Η φετινή 10η επετειακή έκδοση της La Liste έφερε στην κορυφή της ελληνικής γαστρονομίας το Delta Restaurant, το οποίο απέσπασε τη διάκριση «Best Restaurant in Greece» για το 2026. Η ανακοίνωση έγινε στο Παρίσι, στο Palais του Γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών, σε μια διοργάνωση που συγκέντρωσε ονόματα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας υψηλής μαγειρικής.
Το βραβείο επιβεβαιώνει την ταχύτητα με την οποία το Delta, βραβευμένο ήδη με δύο Αστέρια Michelin και ένα Πράσινο Αστέρι Michelin, έχει εδραιώσει τη θέση του στο διεθνές στερέωμα. Το εστιατόριο λειτουργεί υπό τη διαχείριση του «Δειπνοσοφιστήριον» και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το εστιατόριο έχει επενδύσει σε μια κουζίνα που συνομιλεί ταυτόχρονα με την τεχνική, την έρευνα και την έννοια της αισθητικής εμπειρίας.
Η ομάδα του Delta, με επικεφαλής τον executive chef Γιώργο Παπαζαχαρία, εξέφρασε δημόσια την περηφάνια της, τονίζοντας πως η διάκριση ανήκει εξίσου στο δημιουργικό σύνολο που εργάζεται καθημερινά για να διαμορφώνει μια εμπειρία με διακριτή ταυτότητα, ελληνικό αποτύπωμα και σύγχρονη ματιά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στη φετινή έκδοση της λίστας αξιολογήθηκαν περισσότερα από 40.000 εστιατόρια σε 200+ χώρες, με τα αποτελέσματα να διαμορφώνονται μέσα από μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων.
Η διάκριση έρχεται σε μια στιγμή που η ελληνική σκηνή συνεχίζει να επενδύει σε νέες ιδέες, σε παραγωγούς που αναδεικνύουν τα τοπικά υλικά και σε εστιατόρια που θέλουν να βγάλουν προς τα έξω ένα στιβαρό, μοντέρνο αφήγημα. Σε αυτό το περιβάλλον, η θέση του Delta ως «Best Restaurant in Greece» (LaListe Score: 86) λειτουργεί και ως δείκτης της κατεύθυνσης που έχει πάρει η νέα γενιά της ελληνικής υψηλής γαστρονομίας.
Τι είναι η La Liste και πώς λειτουργεί ο θεσμός
Η La Liste δεν είναι παραδοσιακός οδηγός με επιθεωρητές. Πρόκειται για έναν μετα-αλγόριθμο που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται χιλιάδες βαθμολογίες και κριτικές από γαστρονομικούς οδηγούς, εξειδικευμένα μέσα, λίστες εστιατορίων και online αξιολογήσεις. Κάθε πηγή σταθμίζεται ανάλογα με την αξιοπιστία και τη βαρύτητά της, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας παγκόσμιος δείκτης ποιότητας με άριστα το 100.
Με αυτόν τον τρόπο, η La Liste επιχειρεί να προσφέρει μια όσο το δυνατόν αντικειμενική εικόνα της διεθνούς γαστρονομίας, λειτουργώντας ως το «Metacritic» των εστιατορίων. Για τη φετινή έκδοση 2026 αξιολογήθηκαν περισσότερα από 40.000 εστιατόρια, γεγονός που καθιστά τη διάκριση του Delta ακόμη πιο σημαντική.