Το ενδεχόμενο νέας παράτασης, έως τον Σεπτέμβριο ή ακόμα και τον Οκτώβριο, για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια στις επιχειρήσεις εστίασης εξετάζει η κυβέρνηση.

Το μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής 40% του συνολικού μισθώματος, που επεκτάθηκε για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης, αλλά και του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Ωστόσο, καθώς η τουριστική σεζόν συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβριο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει για 1-2 μήνες το μέτρο της μείωσης των ενοικίων για την εστίαση και τον τουρισμό, μαζί με την χορήγηση αποζημίωσης 30% επί της απώλειας στο εισόδημα (η οποία συμψηφίζεται με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις).

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιδιωτικά συμφωνητικά, όπως είναι τα μισθώματα ακινήτων. Γι αυτό και απευθύνει κάλεσμα στους συλλογικούς φορείς ιδιοκτητών και ενοικιαστών να προσχωρήσουν από κοινού σε διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή των ενοικίων, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση που αφήνει ο κορωνοϊός.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών από την πλευρά των ενοικιαστών, έχουν καταθέσει κοινή πρόταση για οικειοθελείς μειώσεις στα ενοίκια, με αντιστάθμισμα τη μείωση των φόρων για τους ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, ζητάνε να υπάρξει ρύθμιση που να προβλέπει ότι όσοι ιδιοκτήτες κρίνουν οι ίδιοι και αποδέχονται οικειοθελώς να συνεχιστεί προσωρινά η μείωση ενοικίου μέχρι το πολύ 31.12.2020 και μέχρι το πολύ 40%, (και μετά να ισχύσει το πλήρες μίσθωμα), να έχουν ως κίνητρο την ίδια ελάφρυνση που το κράτος έδωσε και σε εκείνους που τους μείωσε αναγκαστικά τα μισθώματά τους.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης:
Οι Βρετανοί προχωρούν σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Άνοιγμα της εστίασης: Όλα όσα αλλάζουν

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους