Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, ανακοίνωσε ότι τα εστιατόρια, που λειτουργούν παράνομα και εξυπηρετούν πελάτες σε τραπέζια, θα αποκλείονται από τις κρατικές επιχορηγήσεις «για έναν μήνα», την ώρα που ορισμένοι εστιάτορες καλούν τους συναδέλφους τους να αψηφήσουν την απαγόρευση να ανοίξουν.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που επικρατεί δυσφορία μεταξύ των ιδιοκτητών εστιατορίων για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στη μάχη κατά της επιδημίας Covid-19 και έκλεισε την εστίαση από τις 30 Οκτωβρίου.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Στεφάν Τουριγιόν, ένας εστιάτορας που τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας των καταστημάτων, υποδέχθηκε περίπου 100 πελάτες, που φορούσαν μάσκα, κάτω από τις τέντες, που είχε στήσει στο εξωτερικό του καταστήματός του, στη Κουσάνς (ανατολικά).

«Θέλουμε να εμπλακούμε σε διάλογο με το Κράτος. Με το να κλείσουμε τα πάντα, δεν σημαίνει ότι θα πολεμήσουμε έτσι αυτή την πανδημία. Εγώ αυτό που ζητάω απλά είναι το δικαίωμά μου να εργαστώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τουριγιόν.

Ο δικηγόρος του εστιάτορα, που βρισκόταν στο πλευρό του, υποστήριξε: «Ποια είναι η λογική του κλεισίματος από τη στιγμή που έχουμε υπεύθυνους επικεφαλής επιχειρήσεων που αποδέχονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα;».

Και άλλα εστιατόρια αποφάσισαν να ανοίξουν παράνομα τις τελευταίες ημέρες, ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως στη Νίκαια, στην Κυανή Ακτή, όπου ένα εστιατόριο εξυπηρέτησε 100 πελάτες στις 27 Ιανουαρίου.

Στο Παρίσι, συνολικά 24 παράνομα εστιατόρια ανακάλυψαν οι αρχές την Πέμπτη και την Παρασκευή και τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο κλεισίματος για 15 ημέρες, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αν και τα εστιατόρια μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες διανομής και take away, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δεν προβλέπει την επαναλειτουργία τους πριν από τουλάχιστον τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους εστιάτορες, ηθικά και οικονομικά» παραδέχθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο RTL, όμως «αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση να μην σέβονται τους κανονισμούς, που είναι υγειονομικοί».

Πρόκειται για «ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις στη Γαλλία», όμως «δεν θέλω αυτό να επεκταθεί, να γίνει μια συνήθεια, ένας τρόπος να αψηφούν την απαγόρευση», τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για μία απαγόρευση, αλλά για έναν συλλογικό κανόνα ώστε να εγγυηθούμε την υγεία όλων».

Τα κονδύλια από το πρόγραμμα αλληλεγγύης, από τα οποία θα αποκλειστούν οι εστιάτορες οριστικά σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων, είναι μια κρατική βοήθεια για τις επιχειρήσεις που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν. Ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ τον μήνα ή μια αποζημίωση ύψους του 20% των κύκλων εργασιών του 2019, με όριο τα 200.000 ευρώ τον μήνα.

Δείτε επίσης:
Kορωνοϊός: Έκλεισαν 24 εστιατόρια που λειτουργούσαν παράνομα στο Παρίσι

Κορωνοϊός: Ειδικό πακέτο στήριξης για την εστίαση

Foodies: Διαδικτυακές συναντήσεις μαγειρικής με γεύσεις από όλο τον κόσμο