Μπορεί ένα πιάτο να φέρει διαμάχη ανάμεσα σε δύο λαούς; Μάλλον μπορεί, αφού υπήρξε η αφορμή για νέα διαμάχη στην ήδη ταραγμένη σχέση Ιαπώνων – Κορεατών.

Το συγκεκριμένο πιάτο θαλασσινών με κάρι που συνοδεύεται από πίκλες και σούπα  βρέθηκε στο επίκεντρο της εν λόγω διαμάχης. Να σημειώσουμε πως το πιάτο σερβίρεται σε ένα εστιατόριο στο νησί Οκινοσίμα στο Σιμάνε στην Ιαπωνία.

Τα ΜΜΕ στη Βόρεια και Νότια Κορέα αντέδρασαν έντονα μαθαίνοντας για αυτό το πιάτο, όπου στο κέντρο του υπάρχουν δύο διακριτές ποσότητες ρυζιού που έχουν παρόμοιο σχήμα με τα νησιά Τακεσίμα. Τα εν λόγω νησάκια, που βρίσκονται σε ίση απόσταση μεταξύ Ιαπωνίας και Κορέας στην Ιαπωνική Θάλασσα – ή στην Ανατολική Θάλασσα σύμφωνα με τους Κορεάτες – διοικούνται από τη Νότια Κορέα, ωστόσο οι Ιάπωνες επιμένουν ότι αποτελούν δικά τους εδάφη.

Ο κυβερνητικός ιστότοπος Uriminzokkiri της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι το πιάτο προδίδει τις ιαπωνικές φιλοδοξίες να «αιχμαλωτίσουν» τα νησιά, όπου ζει μόνο ένας κάτοικος, η Κιμ Σιν γεολ. Τελος, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας έχουν επίσης αναφερθεί στο πιάτο, με καθηγητή πανεπιστημίου να επισημαίνει στην εφημερίδα Dong-A-Ilbo ότι η Ιαπωνία χρησιμοποιεί ένα «τυπικά φθηνό κόλπο» για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της επί των νησιών.

Δείτε επίσης:
Υπάλληλοι πολυκαταστήματος στην Ιαπωνία φορούν «χαμογελαστές» μάσκες

Ιαπωνία: Άνοιξε κατάστημα στο οποίο οι υπάλληλοι μιλούν στη νοηματική

Dalgona, o φραπέ γίνεται trend στη Νότια Κορέα