Στο τραπέζι του …τουρίστα -και όχι μόνο- έχει την τιμητική του το τζατζίκι και παρά το γεγονός ότι η συνταγή παρασκευής του είναι απλή, όταν οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας επιστρέφουν στις πατρίδες τους φροντίζουν να πάρουν μαζί τους λίγο από το μίγμα μπαχαρικών που «απογειώνει» τη γεύση του. Αλλά ακόμη κι αν οι λάτρεις του …«Greek tzatziki» γυρίσουν χωρίς το γευστικό μίγμα στη βαλίτσα τους, σπεύδουν να το προμηθευτούν από καταστήματα στις πόλεις όπου ζουν.
Το μίγμα μπαχαρικών για το τζατζίκι κάνει θραύση στο εξωτερικό, εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Θοδωρής Αβράμογλου, ο οποίος διατηρεί ένα από τα πιο παλιά καταστήματα μπαχαρικών στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως λέει, όλο και περισσότερες είναι οι παραγγελίες στο εξωτερικό για τη «σκόνη τζατζίκι», με τους Γερμανούς να είναι οι καλύτεροι πελάτες.
Σκόρδο, πιπέρι, κρεμμύδι, άνηθος, μαϊντανός και αλάτι σε αποξηραμένη μορφή είναι τα συστατικά του μίγματος που έχει γίνει ανάρπαστο σε πολλές χώρες του εξωτερικού. «Στέλνουμε στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, αλλά τις μεγαλύτερες ποσότητες στη Γερμανία, κυρίως σε ελληνικά εστιατόρια», εξηγεί ο κ. Αβράμογλου.
Σε πεντάκιλη ή δεκάκιλη συσκευασία αλλά και σε φακελάκια των πενήντα γραμμαρίων για οικογενειακή χρήση, το αποξηραμένο τζατζίκι από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε μέχρι και υπερατλαντικό ταξίδι, καθώς φτάνει ώς στην Αμερική, στο εστιατόριο ενός Έλληνα που έχει εντάξει στο μενού της επιχείρησης το κλασικό τζατζίκι. Όσο για τη δοσολογία, όπως λέει ο κ. Αβραμόγλου, μια κουταλιά από το μίγμα είναι αρκετή για να παρασκευαστεί, από ένα κιλό γιαούρτι, το κλασικό… γιαουρτοσκόρδιο.
Τέλος, ο κ. Αβράμογλου ανήκει στην τρίτη γενιά ιδιοκτητών του καταστήματος, που λειτουργεί στο ίδιο σημείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το 1974, «κουβαλώντας» μυρωδιές και μυστικά από τον κόσμο των μπαχαρικών και των βοτάνων.
«Έρχεται κόσμος και μας ζητάει βότανα και μπαχαρικά που έχει ακούσει ότι μπορεί να βοηθήσουν στον οργανισμό. Για παράδειγμα, αγοράζουν κουρκουμά όχι μόνο για τη γεύση αλλά και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει, σύμφωνα με τη βοτανολογία. Εμείς πάντως τους λέμε να κάνουν χρήση των βοτάνων με οδηγίες του γιατρού τους», σημειώνει.
Διαβάστε επίσης:
Ο κορωνοϊός φέρνει νωρίτερα φέτος… μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Χρυσή διάκριση του Kensho Psarou Beach Restaurant στα Greek Hospitality Awards
Η Wise Greece βραβεύτηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών