Τα εστιατόρια στη Γαλλία θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά και ανά περιφέρεια, αναλόγως του κατά πόσο έχει τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19 στην κάθε περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε στη Γαλλία το δεύτερο πανεθνικό λοκντάουν, που αρχικά επρόκειτο να διαρκέσει έναν μήνα. Δεν λειτούργησαν ούτε τον Δεκέμβριο, όταν επιτράπηκε να ανοίξουν τα άλλα καταστήματα που δεν διαθέτουν τρόφιμα.

«Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να ξανανοίξουμε τα εστιατόρια στα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο σε εκείνες τις περιφέρειες όπου ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ευρέως, θα ακολουθήσουμε μια σταδιακή προσέγγιση», είπε ο Μακρόν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα σε ένα σχολείο κοντά στο Παρίσι. Τα σχολεία επαναλειτούργησαν σήμερα, αφού παρέμειναν κλειστά για τρεις εβδομάδες.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι γύρω στα μέσα Μαΐου θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι των μπαρ και των εστιατορίων σε πανεθνικό επίπεδο. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων ημερών. Πρόσθεσε όμως ότι η πλήρης επαναλειτουργία των κλειστών χώρων θα εξαρτηθεί από την υγειονομική κατάσταση και αυτό πιθανόν να γίνει τον Ιούνιο στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά μολύνσεων.

«Για τα εστιατόρια, ξέρουμε ότι τα ποσοστά μολύνσεων είναι υψηλότερα στους κλειστούς χώρους και όταν οι άνθρωποι τρώνε, τραγουδούν και μιλάνε. Αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε για κάποιο διάστημα», κατέληξε.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Εστίαση: «Ναι» στο άνοιγμα μετά το Πάσχα λένε οι 3 στους 4 καταναλωτές

Την εβδομάδα που ανοίγει η εστίαση η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 11

Χωρίς SMS η διαδημοτική μετακίνηση από 3 Μαΐου για εστίαση