Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Μαΐου ένα μοναδικό διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ζαχαροπλαστικής, που φιλοξενήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων «Οδός Κασσάνδρας» στο Βοτανικό, με εισηγητή τον Pastry Chef της κορυφαίας σχολής École Ritz Escoffier, Christophe Messina.
Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση στην Ευρώπη μετά από την τρία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο το Ritz Paris παρέμεινε κλειστό στο πλαίσιο πλήρους ανακαίνισης.
Συνδυάζοντας άρτια τη σημερινή τεχνογνωσία με την σταθερή αξία της παράδοσης, οι συνταγές που παρουσίασε ο pastry chef αντιπροσώπευαν αισθητικά και γευστικά την απαράμιλλη φινέτσα της κλασικής γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Την πρώτη ημέρα του προγράμματος ο chef παρουσίασε κλασικές συνταγές ζαχαροπλαστικής του μεγάλου Γάλλου Αρχιμάγειρα Auguste Escoffier, που έμειναν χαραγμένες στην ιστορία της παγκόσμιας γαστρονομίας. Όπως τo ντελικάτο -και χωρίς γλουτένη- «Fraises Sarah-Bernhardt», γλυκό που δημιουργήθηκε προς τιμήν της ομώνυμης ηθοποιού, με δροσερό σορμπέ ανανά, φράουλες και ανανά μαριναρισμένες σε σαμπάνια και μισομαγειρεμένη μαρέγκα. Το διάσημο Peche melba, που δημιουργήθηκε από τον Escoffier προς τιμήν της Αυστραλιανής τραγουδίστριας Nellie Melba to 1893, δεν θα μπορούσε να λείπει από την επίλεκτη λίστα στην οποία παρουσιάστηκε ως Meli Melo από Peche Melba με ροδάκινα ποσέ, χυμό βατόμουρου, ζελέ ροδάκινου, σάλτσα βατόμουρο και ιβίσκου, παγωτό βανίλια και καραμελωμένα αμύγδαλα. Η πρώτη μέρα έκλεισε με ένα παγωμένο βελούδινο Montmorency Souffle με μπισκότο αμυγδάλου, χυμό, γλάσο και σάλτσα βύσσινο.
Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε μία ακόμα τριάδα συνταγών βασισμένων στις σύγχρονες τεχνικές υψηλής ζαχαροπλαστικής, που χρησιμοποιούνται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αρχή έγινε με αφράτη pâte à choux σε ένα ανεπανάληπτο προφιτερόλ με μάνγκο και σουσάμι με σάλτσα σοκολάτας-καρύδας. Σειρά είχε μια βελούδινη nougat βατόμουρου με βερίκοκα, σύκα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια «παλέτα» από tonka beans και πρωταγωνιστή τη σοκολάτα. Μετά την επίδειξη της εκτέλεσης κάθε συνταγής του εκπαιδευτικού προγράμματος ακολούθησε και γευστική δοκιμή.
Επίσης δύο τυχεροί συμμετέχοντες, κατόπιν κλήρωσης, κέρδισαν ένα ταξίδι στο Παρίσι, προσφορά της Delifrance Hellas και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ζαχαροπλαστικής, μέσα στην École Ritz Escoffier.
Το πρόγραμμα που ετέλεσε υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, διοργανώθηκε από τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Gastronomy Essentials Ltd και με τη στήριξη της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος λίγες μόλις εβδομάδες πριν την πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία του πολυτελούς ξενοδοχείου Ritz Paris και της παγκοσμίου φήμης σχολής École Ritz Escoffier.
Λίγα λόγια για τον chef
Ο Pastry Chef της École Ritz Escoffier / Ritz Paris Hotel, ξεκίνησε την καριέρα του δίπλα στο φημισμένο Γάλλο Pierre Hermé και αμέσως μετά στο 2** Michelin εστιατόριο Bastide του Jaques Chibois. Συνεργάστηκε με τον Guy Savoy για 2 χρόνια και στο ομώνυμο βραβευμένο με 3*** Michelin εστιατόριό του αλλά και στο 1* Michelin εστιατόριο Chiberta, ιδιοκτησία του ιδίου. Στη συνέχεια φεύγει από Γαλλία και αναλαμβάνει Head Pastry Chef στο ξενοδοχείο Abode Glasgow, στη Γλασκώβη δημιουργώντας και τα γλυκά για το fine dining εστιατόριο του chef Michael Caines. Το 2010 ανοίγει το ξενοδοχείο Shangri-La στο Παρίσι όπου εργάζεται μέχρι το Δεκέμβριο 2015 ενώ με τη νέα χρονιά ξεκινά τη συνεργασία του με το Ritz Paris ως καθηγητής ζαχαροπλαστικής στην École Ritz Escoffier.
Φωτογραφίες: Στέλιος Καλησπέρης
info
Cucina.gr
Gastronomy Essentials Ltd