Καλύτερο κρέας σημαίνει στήριξη των γηγενών φυλών και καλύτερες συνθήκες παραγωγής. Αυτό προάγει το πρόγραμμα Signed by Nature που αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας.

Όταν το ζητούμενο από τη σύγχρονη κτηνοτροφία είναι προϊόντα υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας που να προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα η παραγωγή τους να διαφυλάττει το περιβάλλον, η απάντηση είναι εκτατική αιγοπροβατοτροφία.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που έστειλε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος με την εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποίησε την Τετάρτη 26/5 στο εστιατόριο Τηλέμαχος Athens Garden στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ κ. Λευτέρης Γίτσας, ο οποίος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία ανήκει στις παραδοσιακές κτηνοτροφικές πρακτικές της χώρας, υπογράμμισε ότι είναι χρέος μας να αναδείξουμε την ποιότητα των προϊόντων που φέρουν τη σφραγίδα της ελληνικής φύσης μακριά από τροποποιημένες ζωοτροφές, αυξητικές ουσίες και αντιβιοτικά.

Όπως τόνισε ο κ. Γίτσας, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αιγοπροβατοτροφίας είναι θετικό καθώς συμβάλει στην ανανέωση της βιοποικιλότητας, τη μείωση της διάβρωσης του εδάφους, την πρόληψη των πυρκαγιών και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο.

Για τα μηνύματα που κομίζει το Signed by Nature μίλησε η συντονίστρια κα Βίκυ Κωστοπούλου τονίζοντας ότι στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας. Οι έννοιες της βιωσιμότητας και της αειφορίας στον τομέα της κτηνοτροφίας δεν είναι πάντα οικείες ωστόσο, μέσα από το Signed by Nature, έχει την ευκαιρία να αντιληφθεί τον κύκλο της ζωής, δηλαδή, τη διασύνδεση ανάμεσα στη βιώσιμη αιγοπροβατοτροφία και στη διατήρηση του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, του πολιτισμού και της οικονομίας της ελληνικής υπαίθρου.

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε απευθυνόμενη στους καλεσμένους, να αναδείξουμε τους κρίκους αυτής της πολύτιμης αλλά και εύθραυστης αλυσίδας, που αν χαθεί έστω και ένας, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και τη ζωή μας.

Το μενού που γεύθηκαν οι προσκεκλημένοι επιμελήθηκαν ο executive σεφ και πρόεδρος της Chefs’ Brigade Greece Slow food community, Νίκος Φωτιάδης, και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Τηλέμαχος, Γιώργος Τσιλιγκίρης.

Ο κ. Φωτιάδης τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης και οι chefs πρέπει να στηρίζουν τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς. «Εμείς είμαστε έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η επιλογή κρέατος για το μενού είχε ως στόχο να αναδειχθούν τα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Τα κρέατα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από την αυτόχθονη φυλή Φλώρινας-Πελαγονίας, ένα αρνί κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Επιπλέον το μενού αξιοποιούσε όλα τα μέρη εφαρμόζοντας nose to tail προσέγγιση και παραδοσιακές τεχνικές ψησίματος ως συνθήκη μείωσης της σπατάλης και σεβασμού της πολύτιμης πρώτης ύλης.

Το μενού άνοιξε με ένα φλιτζάνι με συμπυκνωμένο αρωματικό ζωμό από τα κόκκαλα του αρνιού και συνέχισε με σιδηρόδρομο αρνιού στη σχάρα με μαρινάδα μπαχαρικών, καρέ και νεφραμιά στη rotisserie, μαριναρισμένα σκαλοπίνια από κιλότο και στρογγυλό στα κάρβουνα, μπούτι αρνιού σιγοψημένο αντικριστό και χεράκια αρνιού τσιγαριαστά, σιγοψημένα με τον κρητικό τρόπο, με βλίτα σοφεγάδα.

Αυτόχθονη Φυλή Φλώρινας-Πελαγονίας

Τα πρόβατα της φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας παραδοσιακά εκτρέφονται σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Φλώρινας και της Κοζάνης. Είναι λιτοδίαιτα και πολύ ανθεκτικά στις δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες αφού αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους ορεινούς και ημιορεινούς βοσκότοπους ενώ διανύουν με ευκολία μεγάλες αποστάσεις για την εύρεση της τροφής τους. Διασώθηκαν από την εξαφάνιση χάρη στο γενετικό υλικό που διέθετε το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών.

Τα ζώα της συγκεκριμένης φυλής παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ποιότητα που την καθιστούν αξιόλογη φυλή κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό, υπό την καθοδήγηση της ΕΔΟΚ, τρεις κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί εφαρμόζουν εξειδικευμένη παραγωγή κρέατος της φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών καταγωγής της.

info:

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Signed by Nature στην επίσημη ιστοσελίδα https://signedbynature.eu και στα social media www.facebook.com/signedbynature.eu, www.instagram.com/signedbynature.eu, www.youtube.com/channel/UCvcsQviVasc9xCVfYf_2oBQ

Δείτε επίσης:

Σε σοβαρό κίνδυνο η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας

Ο,τι πρέπει να ξέρεις για να διαλέγεις το σωστό κομμάτι κρέας

Τρεις εύκολες μαρινάδες για κάθε κρέας