Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε πρόσφατα ειδικό πλάνο με το οποίο αποσκοπεί στην εξάλειψη της βιομηχανικής παραγωγής τρανς λιπαρών μέχρι το 2023 με το δυνατό επιχείρημα της προσπάθειας αποτροπής εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη κατηγορία λιπαρών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους παρασκευαστές τηγανητών και ψητών σνακ επειδή έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ωστόσο είναι βλαβερά για την υγεία καθώς αυξάνουν κατά 21% τον κίνδυνο καρδιακών νόσων και κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου όπως επισημαίνεται και στη δήλωση που εξέδωσε ο Π.Ο.Υ.

LIPARA

«Γιατί θα πρέπει τα παιδιά μας να έχουν ένα τόσο ανασφαλές συστατικό στις τροφές τους;», αναφέρει στη δήλωση ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς. «Η εφαρμογή της στρατηγικής του Π.Ο.Υ για την αντικατάσταση των τρανς λιπαρών, που περιλαμβάνει την προώθηση υγιεινότερων εναλλακτικών επιλογών και την ψήφιση νομοθεσίας κατά των βλαβερών συστατικών, θα οδηγήσει στην αφαίρεσή τους από την τροφική αλυσίδα και θα σημάνει μια μεγάλη νίκη εναντίον των καρδιακών νόσων», δήλωσε.

Σημειώνουμε ότι αρκετές πλούσιες χώρες έχουν σχεδόν εξαλείψει τα τρανς λιπαρά θέτοντας όρια στις ποσότητες που επιτρέπονται στις συσκευασμένες τροφές. Ορισμένες έχουν απαγορεύσει εν μέρει τα υδρογονωμένα λίπη, κύρια πηγή των βιομηχανικής παραγωγής τρανς λιπαρών, επισήμανε ο Π.Ο.Υ. «Τα τρανς λιπαρά είναι ένα μη απαραίτητο τοξικό χημικό το οποίο σκοτώνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουν να εκτίθενται σ’ αυτό άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο των Ασθενειών που ηγείται τώρα της πρωτοβουλίας για την υγεία Resolve.

Δείτε επίσης

Ξέρεις πόσα κορεσμένα λίπη θα πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά;

Με όριο πλέον η χρήση των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα