Το ισπανικό El Celler de Can Roca, από τα κορυφαία διεθνούς φήμης εστιατόρια, περνά το δικό του μήνυμα για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα γυάλινα μπουκάλια κρασιού αλλά και τα κουτιά από φελιζόλ.

Σε μια εποχή που οι επαγγελματίες της εστίασης παίρνουν το ρόλο τους πολύ σοβαρά γνωρίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες τους συχνά μπορούν να περάσουν σημαντικά μηνύματα, οι αδερφοί Roca -ιδιοκτήτες του El Celler de Can Roca- δημιούργησαν την RocaRecicla μέσω της οποίας ανακυκλώνουν τα άδεια μπουκάλια κρασιών και τα κουτιά από φελιζόλ που περιέχουν τα ψάρια που παραλαμβάνουν στο εστιατόριο, μετατρέποντάς τα σε μοντέρνα χρήσιμα αντικείμενα. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημιουργικά projects στη βιομηχανία της «υψηλής» εστίασης και η αρχική ιδέα είναι η προώθηση της μείωσης των απορριμάτων με τη δημιουργική επαναχρησιμοποίησή τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που στο χώρο της γαστρονομίας οι σεφ προσπαθούν να περάσουν τέτοιου τύπου μηνύματα. Ο Ιταλός Massimo Bottura με το project Food for Soul στήνει Refettorios σε κάθε γωνιά της γης αξιοποιώντας τροφές που άσκοπα θα κατέληγαν στα σκουπίδια, ή ο Αμερικανός Dan Barber που με το WasteED, διοργανώνει δείπνα υψηλής γαστρονομίας με υλικά που επίσης άσκοπα θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Σε συνέχεια αυτών λοιπόν και οι αδερφοί Roca συνεργάζονται με ταλαντούχους designers και λανσάρουν μια σειρά από χρήσιμα και καλαίσθητα αντικείμενα. Τα άδεια μπουκάλια μεταμορφώνονται σε αντικείμενα της σειράς RR100 που περιλαμβάνει ποτήρια, τασάκια, δίσκους. Τα μπουκάλια συλλέγονται καθημερινά και μεταφέρονται σε ειδικό εργαστήριο όπου τα επεξεργάζονται. Σκοπός είναι η πλήρης αξιοποίηση όλων των μπουκαλιών του εστιατορίου που φτάνουν τις 40.000 φιάλες ετησίως.

Βέβαια, αυτή ήταν μόνο η αρχή. Παρατηρώντας ό,τι πετάγεται σε καθημερινή βάση στο εστιατόριο σκέφτηκαν ότι και τα κουτιά από φελιζόλ με τα ψάρια μπορούν να αξιοποιηθούν. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η σειρά RR200. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα καθίσματα που έχει σχεδιάσει ο Καταλανός Andreu Carulla, που δημιουργούνται από ανακυκλωμένο φελιζόλ, υλικό που είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθεί. Στην διαδικασία της επεξεργασίας χρησιμοποιούνται υλικά φιλικά προς το περιβάλλον ενώ η μηχανή παραγωγής λειτουργεί με πεντάλ για τον περιορισμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, από τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούν στο εστιατόριο για παρασκευές σε κενό αέρος, φτιάχνουν όμορφες ποδιές.

Δείτε επίσης

Κορυφαίο εστιατόριο οργανώνει «group therapy» για εργαζόμενους