Πριν μερικές βδομάδες, σε μια προσπάθεια να γίνουμε οι Έλληνες λίγο πιο «πράσινοι», σταματήσαμε την αλόγιστη χρήση πλαστικού, μια και οι σακούλες στο σούπερ μάρκετ άρχισαν να χρεώνονται. Οι Ολλανδοί πήγαν την οικολογία ένα βήμα παρακάτω, δημιουργώντας τον πρώτο διάδρομο σούπερ μάρκετ χωρίς πλαστικό.

Στο Ekoplaza, το πρώτο σούπερ μάρκετ του είδους του, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του, θα βρεις πάνω από 700 προϊόντα καθημερινής χρήσης, αλλά ούτε ίχνος πλαστικού. Τα τρόφιμα είναι αποθηκευμένα σε γυάλινα και μεταλλικά δοχεία ή σε χάρτινα κουτάκια. Με μια πρώτη ματιά μπορεί μερικές συσκευασίες να μοιάζουν πλαστικές, αλλά στην ουσία είναι κατασκευασμένες από από ένα ειδικό φυτικό υλικό, το οποίο διασπάται σε μόλις 12 εβδομάδες.

28467748_1952858024769612_2010703540967252722_n

Το συγκεκριμένο κατάστημα αποτελεί «σύμβολο του μέλλοντος του λιανικού εμπορίου τροφίμων», όπως υποστηρίζει ο Ίαν Σάντερνλαντ, συνιδρυτής της περιβαλλοντικής εκστρατείας «A Plastic Planet», η οποία ελπίζει σε έναν κόσμο με λιγότερο πλαστικό. «Κατανοούμε πλήρως ότι αυτό που ζητάμε είναι εξαιρετικά δύσκολο» λέει. «Ωστόσο, είναι απαράδεκτο για εμάς να συνεχίσουμε να τυλίγουμε τα τρόφιμα και τα ποτά μας σε αυτό το άφθαρτο πλαστικό υλικό. Όλοι, ξέρουν πλέον, πως πρέπει να σημειωθεί πρόοδος».

Το εν λόγω κατάστημα πάντως φαίνεται να έχει σημαντική οικολογική συνείδηση, αφού οι ιδιοκτήτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δημιουργήσουν έναν διάδρομο χωρίς πλαστικό και στα 74 καταστήματά της εταιρείας στην Ολλανδία.

Δείτε ακόμα:
Aυτό το παντοπωλείο προσπαθεί να σώσει τον πλανήτη