Η διεθνής γαστρονομική σκηνή κινείται σε ρυθμούς World’s 50 Best Restaurants 2025, καθώς η οργανωτική επιτροπή του θεσμού ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη εκτεταμένη λίστα με τα εστιατόρια που κατατάσσονται στις θέσεις 51 έως 100. Η φετινή αποκάλυψη σηματοδοτεί την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την κύρια τελετή απονομής, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου στο Τορίνο της Ιταλίας.

Η λίστα για το 2025 περιλαμβάνει εστιατόρια από 23 χώρες και 5 ηπείρους, αναδεικνύοντας τη δυναμική, την ποικιλομορφία και την πολιτισμική έκφραση της σύγχρονης υψηλής κουζίνας. Ανάμεσα στα νέα ονόματα και τις επιστροφές, ξεχωρίζουν εστιατόρια που συνδυάζουν τεχνική αρτιότητα με καινοτόμες προσεγγίσεις και βιώσιμη φιλοσοφία.

Αξιοσημείωτη είναι η είσοδος του Kle (#94) από τη Ζυρίχη, ενός vegan fine dining εστιατορίου που έχει προκαλέσει συζητήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Το Saison από το Σαν Φρανσίσκο (#98) επιστρέφει στη λίστα, ενώ το Azurmendi του Eneko Atxa στην Ισπανία (#81) διατηρεί την ισχυρή του παρουσία, εκπροσωπώντας τη βιωσιμότητα με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Εντυπωσιακή και η παρουσία της Ασίας, με το Mingles από τη Σεούλ (#89) και το Burnt Ends στη Σιγκαπούρη (#65) να αποτυπώνουν την ανερχόμενη δυναμική της ηπείρου.

Η Ελλάδα φέτος δεν εκπροσωπείται στη λίστα 51–100, γεγονός που δεν μειώνει τη συνολική εικόνα της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό. Πολλοί Έλληνες σεφ συνεχίζουν να διακρίνονται μέσα από διεθνείς συνεργασίες, γαστρονομικά residencies και pop-up projects που διαδίδουν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα σε σημαντικές αγορές, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των top 50 εστιατορίων.

Η κορύφωση θα έρθει στις 19 Ιουνίου, όταν θα αποκαλυφθούν τα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου για το 2025, στο πλαίσιο μιας λαμπρής τελετής στο Τορίνο. Μέχρι τότε, η εκτεταμένη λίστα μάς προσφέρει μια απολαυστική γεύση από το μέλλον της παγκόσμιας κουζίνας.