Παρόλο που δεν είναι ακόμα υποχρεωτικό (τουλάχιστον προς το παρόν), ο αριθμός των εστιατορίων στην Ιταλία που κλείνουν προληπτικά μέχρι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να τελειώσει, συνεχώς αυξάνεται.
Δεν υπάρχει πλέον «κόκκινη ζώνη» στη βόρεια Ιταλία αφού ολόκληρη η γειτονική χώρα είναι πλέον τίθεται σε καραντίνα και με μετατρέπεται σε μια τεράστια «κόκκινη ζώνη» 60 εκατ. Πολιτών. Στο πλαίσιο λοιπόν της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού τα μέτρα λοιπόν που λαμβάνονται είναι πλέον πιο σκληρά αλλά αναγκαία ενώ το μότο «μένω σπίτι» (io resto a casa) συνοδεύει τις ρητές οδηγίες να διατηρούν οι πολίτες υπεύθυνη στάση παραμένοντας στο σπίτι και περιορίζοντας τις εξόδους τους. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ τις ώρες 6 μ.μ – 6 π.μ με απαραίτητη προϋπόθεση τις ώρες που είναι ανοιχτά να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει απόσταση ασφαλείας 1 μέτρου μεταξύ πελατών και προσωπικού. Η αίσθηση της υπευθυνότητας ωστόσο είναι αυτή που οδήγησε αρκετούς σεφ όπως ο Μάσιμο Μποτούρα και ο Νταβίντ Ολντάνι να κλείσουν τα εστιατόριά τους μέχρι νεωτέρας. Μάλιστα, δημιουργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η λεγόμενη «Επιτροπή Υπεύθυνων Εστιάτορων», με σκοπό τη διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας μεταξύ ιδιοκτητών εστιατορίων και σεφ σχετικά με το θέμα. Σε σχετική επιστολή που συντάχθηκε προς τον Πρόεδρο της Λομβαρδίας, τον πρόεδρο Υγείας της Ιταλίας και τον δήμαρχο του Μιλάνου, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους δηλώνοντας επίσημα και το κλείσιμο των εστιατορίων τους. Στην Τοσκάνη, οι εστιάτορες ένωσαν τις δυνάμεις τους και στις 9 Μαρτίου ζήτησαν την επέκταση της «κόκκινης ζώνης», κάτι που τελικά έγινε, ενώ στη Φλωρεντία, περισσότεροι από 300 εστιάτορες υπέγραψαν μια επιστολή που απευθυνόταν στον Πρωθυπουργό της Ιταλίας και τον Υπουργό Υγείας, αναφερόμενοι στο αίσθημα της υπευθυνότητας. Αντίστοιχα έχουν κινηθεί οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις εστίασης.
Η ενότητα είναι δύναμη και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα για όλους.
Δείτε επίσης
Κορωνοϊός: Delivery χωρίς επαφή, προσφέρουν ειδικές εταιρείες
Κορωνοϊος: Εξαπλώνεται μέσω του φαγητού;
Κορωνοϊός: 5 tips για πρόληψη σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ