Για 6η συνεχόμενη χρονιά, το World Olive Center for Health, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού Olympia Health & Nutrition Awards 2021, σχετικά με τους ελαιοπαραγωγούς που παρήγαγαν ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες.
Τι είναι οι φαινόλες; Είναι ουσίες που προκύπτουν με φυσικό τρόπο από το ελαιόλαδο, από πρώιμες ενώσεις που περιέχονται στον καρπό της ελιάς. Οι πιο κυρίαρχες είναι η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη, που περιέχονται σε σημαντικές ποσότητες σε ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας, στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Ελαιόλαδα που περιέχουν φαινόλες (ή πολυφαινόλες) ονομάζονται υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα ή υγειοπροστατευτικά ελαιόλαδα (high phenolic olive oils).
Τα ελαιόλαδα που επιβραβεύονται πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 432 / 2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority), όταν το 2012 αναγνώρισε επίσημα τη θετική επίδραση των πολυφαινόλων στο οξειδωτικό στρες.
Βασική προϋπόθεση στον Ισχυρισμό Υγείας του Ευρωπαϊκού κανονισμού 432 /2012 είναι η ημερήσια πρόσληψη 20 γραμμαρίων υψηλά φαινολικού ελαιολάδου, το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg συγκεκριμένων πολυφαινόλων (ελάχιστο όριο συγκέντρωσης 250 mg/kg).
Ποια είναι η επίδραση των πολυφαινόλων στην ανθρώπινη υγεία;
Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα ενδέχεται να έχουν θετική επίδραση σε νόσους όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, ενώ ταυτόχρονα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη της ουσίας ibuprofen (ιβουπροφαίνης), με αποτέλεσμα να συντελούν στη μείωση των θρομβώσεων και των φλεγμονωδών νόσων.
Στα Olympia Health & Nutrition Awards 2021 συμμετείχαν περισσότερα από 1000 δείγματα ελαιολάδου, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες. Απονεμήθηκαν βραβεία σε όσους παραγωγούς παρήγαγαν τουλάχιστον ένα δείγμα ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2020-2021.
Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των βιολογικών ελαιολάδων τους σε φαινόλες τιμήθηκαν για 6η συνεχόμενη χρονιά με 3 υψηλές βραβεύσεις και για τα 3 βιολογικά ελαιόλαδα με τα οποία συμμετείχαν. Τα ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, ξεπερνώντας έως και έξι (6) φορές το επίσημο ελάχιστο όριο των 250 mg/kg που θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για να αποδοθεί ισχυρισμός υγείας (Health Claim), βραβεύτηκαν ως εξής:
Φυλλικόν Πρωτέλαιο: Χρυσό Βραβείο & 1464 mg/kg φαινόλες
Αγουρέλαιο Πρώιμης Συγκομιδής: Χρυσό Βραβείο & 1165 mg/kg φαινόλες
Αρμονία Μονοποικιλιακό: Ασημένιο Βραβείο & 651 mg/kg φαινόλες
Η συγκεκριμένη τριπλή βράβευση στα διεθνή Olympia Health & Nutrition Awards 2021 συμπληρώνει τα 355 διεθνή βραβεία για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, αριθμό ρεκόρ για Έλληνα ελαιοπαραγωγό αποκλειστικά των δικών του ελαιοπροϊόντων (Single Estate producer).
info
Βιολογικοί Eλαιώνες Σακελλαρόπουλου, Σκούρα, Σπάρτη, Λακωνία, τηλ. 27310 81118 & 6932309909, www.bioarmonia.gr
Δείτε επίσης:
Πολυφαινόλες: Αυτά είναι τα τρόφιμα και ποτά με την υψηλότερη περιεκτικότητα
Ελαιόλαδο: Ο «υγρός χρυσός» της διατροφής μας
Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Ελαιοπροϊόντα limited edition