρθει και στην Ελλάδα.

Οπως φάνηκε, το Athens Coffee Festival, επέστρεψε με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και δίνει ραντεβού με τους λάτρεις του καφέ και τους επαγγελματίες της καφεστίασης για τον Σεπτέμβριο του 2022!

info
Ολοκληρώθηκε για μια ακόμη χρονιά το Athens Coffee Festival, το μεγαλύτερο event που απευθύνεται σε επαγγελματίες από την καφεστίαση αλλά και στους απανταχού λάτρεις του καφέ. Συνολικά 16.500 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, το τριήμερο 25 με 27 Σεπτεμβρίου.

Με γνώμονα την ασφάλεια και την τήρηση των αποστάσεων στην Covid εποχή, τα περίπτερα και όλες οι δραστηριότητες έλαβαν χώρα στους εξωτερικούς χώρους της Τεχνόπολης, προς αποφυγή συνωστισμού. Παράλληλα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε ένας αριθμός Masterclasses καφέ, που είχαν μεγάλη απήχηση από τους επαγγελματίες του χώρου.

Το Athens Coffee Festival προσέλκυσε επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας (όπως Καλαμάτα, Θήβα, Κόρινθο, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη, Άμφισσα, Ρόδο, Χίο, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Γιαννιτσά, Πάτρα, Καλαμπάκα, Καστοριά), αλλά και το εξωτερικό (Γερμανία, τη Κύπρο και την Ινδία).

Δείτε επίσης:
Athens Coffee Festival 2020

Burger Fest: To φεστιβάλ-ωδή στο burger ξεκινά!

Το Vegan Life Festival επιστρέφει στην Τεχνόπολη