Πέντε χρόνια καινοτομίας και δημιουργικότητας για το φεστιβάλ γαστρονομίας, που διοργανώνει ο Όμιλος Mar-Bella Collection. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους Έλληνες σεφ που αναζήτησαν την γαστρονομική τους έκφραση στο εξωτερικό και διαπρέπουν διεθνώς.
Στον πυρήνα του φετινού προγράμματος βρίσκεται η δημιουργία και η παρουσίαση καινοτόμων μενού 5 πιάτων, από τους συμμετέχοντες σεφ. Κάθε μενού περιλαμβάνει ένα signature πιάτο του σεφ, μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή με σύγχρονη προσέγγιση, ένα πιάτο βασισμένο σε μοριακές ή fusion τεχνικές, ένα πιάτο εμπνευσμένο από την εμπειρία τους στο εξωτερικό και ένα που εκφράζει το όραμά τους για το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας.
Τα μενού των εκδηλώσεων θα συνοδεύονται από εκλεκτές ετικέτες κρασιών με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα και πιο συγκεκριμένα από το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Κτήμα Άλφα, τα Oenops Wines, καθώς και pairing με ετικέτες από Aiolos Wines.
«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μέσω της συνεργασίας μας με διακεκριμένους και ταλαντούχους Έλληνες Chef του εξωτερικού, τους προσκαλούμε πίσω στην Ελλάδα, προσφέροντας στο κοινό της Mar-Bella Collection την ευκαιρία να ανακαλύψει την γαστρονομική τους κουλτούρα» σημειώνει ο Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing Περικλής Γομπάκης. «Φέτος πέντε διακεκριμένοι Έλληνες σεφ παρουσιάζουν μενού εμπνευσμένα από το διεθνές τους ταξίδι, την ελληνική τους κληρονομιά και την αφοσίωσή τους στα πιο εκλεκτά τοπικά υλικά».
Γιώργος Καταράς | Σάββατο 28 Ιουνίου 2025 — Pearl, Elix
Με καταγωγή από την Αθήνα, αρχικά μουσικός, ο Γιώργος Καταράς ακολούθησε τη μαγειρική τέχνη μετά τις σπουδές του, με εκπαίδευση σε Παρίσι και Λονδίνο. Έχει εργαστεί σε εστιατόρια υψηλού επιπέδου όπως το Geranium στην Κοπεγχάγη. Διατηρούσε το δικό του βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο στο Άμστερνταμ, το οποίο έκλεισε εξαιτίας της πανδημίας. Σήμερα, είναι επικεφαλής στο CUE Amsterdam — ένα καινοτόμο listening bar που συνδυάζει γαστρονομία και μουσική. Η κουζίνα του ισορροπεί ανάμεσα στην τεχνική της βόρειας Ευρώπης και την ελληνική φρεσκάδα, με έντονη έμφαση στη γευστική έκφραση.
Giorgio Pintzas Monzani | Σάββατο 12 Ιουλίου 2025 — Apaggio, Nido
Ελληνοιταλός σεφ και συγγραφέας Giorgio Pintzas Monzani ζει στην Ιταλία και συνδυάζει με ευρηματικότητα τις γευστικές παραδόσεις των δύο χωρών. Ως καθηγητής στο Congusto Institute στο Μιλάνο, εμπνέει με την ικανότητά του να μεταμορφώνει υλικά όπως ο ελληνικός τραχανάς ή το πεκορίνο από την Αμφιλοχία με σύγχρονες τεχνικές. Έχει σημαντική παρουσία σε διεθνή γαστρονομικά γεγονότα, όπως το Pitti Taste 2025 στη Φλωρεντία.
Τάκης Παναγάκης | Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025 — Apaggio, Nido
Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Τάκης Παναγάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Εργάστηκε στο Etrusco στην Κέρκυρα και στη συνέχεια μετακόμισε στην Ολλανδία, όπου απέκτησε σημαντική εμπειρία σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας όπως τα Harderwijk, Brouwerskolkje, Overveen και Mazie. Πλέον, έχει ανοίξει το δικό του εστιατόριο, το Elea στη Χάγη. Η κουζίνα του συνδυάζει παραδοσιακές γεύσεις και τεχνική ακρίβεια με ελληνικές επιρροές.
Αρσένιος Φουρκιώτης | Σάββατο 29 Αυγούστου 2025 — Pearl, Elix
Εγκατεστημένος στη Φινλανδία, ο Αρσένιος Φουρκιώτης αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα μέσω του bistrot του, Le Greq, στο Ελσίνκι. Το μενού του αλλάζει πέντε φορές τον χρόνο, με έμφαση σε εποχικά, φρέσκα υλικά και πιάτα με αυθεντικότητα. Όλα τα στοιχεία των πιάτων παρασκευάζονται εντός του bistrot — ακόμη και το γιαούρτι και το παγωτό.
Νίκος Κουλούσιας | Σάββατο 30 Αυγούστου 2025 — Apaggio, Nido
Ο Νίκος Κουλούσιας, γεννημένος στην Κοζάνη, είναι διεθνής σεφ με εμπειρία σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Απόφοιτος των New England Culinary Art Institute και Claude Dornier-Schule Friedrichshafen, έχει συμβάλει στην ίδρυση σχολής γαστρονομίας στο Λίβανο. Μεταξύ άλλων, έχει μαγειρέψει για βασιλικές οικογένειες, κυβερνήσεις και διάσημες προσωπικότητες, με highlight το γάμο του Χάρι και της Μέγκαν και τους εορτασμούς των 70 χρόνων βασιλείας της Ελισάβετ, δίνοντας έμφαση στη χρήση τοπικών υλικών όπως ο κρόκος και η τρούφα Κοζάνης. Στα πιάτα του δίνει έμφαση σε υλικά από τη γενέτειρά του, και του έχουν αποφέρει σημαντικές διακρίσεις, όπως ο τίτλος του Καλύτερου Σεφ στη Βόρεια Ελλάδα.
Δείτε το επετειακό βίντεο του φεστιβάλ