Τα 50 καλύτερα εστιατόρια της Ασίας ανακοινώθηκαν ως είθισται ετησίως από τη επιτροπή των World’s 50 Best για να «δώσουν μια αχτίδα λάμψης φωτός στο σκοτάδι».

Η αποκάλυψη της λίστας, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτή τελετή αλλά για πρώτη φορά διαδικτυακά, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Για δεύτερη χρονιά πρώτο στη λίστα είναι το Odette, στη Σιγκαπούρη. Η ανακοίνωση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σε λαμπρή τελετή στην περιοχή Σάγκα στην Ιαπωνία, η οποία όμως ακυρώθηκε το Φεβρουάριο λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σε μήνυμα ενότητας, ο διευθυντής του θεσμού Γουίλιαμ Ντριού εξήγησε τους λόγους μη ολοκληρωτικής ακύρωσης της ανακοίνωσης της λίστας: «Πιστεύουμε ότι τα εστιατόρια και οι σεφ στην Ασία όχι μόνο αξίζουν αναγνώριση αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζονται υποστήριξη. Εντούτοις, η γαστρονομική κοινότητα στην Ασία μάς ζήτησε να προχωρήσουμε στη φετινή ανακοίνωση της λίστας αν και με διαφορετικό τρόπο από τον καθιερωμένο, σε μια προσπάθεια να δώσουμε μια αχτίδα λάμψης φωτός μέσα στο σκοτάδι».

Σημειώνεται ότι άλλοι θεσμοί βραβείων ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση του θέματος σε περίοδο που η πανδημία έχει επιφέρει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στη βιομηχανία της εστίασης. Για παράδειγμα, η επιτροπή απονομής των αμερικανικών βραβείων του ιδρύματος James Beard, επέλεξε την αναβολή της ανακοίνωσης των φιναλίστ και της τελετής απονομής για να εστιάσει σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης των εστιατορίων. Οι διοργανωτές των θεσμών που συνθέτουν τις λίστες με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, παράλληλα με τις τρέχουσες διαδικασίες, επίσης συνθέτουν μια λίστα με τρόπους ενίσχυσης των εστιατορίων κατά την περίοδο της πανδημίας. Σκοπός είναι να διατηρήσουν επικοινωνία καταγράφοντας τι συμβαίνει στην εστίαση μέσω σχετικής έρευνας.

Διαβάστε επίσης
Αυτή είναι η καλύτερη σεφ της Ασίας για το 2020

Αυτή είναι η καλύτερη σεφ της Ασίας για το 2019

Αυτή είναι η καλύτερη σεφ της Ασίας για το 2018