Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που άνοιξε τις πόρτες του το εστιατόριο που πριν καν υπάρξει είχε δημιουργήσει προσδοκίες για κάτι πολύ υψηλό, πολύ διαφορετικό, που θα ανέβαζε τουλάχιστον ένα σκαλί την ελληνική γαστρονομία. Η φετινή βράβευσή του κατευθείαν με δύο αστέρια Michelin δείχνει να επιβεβαιώνει όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις.

Σήμερα λοιπόν, με τα αστέρια να φωτίζουν τον ουρανό του Delta, το αφήγημα συνεχίζεται, με νέες γευστικές προτάσεις που ακολουθούν ιδιαίτερα γαστρονομικά μονοπάτια, συνδεδεμένα με τη φύση. Οι δημιουργοί τους μιλάνε για μια ωδή στις ελληνικές πρώτες ύλες, τον πλούτο της ελληνικής γης, του Αιγαίου. Για νέα υλικά μικρών παραγωγών που ακολουθούν πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας, αλλά και για προϊόντα από τη δική τους φάρμα στα Μεσόγεια, που καλλιεργούνται για να δίνουν την απαραίτητη ποιότητα και γεύση στα πιάτα του εστιατορίου, πάντοτε όμως με σεβασμό στη βιωσιμότητα και στη φιλοσοφία farm to table. Μια φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα του εστιατορίου, το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτή.

Οι δύο νέοι σε ηλικία -γύρω στα τριάντα- σεφ έχουν γερές περγαμηνές και θητεία σε τριάστερα εστιατόρια, ο Γιώργος Παπαζαχαρίας στο Maaemo του Όσλο και ο Θάνος Φέσκος στο Geranium της Κοπεγχάγης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στις αποσκευές τους έφεραν μαζί τους τις γνώσεις τους πάνω στη σκανδιναβική γαστρονομία, που έκανε τη μεγάλη επανάσταση στην παγκόσμια γαστρονομία. Ζυμώσεις, ελάχιστες παρεμβάσεις στις πρώτες ύλες, πολλή θάλασσα, πολλή γη, ωραία ψωμιά, καλοδουλεμένα βούτυρα.

Με αυτή τη λογική χτίζεται το μενού, με ελληνικές και πραγματικά ψαγμένες και καλοδουλεμένες πρώτες ύλες. Με άψογα εκτελεσμένες τεχνικές και υψηλή αισθητική. Αν έχω μια ένσταση, αυτή βρίσκεται στο γεγονός ότι με κανένα από τα πιάτα δεν κατάφερα να συνδεθώ συναισθηματικά, κανένα δεν μου ξύπνησε κάποια μνήμη συγκεκριμένου ελληνικού φαγητού, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι και καμία γεύση δεν στάθηκε ως ξένη στο σύνολό της. Μια παπαρούνα κάνει την εμφάνισή της στο πιάτο, ένας ηλίανθος ανθίζει βρίσκοντας νέα «γη» και κρύβοντας τη θάλασσα κάτω από το πράσινο των φύλλων του.

Το menu degustation έχει δώδεκα στάδια, δώδεκα γευστικά μονοπάτια που παίζουν με τα υλικά και κλιμακώνουν τις εντάσεις, προκαλώντας μικρές εκρήξεις και εκπλήξεις γεύσεων και αρωμάτων. Τη λίστα των κρασιών επιμελείται ο Άρης Σκλαβενίτης και το pairing που προτείνει, σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, είναι πραγματικά μια απόλαυση. Το εστιατόριο λειτουργεί σε επταήμερη βάση ενώ πέραν του menu degustation (Τρίτη έως Σάββατο) προστίθενται και δώδεκα à la carte επιλογές (διαθέσιμες και τις επτά ημέρες της εβδομάδας)

info
Delta, ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Αθήνα, Τηλ. 216 8091288
Τιμή: €140+/ Άτομο