Οι Λειψοί βάζουν στοπ στη χρήση των πλαστικών, προκειμένου να προστατευθεί ο εξωτισμός και το φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Από την περυσινή θερινή περίοδο κάποια ελληνικά νησιά κατάργησαν τη χρήση των πλαστικών, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί το περιβάλλον. Φέτος, είναι η σειρά των Λειψών να ακολουθήσουν την πρακτική, με τον δήμο να αναπτύσσει δράσεις σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Λειψών, κ. Φώτη Μάγγου και μετά την πρόσφατη συγκέντρωση των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καφετεριών και μπαρ, αποφασίστηκε ομόφωνα και δρομολογήθηκε άμεσα η κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης, όπως ποτήρια και καλαμάκια, καθώς και η αντικατάσταση τους από σκεύη από ανακυκλώσιμο χαρτί και μπαμπού. Οι αντίστοιχες επιχειρήσεις στο νησί λοιπόν, θα αποσύρουν τα πλαστικά ποτήρια και τα καλαμάκια και τη θέση τους θα πάρουν, νέα με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Παράλληλα, ο δήμος και οι επιχειρήσεις παροτρύνουν τους επισκέπτες, πελάτες και εργαζόμενους σε μια πιο οικολογική προσέγγιση ως προς τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Η απόφαση αυτή αποτελεί προπομπό της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης (πλαστικά ποτήρια, πιάτα, καλαμάκια, συσκευασίες φαγητού κλπ.) στα κράτη-μέλη της.