Το Messinia Terroirs Wine Festival επιστρέφει στη Navarino Agora, τον διαδραστικό, πολυπολιτισμικό χώρο της Costa Navarino, εδραιώνοντας τη θέση του ως θεσμός που προβάλλει τη διαχρονική αξία της μεσσηνιακής αμπελουργίας και οινοποιίας. Σκοπός του 3ου Messinia Terroirs Wine Festival, που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου, είναι να αναδείξει τον αμπελώνα και τους οίνους της Μεσσηνίας, μέσα από τη σύνδεσή τους με την ιστορία, την παράδοση και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Με βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις, συστήνει στο κοινό τη σύγχρονη ταυτότητα της Μεσσηνίας, όπου ο πολιτισμός και η αγροδιατροφή συναντιούνται με δημιουργικότητα και αυθεντικότητα.
Το φεστιβάλ αποτελεί την κεντρική εκδήλωση του προγράμματος Messinia Terroirs, μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σημείο συνάντησης είναι η Πλατεία Γευσιγνωσίας, όπου 20 οινοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, θα παρουσιάσουν τα κρασιά τους και θα προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας.
Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι παραγωγοί του Αμπελώνα της Αιγιάλειας -μέλη του δικτύου ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ- που θα παρουσιάσουν Ροδίτες και Μαυροδάφνες από το χαρισματικό terroir στις Πλαγιές της Αιγιάλειας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, master classes, παρουσιάσεις, ομιλίες και πάνελ συζητήσεων, ενημερώσεις των παραγωγών και των επαγγελματιών από το χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης, μουσικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, τμήματα food & wine pairing, παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών, καθώς και βιωματικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.
Οι θεματικές ενότητες των πάνελ, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, αλλά και καταξιωμένων επαγγελματιών είναι:
– «Δρόμοι του Κρασιού Πελοποννήσου»
– «MESSINIA TERROIRS – Το Έργο, η Πορεία και τα Πρώτα Αποτελέσματα»
– «Αφιέρωμα στη Μαύρη Σταφίδα»
– «Μιλώντας για τον Οίνο & το Ελαιόλαδο της Μεσσηνίας»
– «Άμπελος – Οίνος, Κλαδικός Τύπος & Ψηφιακά Μέσα»
Εγγραφή στις κεντρικές ομιλίες μπορείτε να κάνετε εδώ
Οι θεματικές των master classes από καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο του κρασιού είναι:
– «Τα Φιλέρια της Μεσσηνίας» από τον Νικόλα Γιαννόπουλο DipWSET
– «Τα Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας» από την Τίνα Παπασίνου DipWSET
– «Βασικές Αρχές Γευσιγνωσίας από το Wine & Spirits Professional Center (WSPC) και τον Master of Wine Kωνσταντίνο Λαζαράκη»
– «Messinia Terroirs Wine List & Wine Pairing με Μεσσηνιακά κρασιά» από τη γευσιγνώστη και οινοχόο Μαρία Κατσούλη
– «Οι ελληνικές ποικιλίες στα terroir της Μεσσηνίας, επιλογή των επισκεπτών σας!» από τον ιδιοκτήτη δικτύου διανομής οίνων και ποτών, Γιάννη Διονυσόπουλο
Εγγραφή στα Masterclass μπορείτε να κάνετε εδώ
Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ θα διεξαχθούν στη Navarino Agora και στα ξενοδοχεία W Costa Navarino και Navarino Dunes. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών, αλλά και για την πρόσβαση στα ξενοδοχεία της Costa Navarino, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες και το πρόγραμμα εδώ.