Η μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας και η απονομή των διεθνών βραβείων «The World’s 50 Best Restaurants 2021» που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διήμερο στην Αμβέρσα του Βελγίου, ολοκληρώθηκε χθες με την ανακοίνωση της λίστας με «Τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου».
Στη φετινή εκδήλωση, της οποίας μεγάλος χορηγός ήταν η San Pellegrino και η Aqua Panna, συμμετείχαν τα σημαντικότερα εστιατόρια από 26 χώρες του κόσμου.
Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχτηκε ο Δανός σεφ René Redzepi και το εστιατόριο Noma της Κοπεγχάγης που κέρδισε τον τίτλο «The World’s Best Restaurant 2021» και ταυτόχρονα το «The Best Restaurant in Europe 2021». Η διπλή βράβευση του κορυφαίου σεφ έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κατάκτηση του 3ου αστεριού από τον εμβληματικό Guide Michelin, μια αναγνώριση που ο κόσμος της γαστρονομίας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό.
Το εστιατόριο Noma διαδέχεται στην κορυφή της λίστας το εστιατόριο Mirazur του Mauro Colagreco που βρίσκεται στο Menton της Γαλλίας.
Υπενθυμίζουμε ότι το πολυβραβευμένο εστιατόριο που άνοιξε τις πόρτες του το 2018, μέσα σε έναν μόλις χρόνο λειτουργίας είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση της λίστας των «Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου 2019», κερδίζοντας το «New Entry Award», ενώ το πρώτο Noma βρέθηκε τέσσερις φορές στην κορυφή της λίστας, το 2010, το 2011, το 2012 και το 2014.
Η λίστα με τα Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου για το 2021
1. Noma (Κοπεγχάγη, Δανία)
2. Geranium (Κοπεγχάγη, Δανία)
3. Asador Etxebarri (Atxondo, Ισπανία)
4. Central (Λίμα, Περού)
5. Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία)
6. Frantzén (Στοκχόλμη, Σουηδία)
7. Maido (Λίμα, Περού)
8. Odette (Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη)
9. Pujol (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
10. The Cahairman (Χονγκ Κονγκ, Κίνα)
11. Den (Τόκιο, Ιαπωνία)
12. Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)
13. Don Julio (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή)
14. Mugaritz (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)
15. Lido 84 (Gardone Riviera, Ιταλία)
16. Elkano (Getaria, Ισπανία)
17. A Casa do Porco, (Σάο Πάολο, Βραζιλία)
18. Piazza Duomo (Alba, Ιταλία)
19. Narisawa, (Τόκιο, Ιαπωνία)
20. Diverxo (Μαδρίτη, Ισπανία)
21. Hiša Franko (Kobarid, Σλοβενία)
22. Cosme (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
23. Arpège (Παρίσι, Γαλλία)
24. Septime (Παρίσι, Γαλλία)
25. White Rabbit, (Μόσχα, Ρωσία)
26. Le Calandre (Rubano, Ιταλία)
27. Quintonil (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
28. Benu (San Francisco, ΗΠΑ)
29. Reale (Castel di Sangro, Ιταλία)
30. Twins Garden (Μόσχα, Ρωσία)
31. Restaurant Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)
32. The Clove Club (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)
33. Lyle’s (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)
34. Burnt Ends (Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη)
35. Ultraviolet by Paul Pairet (Σαγκάη, Κίνα)
36. Hof Van Cleve, (Kruishoutem, Βέλγιο)
37. SingleThread (Healdsburg, ΗΠΑ)
38. Boragó (Σαντιάγο, Χιλή)
39. Florilège (Τόκιο, Ιαπωνία)
40. Sühring (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
41. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Παρίσι, Γαλλία)
42. Belcanto (Λισαβόνα, Πορτογαλία)
43. Atomix (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
44. Le Bernardin (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
45. Nobelhart & Schmutzig (Βερολίνο, Γερμανία)
46. Leo (Μπογκοτά, Κολομβία)
47. Maaemo (Όσλο, Νορβηγία)
48. Atelier Crenn (Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ)
49. Azurmendi (Larrabetzu, Ισπανία)
50. Wolfgat (Paternoster, Νότια Αφρική)
Best of the Best
Στη λίστα «Best of the Best» εντάσσονται τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου που έχουν ήδη κατακτήσει την κορυφή του «The World’s 50 Best Restaurants» από την αρχή του θεσμού, κάποια περισσότερες από μία φορές. Το σκεπτικό είναι ότι τα παρακάτω εστιατόρια έχουν αποδείξει στο πέρασμα των χρόνων την αξία τους ως κορυφαίοι γαστρονομικοί προορισμοί και πλέον δεν θα περιλαμβάνονται στις λίστες της ψηφοφορίας.
– El Bulli, Ισπανία (2002, 2006-2009)
– The French Laundry, ΗΠΑ (2003-2004)
– The Fat Duck, Αγγλία (2005)
– Noma, Δανία (2010-2012, 2014 -το πρώτο Noma)
– El Celler de Can Roca, Ισπανία (2013, 2015)
– Osteria Francescana, Ιταλία (2016, 2018)
– Eleven Madison Park, ΗΠΑ (2017)
– Mirazur, Γαλλία (2019)
Και του χρόνου με την ευχή να δούμε και κάποιο ελληνικό εστιατόριο στη λίστα των «50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου» -κάτι που έχει ήδη συμβεί με τα «50 Καλύτερα Bars».
Δείτε επίσης:
The Best Chef Awards 2020: Αυτοί είναι οι 100 καλύτεροι σεφ του κόσμου
50 Next: 50 νέοι που θα διαμορφώσουν τη διεθνή γαστρονομική σκηνή
Michelin: Σεφ – επαναστάτες που επέστρεψαν τ’ αστέρια τους