Ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις του διαγωνισμού Athena International Olive Oil Competition που διεξήχθη στη Σητεία 7 με 9 Απριλίου με διεθνή κριτική επιτροπή. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, ενώ θα γίνει και επίσημη τελετή απονομής την Κυριακή 29 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Οι φετινές συμμετοχές
Το καλύτερο ελαιόλαδο ήταν ιταλικό, ενώ οι συμμετοχές ήταν απόλυτα μοιρασμένες, από Ελλάδα και εξωτερικό. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 563 ελαιόλαδα, παρουσιάζοντας μία μικρή μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με το 2021, χρονιά κατά την οποία είχε σημειωθεί μία ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στις συμμετοχές, κατά 25% περίπου. Η παγιωμένα υψηλή συμμετοχή ελαιολάδων από το εξωτερικό επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού για την Ελλάδα, που καθίσταται διεθνώς η έδρα μιας εκ των πιο σημαντικών διαδικασιών αξιολόγησης ενός εμβληματικού για την πατρίδα μας προϊόντος.
Η Ελλάδα συμμετείχε  με 287 ελαιόλαδα (σχεδόν το 51%), με τα υπόλοιπα 276 (πάνω από 49%) να προέρχονται από 22 χώρες του Νοτίου και του Βορείου ημισφαιρίου από όλες τις ηπείρους της γης: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότιος Αφρική, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Αυτή τη στιγμή 58 χώρες σε όλο τον κόσμο παράγουν ελαιόλαδο, ωστόσο το 98% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη λεκάνη της Μεσογείου και το 80% από χώρες της Ε.Ε.

Τι είναι ο διαγωνισμός Athena;
Ο διαγωνισμός Αthena διεξάγεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Φέτος επιλέχθηκε η Σητεία Λασιθίου, όπου η ελιά καλλιεργείται από τους μινωικούς χρόνους και αποτελεί σήμερα την πλέον διαδεδομένη αγροτική καλλιέργεια, ενώ όλη η περιοχή βρίθει από υπεραιωνόβιες ελιές. Στο περιβάλλον αυτό, το οικοσύστημα του οποίου ορίζεται από την ελιά, οι 30 κριτές του ATHENA βίωσαν την περίφημη κρητική φιλοξενία. Όπως πάντα, εκτός από τους Έλληνες κριτές, τα δύο τρίτα της επιτροπής (οι 20) ήταν από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 11 χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τυνησία και Χιλή.

Υπό την προεδρία του Ισπανού Jose Maria Penco, η διεθνής κριτική επιτροπή του Athena απένειμε 366 μετάλλια, τα 176 έκτων οποίων σε ελληνικά ελαιόλαδα ως εξής: 32 Διπλά Χρυσά (τα 7 ελληνικά), 135 Χρυσά (τα 39 ελληνικά), 126 Αργυρά (τα 81 ελληνικά) και 73 Χάλκινα (τα 49 ελληνικά). Την υψηλότερη βαθμολογία και τον τίτλο «Best of Show», απέσπασε το ιταλικό Coratina Maselli της εταιρείας Azienda Agricola Maselli, παραχθέν από την ομώνυμη ποικιλία κορατίνα, με προέλευση το Μπαρι της Απουλίας. Ολοφάνερη είναι η συνεχόμενη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών ελαιολάδων, αφού τα μετάλλια που εξασφάλισαν φέτος συνολικά έφτασαν το 61,3% των συμμετοχών τους, ξεπερνώντας κατά πολύ το περσινό 54,2%.

Το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος
Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος ήταν το Terra Creta Κολυμβάρι, της εταιρείας Terra Creta. Το ίδιο ελαιόλαδο ήταν ταυτόχρονα και το κορυφαίο από κορωνέικη, ανάμεσα σε όλα τα δείγματα από την ποικιλία αυτή, το ποσοστό συμμετοχής της οποίας εμφανίζει συνεχή άνοδο. Φέτος έφτασε τα 207 δείγματα (από 151 πέρυσι). Από αυτά, τα 2 ήταν από Βραζιλία, 1 από ΗΠΑ, 3 από Ισραήλ, 1 από Κίνα, 3 από Κύπρο και 1 από το Μαρόκο. Διευρύνθηκαν, λοιπόν, οι συμμετοχές ελαιολάδων από κορωνέικη και από χώρες εκτός Ελλάδας, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, διακρίσεις.

Βραβεύσεις αρωματικών ελαιολάδων
Συνεχόμενες είναι, επίσης, οι βραβεύσεις των ελληνικών αρωματισμένων ελαιολάδων. Φέτος δύο εξ αυτών απέσπασαν Διπλό Χρυσό μετάλλιο (δηλαδή 95% και πάνω) από ένα, πέρυσι. To Laconiko Lime, της ομώνυμης εταιρείας, ήταν όπως πέρυσι, το κορυφαίο αρωματισμένο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Κατά τα άλλα, από τα 45 αρωματισμένα ελαιόλαδα που συμμετείχαν βραβεύτηκαν τα 34. Οι ελληνικές συμμετοχές ήταν 36 στη συγκεκριμένη κατηγορία, εκ των οποίων διακρίθηκαν τα 28. Πρόκειται αναμφίβολα για μία κατηγορία ελαιολάδων όπου η Ελλάδα δείχνει να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η φετινή συνδιοργάνωση
Ο Athena IOOC 2022 αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Σητείας, της Αναπτυξιακής Σητείας και του Επιμελητηρίου Λασιθίου, μαζί με την οργανώτρια εταιρεία Vinetum και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τόσο ο υπουργός του πρώτου, Γιάννης Πλακιωτάκης, όσο και η Γενική Γραμματέας του δεύτερου, Χριστιάνα Καλογήρου, βρέθηκαν στη Σητεία για να παρακολουθήσουν, μαζί με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη, τη διαδικασία αξιολόγησης του Athena.
Τα πλήρη αποτελέσματα βρίσκονται στο www.athenaoliveoil.gr

Η τελετή απονομής
Tην Κυριακή 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή απονομής στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Κάποιες ώρες πριν την τελετή, θα γίνει παρουσίαση των ελαιολάδων, αλλά και γευσιγνωσία (13.00- 19.30). 
 Τα ελαιόλαδα θα παρουσιαστούν όλη την ημέρα σε διάταξη «stand up/self pure», κατά την οποία ο επισκέπτης αυτοεξυπηρετείται, επιλέγοντας ελευθέρα τι θα δοκιμάσει. Η διαθεσιμότητα όλων των ελαιολάδων δεν
είναι εγγυημένη μέχρι το πέρας της εκδήλωσης. Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες HORECA, για τους οποίους η είσοδος είναι δωρεάν. Προκειται δηλαδή για εστιάτορες, σεφ, οινοχόους, αγοραστές ελαιολάδου χονδρικής και λιανικής (π.χ. από παντοπωλεία, ντελικατέσεν, κάβες, ξενοδοχεία κ.ά.), αλλά και παραγωγούς-τυποποιητές ελαιολάδου, δημοσιογράφους και γενικότερα ΜΜΕ.  Η είσοδος για το καταναλωτικό κοινό κοστίζει 15€.

Διαβάστε ακόμη

Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena ξεκίνησε στη Σητεία

6os Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου Athena

Athena International Olive Oil Competition 2021