Μπαρ και εστιατόρια κλείνουν στις 23.00 στην πόλη του Βερολίνου, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στο Βερολίνο το μέτρο εφαρμόζεται στα περισσότερα καταστήματα εκτός από τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα και ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Μετά τις 23.00 απαγορεύεται επίσης η πώληση αλκοόλ στα βενζινάδικα ή τα παντοπωλεία. «Δεν είναι τώρα η ώρα να γιορτάζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στις 6 Οκτωβρίου ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πρωτεύουσας, Μίχαελ Μίλερ, δικαιολογώντας το μέτρο. «Μπορούμε και θέλουμε να αποφύγουμε μια νέα καραντίνα» πρόσθεσε, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους.

Ο δήμος αποφάσισε επίσης να περιορίσει δραστικά τις συναθροίσεις. Έτσι, από τις 23:00 μέχρι τις 6 το πρωί, δεν επιτρέπεται να συγκεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους περισσότεροι από 5 άνθρωποι. Την ημέρα, το όριο αυτό παραμένει στους 50. Σε εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 10 ανθρώπων, το πολύ, αντί για 25 που ήταν μέχρι τώρα. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν κυρίως τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα παράνομα πάρτι, τα οποία από τις αρχές θεωρούνται ότι αποτελούν εστίες διάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Η συλλογικότητα «Μπαρ του Βερολίνου» χαρακτήρισε «καταστροφικό» το μέτρο του κλεισίματος και σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Statista, το 2018 στο Βερολίνο λειτουργούσαν περίπου 9.800 καταστήματα εστίασης, εκ των οποίων τα 1.700 ήταν μπαρ ή παμπ. Η νυχτερινή ζωή στη γερμανική πρωτεύουσα είναι ουσιαστική συνιστώσα της οικονομίας της πόλης. Μόνο τα κλαμπ απέφεραν πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το 2018.

Σημειώνεται ότι παρόμοιο μέτρο ισχύει από το βράδυ της Παρασκευής 9/10 και στη Φρανκφούρτη, όπου μπαρ και εστιατόρια κλείνουν από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί της επομένης.

Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Κλειστά μπαρ και καφέ για 1 μήνα στις Βρυξέλλες

Θύμα του κορωνοϊού (και)… ο πατσάς

Γεωργιάδης: Δεν θα κλείσει η εστίαση στην Αττική