Ένα νέο «παράθυρο» στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, ανοίγει η ηλεκτρονική υπηρεσία greekfarms.gov.gr η οποία τέθηκε σε λειτουργία πριν από μερικές ημέρες.
Παραγωγοί, έμποροι και μεταποιητές μπορούν στο εξής να εισέρχεται στην πλατφόρμα, να δημιουργούν προσωπικά προφίλ και μέσω της ιστοσελίδας, να προβάλλουν τα προϊόντα που έχουν προς πώληση. Μάλιστα, άμεσα θα είναι έτοιμη και η αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας, για να είναι γνωστό και στο εξωτερικό τι παράγει ο ελληνικός πρωτογενής τομές και η μεταποίηση των προϊόντων.
Στόχος της ψηφιακής πλατφόρμας είναι να μειωθεί ο κίνδυνος έλλειψης διατροφικών προϊόντων στα ράφια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των πιθανών εμποδίων που εγείρει στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, δεν μένουν και τα εγχώρια προϊόντα αδιάθετα.
«Κάθε παραγωγός θα έχει τη δική του ιστοσελίδα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι «η καρτέλα του κάθε παραγωγού θα μετατραπεί σε μια προσωπική ιστοσελίδα για αυτόν». Έτσι, κάθε επισκέπτης από την Ελλάδα ή το εξωτερικού θα μπορεί να δει τα προϊόντα τα οποία προσφέρει κάθε παραγωγός προς πώληση και να επιλέξει αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται.
Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα
Προκειμένου ένας αγρότης ή ένα νομικό πρόσωπο να εισέλθει στην εφαρμογή θα πρέπει να δημιουργήσει προφίλ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXISnet. Χρήση της πλατφόρμας μπορούν να κάνουν αγρότες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και συνεταιρισμοί, εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων. Κατά την είσοδό στην εφαρμογή το φυσικό ή νομικό πρόσωπο καταχωρεί τα προϊόντα του, αναγράφει την τιμή τους (εφόσον το επιθυμεί), τις ποσότητες, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και προσθέτει φωτογραφίες. Είναι δυνατή η αναθεώρηση και οι αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή.
Οι έμποροι, που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) για να εισέλθουν στην πλατφόρμα, θα πρέπει να δώσουν τους κωδικούς TAXISnet του ΑΦΜ της εμπορικής τους δραστηριότητας. Ο χονδρέμπορος, μπορεί να αναζητά προϊόντα με βάση την κατηγορία, τον τύπο, το είδος, τις πιστοποιήσεις, τη γεωγραφική περιοχή παραγωγής και διάθεσης, να συλλέγει πληροφορίες και να επικοινωνεί με τον παραγωγό, ομάδα παραγωγών ή συνεταιρισμό, για τις ποσότητες, τη διαθεσιμότητα και άλλες εμπορικές προδιαγραφές. Μέσω της εφαρμογής οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τόσο την κατηγορία αλλά και το είδος του προϊόντος που ψάχνουν, σε πραγματικό χρόνο, ενώ μπορούν να εντοπίζουν τη διαθέσιμη παραγωγή και με βάση γεωγραφικά κριτήρια, για την καλύτερη οργάνωση των αγορών τους και της μεταφοράς.
Τέλος, οι καταναλωτές θα εισέρχονται στην υπηρεσία ελεύθερα, χωρίς να απαιτείται εγγραφή, αποκτώντας άμεση επαφή με τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους.
Προσφορά εργασίας
Πέρα από τη διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων τους, όλοι όσοι έχουν εγγραφεί στη συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορούν να αναρτούν «αγγελίες» εργασίας για την εξεύρεση προσωπικού. Αυτό θα έχει διπλό όφελος καθώς θα δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να αναρτά τις τρέχουσες ή μελλοντικές ανάγκες του σε προσωπικό. Αντίστοιχα, όποιος ενδιαφέρεται να απασχοληθεί στον πρωτογενή τομέα, θα μπορεί να εισέρχεται στην εφαρμογή και να αναζητήσει ευκαιρίες εργασίας στην περιοχή του ή στην υπόλοιπη Ελλάδα.
info
greekfarms.gov.gr
Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Αποζημιώσεις σε αιγοπροβατοτρόφους και χοιροτρόφους
Ομάδα Εργασίας για την επισιτιστική επάρκεια και τη διατροφική ασφάλεια, λόγω κορωνοϊού