Την Τρίτη 13 Μαρτίου, στο πλαίσιο θεματικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Λέσχη γαστρονομίας Μυκόνου, ο σεφ Γρηγόρης Χέλμης, από το μεταμοντέρνο τσιπουράδικο «ΜεΖέν», παρουσιάζει τη φιλοσοφία και τη λογική της κουλτούρας που πλαισιώνει ένα μεζεδοπωλείο.

Είναι η δεύτερη χρονιά που ο σεφ επισκέπτεται το νησί των Ανέμων ως προσκεκλημένος της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου αφού πρόπερσι συμμετείχε σε παρουσίαση με θέμα το μυκονιάτικο μεζέ που διοργανώθηκε στον κινηματογράφο «Μαντώ», στη Χώρα της Μυκόνου.

Η φετινή παρουσίαση θα εστιάσει στους δυο σημαντικούς πυλώνες που χαρακτηρίζουν ένα τσιπουράδικο που δεν είναι άλλοι από το τσίπουρο και τους μεζέδες που το συνοδεύουν. Ο Χέλμης και η ομάδα του «ΜεΖέν» αποτελούν μια από τις ελπίδες στο άνοιγμα που κάνει η νέα γενιά μαγείρων σε ένα μεγάλο κι εν πολλοίς ξεχασμένο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Πρόκειται για αυτό που στηριζόταν πάντα στην ποικιλία, στην ευφάνταστη διαχείριση των εποχικών υλικών, της ημερήσιας ψαριάς. Έτσι διαμορφώθηκε η λογική του μεζέ που συμπλήρωνε το τραπέζι ή συνόδευε το τσίπουρο, το ούζο και το κρασί.

mezen-(1)

Θέμα της συνάντησης είναι η γνωριμία με την φιλοσοφία του βολιώτικου τσιπουράδικου, ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα του «ΜεΖεν» συνεχίζει την παράδοση του μεζέ και η λογική με την οποία αναβαθμίζουν ένα προς ένα τα μικρά προσφερόμενα πιατάκια που συντροφεύουν το τσίπουρο.
Ο σεφ θα εστιάσει στην ψαροφαγία και συγκεκριμένα στον παστό μπακαλιάρο που σε λίγες μέρες πανελλαδικά θα έχει την τιμητική του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αφορμή της άφιξης του σεφ και της ομάδας του βολιώτικου «ΜεΖέν» στο νησί είναι η συνεργασία τους -το διήμερο 14 και 15 Μαρτίου -με το καφέ-μεζεδοπωλείο «Captain’s», στο Γιαλό της Μυκόνου. Τα παιδιά του «Captain’s», ο Απόλλων Βούλγαρης και ο Νικόλας Λοΐζος, κινούνται στον ίδιο περίπου χώρο, αυτόν του τσιπουράδικου και όχι μόνο, με ευφάνταστους και ευφραντικούς μεζέδες με μια λογική όπως την ονομάζουν «food to share», φαγητό δηλαδή που το μοιράζεσαι με τον συνδαιτυμόνα και συμπότη σου.

info
Τοποθεσία: Aίθουσα εκδηλώσεων τοπικής κοινότητας στην πλατεία της Άνω Μεράς.
Eίσοδος: ελεύθερη
http://www.mykonosgastronomia.gr/